Nástupci Dirka Nowitzkého přepsali basketbalovou historii, Němci jsou poprvé mistry světa. Američané opět pohořeli

Přidat na Seznam.cz

Před čtyřmi lety byli basketbaloví fanoušci (na celém světě) v šoku, když se tým USA na MS umístil až na sedmém místě. Dalším překvapením bylo vystoupení českého týmu, který obsadil šestou příčku. Letošní světový šampionát ale rozboural basketbalové pořádky na padrť a všichni basketbaloví experti mohou „dát výpověď“ a věnovat se třeba komentování cvrnkání kuliček, protože letošní umístění týmů nemohl nikdo uhodnout. Američané znovu odjedou bez medaile, obhájci titulu Španělé nepostoupili mezi nejlepší osmičku, stříbrní z posledního MS Argentinci se vůbec nekvalifikovali na světový šampionát, Francouzi skončili už v základní skupině, Slovinci s nejlepším hráčem světa Dončičem obsadili sedmou příčku, nenápadní Kanaďané skončili třetí a především mistry světa se stali Němci.

To co se nepovedlo nejlepšímu německému basketbalistovi všech dob Dirku Nowitzkému, dokázali jeho nástupci v čele s Dennisem Schröderem, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem mistrovství světa.

Němci jako jediní se přes základní a osmifinálovou skupinu dostali do play-off bez jediné porážky. Přesto se čekalo, že když ne čtvrtfinále s Lotyšskem, tak následné semifinále s USA bude jejich konečná. To se ale nestalo. I tak ale byli ve finále více favorizováni Srbové, kteří měli ve svém týmu megahvězdu Bogdana Bogdanoviče. Němcům se však tohoto skoro metrákového rozehrávače podařilo eliminovat, takže vsítil jen 17 bodů. I to pomohlo našim západním sousedům k výhře.

Německo – Srbsko 83:77 (23:26, 47:47, 69:57)
Nejvíce bodů: Schröder 28, F. Wagner 19, Voigtmann 12 – Avramovič 21, Bogdanovič 17, Petrušev 10. Trestné hody: 25/22 – 19/16. Fauly: 21:22. Trojky: 7:9. Doskoky: 35:29. Diváci: 12.022.

O 3. místo:

USA – Kanada 118:127 po prodl. (25:34, 56:58, 82:91, 111:111)
Nejvíce bodů: Edwards 24, Reaves 23, Bridges 19 – Brooks 39, Gilgeous-Alexander 31, Barrett 23.

Američané se už podruhé za sebou nestali mistry světa, tak je velmi pravděpodobné, že se pro příští rok, až se bude konat v Paříži olympiáda, pokusí sestavit o hodně silnější tým s nějakou tou megahvězdou. Ale je jasné, že už americký výběr by nikdo neměl nazývat „Dream teamem“, ten byl holt jen jediný a to v roce 1992…

Zdroj: apnews.com, basketnews.com