Týden, který zahýbe vlasteneckou scénou: akce střídá akci!

Zaplněné Václavské náměstí při demonstraci strany PRO, hodinová stávka, tři tiskové konference i pochod proti NATO. To je výčet toho, co českou vlasteneckou scénu čeká v nadcházejícím týdnu. »Rozhodně to nebude žádná nuda,« chtělo by se parafrázovat Mela Gibsona ze slavné akční komedie Smrtonosná zbraň.

V úterý ve 13 hodin je na programu výstražná hodinová stávka. Není stávkou hospodářskou a v žádném případě se nebude zastavovat výroba. Má politický charakter a lidé se k ní mohou připojit různými způsoby. »Pokud nasměřujeme své síly jedním směrem, můžeme zastavit destrukci, kterou realizuje loutková pětikoaliční vláda. Oni si však neuvědomují, že to, co dělají, nedělají jen nám, ale dělají to i svým vlastním dětem. I pro jejich děti zachráníme naší nádhernou zem. Natáčejte videa, posílejte nám je, šiřte letáky a samolepky,« uvedl hlavní organizátor, publicista Václav Hrabák. Právě díky videím nebo nošením samolepek se lze do stávky aktivně zapojit. Další možností jsou zapálení virtuální pochodně přímo na webu akce, posílání SMS nebo podpisy. »Od 13 do 14 hodin se chceme skutečně zastavit! Zastavit činnost. Ale pouze lidé, kteří si to mohou dovolit, a neohrožuje to jejich existenci. Neděláme hospodářskou stávku. Důležité je hlavně dát ostatním na vědomí, že se stávky účastníme!« připojil Hrabák.

Společně s lidmi ze Stávkového výboru se sejdou ve 13 hodin u kyvadla na pražské Letné, tedy na místě někdejší Stalinovy sochy. Klíčoovým poznávacím znamením má být »žlutá barva výstrahy«. Setkání se však neomezují jen na hlavní město. »Chceme, aby se v různých městech lidé spolu setkávali, aby se ti, kteří jsou odhodlaní se veřejně postavit za náš národ, mohli společně potkat. Proto vyhlašujeme naše společné místo setkání ve všech městech na hlavním náměstí v 18 hodin 12. 9. Budeme rádi, když z těchto společných setkání (nejsou to organizované demonstrace) uděláte společné foky a videa a pošlete na mail stavka@stavkovyvybor.cz (nebo např. přes uschovna.cz, pokud se nevejdou do mailu). Ale hlavně se musíme vzájemně setkat a poznat,« dodávají organizátoři na svém webu.

Opakovaně zdůrazňují, že »stávkou to nekončí, ale začíná.« I proto svolávají na středu 13. září tiskovou konferenci v prostorách pražské Novotného lávky. Tam bude odpoledne oznámen další společný postup.

Již na dopoledne svolává středeční tiskovku i další protivládní subjekt – hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Novinářům přestaví novou posilu v expertním týmu, exministra financí Vlastimila Tlustého, a také tzv. »akční program pro 6 000 000 nespokojených«. Jak je u Přísahy zvykem, velkou pozornost hodlá věnovat i otázkám bezpečnosti a migrace v Evropě. Hnutí se v minulých parlamentních volbách jen těsně nedostalo do Sněmovny, když získalo 251 562 hlasů a se 4,7 procenty nakonec nepřekročilo požadovanou pětiprocentní hranici.

Třetí tisková konference ve vlasteneckém táboře s v Praze chystá na pátek a svolává ji šéf strany PRO Jindřich Rajchl. Společně s odborníkem na zdravotní právo a bývalým členem České pirátské strany Ondřejem Dostálem se vyjádří k nedostatku léků v čele s antibiotiky. Řeč jistě padne i na sobotní demonstraci, která se podobně jako v březnu a v dubnu uskuteční na Václavském náměstí a napjatě se očekává, zda se Rajchlovi znovu povede nalákat statisícový dav. Stejně jako 16. dubna je i nyní naplánován pochod k Úřadu vlády. »Pro všechny, kteří jsou nespokojení s vládou Petra Fialy, mám jediný vzkaz. Dělají nám jen to, co jim sami dovolíme. A pokud se proti nim nevzepřeme, tak nám to budou dělat dál. Česko proti vládě 16. 9. 2023,« napsal Rajchl na Facebooku.

Otázkou je, jak s účastí zacloumá výrok 1. místopředsedy PRO Petra Vacka, který hýbal vlasteneckou scénou, totiž že »z východu k nám přišlo vždy jen utrpení, drancování, bída a ponižování.« »Absolutně s tím nesouhlasím, ale nemá cenu štěpit síly na vlastenecké scéně a mezi lidi přijdu,« uvedla například Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie, pro iportaL24.cz. Ta zároveň připravuje v rámci tzv. Dnů NATO v Ostravě 16. a 17. září spolu s organizací Ženy za život nedělní protiakci – Dny NACO? »Mohu se zeptat, v čem je výhoda členství v NATO? Ve chvíli, kdy jsme do něj vstoupili, tak jsme de facto ze dne na den museli souhlasit s bombardováním Jugoslávie. Kde to bylo řečeno, než jsme do Aliance vstoupili?« uvedla již v nedávném rozhovoru pro iportaL24.cz Cimprichová. »NATO vůbec nebralo ohled na nikoho a nedivte se, že ho vnímám jako organizaci, která páchá trestnou činnost po celém světě. Vždyť i do Iráku vtrhli vojáci ze států NATO na základě nějakých smyšlených údajů,« dodává.

(pk)

FOTO – Facebook, Stávkový výbor a archiv

Související články

5 KOMENTÁŘŮ

  1. V čem se liší PRO od Fialy a Rychetského Pětikoalice? Vždyť PRO chce to samé, co dělá Fiala a Rychetského Pětikoalice a Pavel.

    • Naprostý nesouhlas. PRO odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, česko-americkou smlouvu, přijímání migrantů, ožebračování důchodců v podobě tzv. důchodoé reformy, nákup stíhaček F-35 atd. atd.

      • Mně stačí jalové žvanění a nejasné lavírování 1. místopředsedy strany PRO Petra Vacka uveřejněné zde na iPortal24 před několika dny. Podle mě je PRO nevolitelné. Provládních žvástů už bylo dost. Nechci tady Fialu a Rychetského Pětikoalici a Pavla s ANO. Spolek PRO je stejný.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy