Tipy na týden 11. – 17. září: Král Oidipús, královna Alžběta a království hmyzu

Do Londýna zavede diváky dokument Portrét královny, příběh nejfotografovanější ženy na planetě. / Foto (c) Aerofilms
Do Londýna zavede diváky dokument Portrét královny, příběh nejfotografovanější ženy na planetě. / Foto (c) Aerofilms

Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Filmy, projekce, festivaly:

Portrét královny / Pilotů, Světozor a další kina

Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po dlouhých 90 let – tedy celou polovinu života této umělecké disciplíny. Jak se za tu dobu změnila portrétní fotografie a co vlastně vypovídá o osobách, které se snaží zachytit, ukazuje dokument z cyklu Umění v kině Portrét královny.

 

15. 9. 16:40 Hopper – americká love story / Dlabačov

Edward Hopper patří k nejuznávanějším americkým umělcům z pohledu kritiků i široké veřejnosti. Kdo ale opravdu byl tento pravděpodobně nejinspirativnější americký umělec všech dob? Režisér Phil Grabsky přináší jedinečný pohled na Hopperovo dílo i osobní život.

 

Cyklus Polský trezorový film osmdesátých let / Kino Ponrepo

V tomto cyklu uvidíme výběr nejznámějších polských samizdatových filmů („pułkowników“) ze zmíněné doby. Na tu dobu to byly odvážná díla odkazující na hodnoty, které jsou z dnešní perspektivy demokratické země samozřejmé. Jde o tituly, jež vyjadřují požadavek respektu k právu jedince na rozhodování o sobě samém, a proto byly odsouzeny k mnohaletému mlčení. Více na webu kina Ponrepo

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

31. 8. – 14. 9. Antická Štvanice 2023: OIDIPÚS KOMPLET / Štvanice

Na samém začátku divadelní sezóny se v plenéru ostrova Štvanice před diváky odehraje ikonická řecká tragédie Král Oidipús, nově doplněná dramatem Láios současné autorky Hany D. Lehečkové a tanečním libretem Propast Marie Novákové a Václava Kuneše do podoby původní nedochované trilogie. Premiéra se koná 31. 8. 2023 od 19 hodin na západní špici ostrova Štvanice. Následuje 9 repríz, až do konce festivalu 14. 9. 2023.

 

11. 9.  Acres (UK), Skywalker (CZ), Chiefland (DE) / Rock Café

12. 9. Whitney K (CAN) / Meetfactory

Whitney K, country–folkový hudebník a kočovný písničkář z Yukonu, kanadského kraje medvědů a zlata, ve své tvorbě překypující mistrovským psaním proměňuje každodenní všednost v neobyčejnost.

 

12. 9. YEAR OF THE COBRA (USA) / Kabinet Múz, Brno

13. 9. Whitney K (CAN) / Kabinet Múz, Brno

13. do 15. 9. Synapse Again / MeetFactory

KMRU, ABADIR a Hogir, Martyna Basta, Epos 257, Stine Janvin, Daniel Blumberg nebo Carmen Villain se představí během třídenní přehlídky hudby a umění Synapse Again, která je vyvrcholením stejnojmenného dvouletého projektu mezi MeetFactory a festivalem Insomnia v norském Tromsø. 

 

13. 9. Pussy Riot / Akropolis

14. – 15. 9. Festival Space X  / Divadlo X10

Pátý ročník nadžánrového festivalu Space X proběhne ve dnech 14.–15. září v Divadle X10. Podzemí skvostu pražské funkcionalistické architektury, bývalého Domu uměleckého průmyslu, rozezní společné vystoupení slovenského kytaristy Davida Kollara se slavným norským trumpetistou Arne Henriksenem, sólové vystoupení Davida Boultera z legendárních Tindersticks, jinak autora filmové hudby třeba k seriálu Pustina, nového projektu Beaty Hlavenkové s HRTL a mnoha dalších. 

 

15. 9. Don Gatto (HU) / Rock Café

15. 9.  Animales Exóticos Desemparados (CL), OtraVez / Kaštan

15. 9.  18:00  Lime Cordiale (AU) / Lucerna Music Bar

15. – 16. 9. Festival TONES OF DECAY  / MeetFactory

Undergroundový festival TONES OF DECAY si loni střihl úspěšnou premiéru. Letos se jeho line-up z loňských devíti kapel rozrostl na třináct, takže festival hostící umělce nejen z Evropy, ale i USA, Kanady a Austrálie, bude rozprostřen do dvou dnů

 

15. – 16. 9. Volná jízda vol. 2. – festival čisté improvizace / Vzlet

Divadlo, které vzniká doslova a do písmene teď a tady. Inscenace, která se utváří přímo před vašimi zraky. Žádné kategorie, žádná disciplína, volná jízda. Žádná domluva, žádná zkouška, žádný text.

 

16. 9. Björk / Praha, O2 arena

17. 9. RANANAR (USA, CZ) + HOURLOUPE (USA) / Punctum


 

 

12. 9. – 12. 11. 2023 Marie Tomanová: As We Are / Galerie Dukla

Ostravská Galerie Dukla  představí tvorbu v New Yorku žijící fotografky Marie Tomanové. Ta ve své výstavě As We Are vystaví portrétní fotografie pocházející především z jejího projektu New York New York z roku 2021, který autorka nazývá portrétem města skrze lidi. 

 

12. 9. Závěrečná komentovaná prohlídka výstavy „Skleněná duše. Návrat funerální plastiky PIETAS“

Celkem 21 autorů z různých oborů přijalo výzvu skupinu Glaz Bridge a vytvořilo sochu, tavenou skleněnou plastiku Urnu a vystavilo v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Komentovanou prohlídkou Vás 12. září v 18 hodin provede kurátorka kolekce a zakladatelka projektu Martina Sikorová, spolu s autory jednotlivých objektů.

 

13. 9. – 18. 10. 2023  Jiří David: Oheň vyhasl, vlci zůstali / Sophistica Gallery

„Nehledám, jen očekávám, co může, ale nemusí přicházet? Zprvu tak jen tuším a jakoby vidím obrazy, které se odněkud vynořují. Možná z permanentního nevědomí (kolektivního, osobního)? Z probuzeného podvědomí? Nebo jen skrze neschopnosti území opakovat se cyklicky? Nevím. Nikdy předem nic nevím, vlastně ani vědět nechci. Neznám tak předem ani formu, která nejasně, stále nezřetelně krouží, shlukuje se kolem stejně nezřetelného obsahu,“ říká Jiří David o své nové výstavě, nazvané Oheň vyhasl, vlci zůstali, kterou můžete od 13. září 2023 vidět v Sophistica Gallery.

 

8. 9. – 14. 10. 2023 Linda Havrlíková: Lokální vlna / Galerie UM

V Galerii UM se představí projekt Lokální vlna doktorandky Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Lindy Havrlíkové. Detailně v něm prozkoumává proces výroby vlněných textilií a sama se aktivně zasazuje o udržení tohoto řemesla. Výstava přibližuje nejen její vlastní tvorbu, ale i všechny aspekty, které vedou ke kýženému výsledku.

 

8. 9. – 1. 10. 2023 Martin Janíček: Retro-Repro / Galerie Jelení 

Výstava kombinuje fascinace fenoménem reproduktoru, českým kutilstvím a světem terénních nahrávek, které autor dlouhodobě pořizuje a občas využívá. Janíček je sochař, hudebník a konstruktér hudebních nástrojů, zvukových instalací a sonifikací architektury.

 

 

30. 7. – 16. 9. Excel / Pragovka Gallery

Rezidentská výstava Excel prezentuje aktuální a autentickou tvorbu umělkyň a umělců, kteří mají v areálu Pragovky své ateliéry. Do výstavy Excel se promítají živé tvůrčí procesy umělecké komunity Pragovky. Není tematicky ani obsahově omezená, naopak vytváří přirozený obraz toho, co se každý den děje za dveřmi uměleckých ateliérů.

 

15. 7. – 5. 11. Fashion Paradox – Móda X Umění / Museum Kampa

V hlavních sálech musea Kampa je vystaveno bezmála 100 dámských šatů primárně z 60. let zapůjčených litevskou nadací Alexandre Vassilieva, jež vlastní jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek módy na světě s více než půl milionem modelů. Bezmála 100 ikonických kousků od návrhářů jako ChrisQan Dior, Yves Saint-Laurent, Coco Chanel či Pierre Cardin je ve výstavě konfrontováno se sbírkou výtvarného umění Musea Kampa ze stejné doby.

 

18. 4. – 15. 10. Alžběta Jungrová: I believe / Stará prádelna VFN na Karlově náměstí 

Fotografka Alžběta Jungrová se proslavila jako dokumentaristka, v posledních letech se však zaměřila na volnou tvorbu a ztvárňování emocí skrze ženské objekty. K příležitosti svých 45. narozenin pořádá v prostoru staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze svou dosud největší výstavu mapující její tvorbu za uplynulou dekádu. Neotřelý prostor ozdobí fotografie vytištěné na rozličných materiálech, jako jsou textilie, sklo, kov a další.

 

26. 6.  – 26. 9. VENDULA CHALÁNKOVÁ: ILUSTRACE NEJEN S “OBYŠEM / Zámek Moravská Třebová

Na prázdninovou sezónu je pro výstavní prostory zámku připravená výstava výtvarnice, konceptuální umělkyně a autorky komiksových stripů Venduly Chalánkové. Na výstavě budou k vidění práce, které jsou určeny zejména pro děti. Jsou inspirovány literární tvorbou J. Těsnohlídka a J. Skácela a představen příběh významného genetika J. G. Mendela. Spolu s ilustracemi si budete moci prohlédnout také autorčinu knižní tvorbu.

 

11. 6. –  19. 11.  HR Giger: Metamorphoses / Alšova jihočeská galerie

Alšova jihočeská galerie představí tvorbu světově proslulého švýcarského umělce HR Gigera. Výstava nazvaná Metamorphoses bude dosud největší výstavou realizovanou ve střední Evropě.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

 

12. 9. Přednáška Pavla Klusáka: Eno, ambient. Hudba pro letiště a pro hořící svět / Galerie Rudolfinum

Jaká cesta vedla hudebního producenta, skladatele, zpěváka, výtvarného umělce a vlivného myslitele Briana Ena k instalaci NAVE? Nahrávky, projekce, příběhy: Multimediální přednáška Pavla Klusáka stopuje strategie, přelomové momenty a paradoxy v tvorbě, která nově nahlíží jak na individualismus, tak na reflexi problémů aktuálního světa.

 

12. 9.  Když si blízký vezme život /  Bio Oko

Cesta domů a Národní ústav duševního zdraví zvou 12. září do pražského Bia Oko na program Když si blízký vezme život. V 17 hodin začne v kinosále beseda s terapeuty pracujícími s pozůstalými a s odborníkem na prevenci sebevražd. V 19 hodin pak z kina vyjde druhý ročník pochodu pro pozůstalé Svíčka za ztracený život. Celý program je přístupný zdarma a koná se v rámci Týdnů pro duševní zdraví, při příležitosti Světového dne prevence sebevražd.

 

12. 9. 5:59  na scéně / Vzlet

Jak spojit novinařinu s uměním a divadelní performancí? Představte si podcast doplněný animací, ilustracemi, fotografií a živou hudbou. Skutečné příběhy vyprávěné novináři, publicisty, dokumentaristy či akademiky ožijí na pódiu za doprovodu videa, muziky. Jejich prostřednictvím vám nabídneme scénický zážitek i jinou perspektivu novinařiny a nakonec i nový pohled na to, co se kolem nás děje.

 

14. 9. 17:00 Království hmyzu ve fotografii Víta Lukáše / Jízdárna teplického zámku

Přednáška pořádaná v rámci doprovodného programu výstavy Hmyz, krása a bohatství Českého středohoří  vás  zavede do neuvěřitelně pestré říše hmyzu a dalších bezobratlých živočichů. Vít Lukáš je fotograf a vystudovaný entomolog, který se již déle než 20 let zabývá ochranou přírody, její dokumentací a popularizací. Deset let žil v Jižní Americe, kde se zabýval výzkumem hmyzu a pavoukovců, a postupně ji procestoval křížem krážem. Vstup zdarma

16. 9.  Zažít město jinak / Různa místa po celé ČR

Letošní největší sousedská slavnost proběhne v sobotu 16. září.  Čajový dýchánek, piknik na náměstí, tancovačky a pouliční veselí naváže na dlouholetou tradici. Letos se akce již po osmnácté uskuteční v rámci Evropského týdne pro udržitelnou mobilitu se záměrem vytvořit prostor pro udržitelný život ve městě.  Slavnosti Zažít město jinak vznikly jako iniciativa spolku AutoMat s cílem oživit zájem o veřejný prostor a ukázat, co se stane s prostorem ulic, když patří jen lidem a jejich fantazii.

 

15. 9. v 17:00 hod. – Procházka Vinohradským hřbitovem 

Při procházce budeme vzpomínat na řadu literátů, herců, výtvarných umělců, ale i osobností veřejného života, často mezinárodního významu – rodinu prezidenta Václava Havla, sochaře Otto Gutfreunda nebo architekta Jana Kotěru. Provede vás Kateřina Konečná. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Vinohradské hřbitovy).

16. 9. Slavnosti pravého a levého břehu/ Přívoz Roztoky – Klecánky

17. 9. MINT Market Praha PODZIM / Náplavka Rašínovo Nábřeží

Podzimní MINT Market Praha se po prázdninách vrátí na náplavku na Rašínově nábřeží. V neděli 17. září se představí opět více než 150 tvůrců a designérů z celé České republiky, Slovenska i Ukrajiny. MINT Market je trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami. Na MINT Marketu se můžete těšit na pestrou nabídku s láskou šitých kabelek, ručně vyráběných šperků, bio kosmetiku, svíčky, originální papírenské zboží, macramé, porcelán, hračky pro děti a mnoho dalšího.

 

8. 8. – 30. 9. Alfred Nobel v Mariánských Lázních

K jubileu narozenin slavného hosta Mariánských Lázní připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu „Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny“. Bude tu možné si připomenout nejen Nobela, ale i celou řadu osobností, které pobývaly v Mariánských Lázních a byly laureáty Nobelovy ceny, jako například spisovatel Rudyard Kipling (1907), Albert Schweitzer (1952), Jaroslav Heyrovský (1959) a Jaroslav Seifert (1985).

 

 


 

Kdykoli: Podcast RANT Prostoru

RANT Prostoru je zaměřený především na generaci lidí do třiceti let. Ti jsou zároveň jako hosté zváni, aby otevřeně kritizovali problémy současného světa dotýkajících se jejich životů.  S moderátory podcastu Hanou Trojánkovou Biriczovou nebo Šimonem Holým se vždy pokusí najít nebo také navrhnout řešení.  

 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (8. září 2023)

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 

 

Když je řeč o Radiu 1 – už máte knihu?

 

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat