Kadaň zabodovala – na přestavbu Slovanu získala desítky milionů
Vizualizace přestavby Slovanu dle vítězného návrhu architektky Márie Maninové.
Chomutov

Kadaň – Příští rok má vypuknout dlouho plánovaná přestavba bývalé restaurace Slovan na kadaňském sídlišti. Město již připravenou rekonstrukci odsunulo, protože našlo možnost, jak na mnohamilionovou akci získat dotaci. A nyní se podařilo.


O přestavbě Slovanu na byty a nebytové prostory určené pro služby se mluví v Kadani od roku 2020. Město dokonce vyhlásilo na přeměnu budovy, u níž hrozilo, že bude sloužit jako ubytovna, architektonickou soutěž. „Už když jsme to kupovali, věděli jsme, že budovu chceme přestavět na bydlení pro klíčové profese. Vše jsme chtěli udělat nezávisle na dotacích, ale v průběhu příprav jsme se dozvěděli, že se dotace ze Státního fondu investic vypisují i mimo sociální bydlení. Podali jsme žádost a uspěli. Dostaneme z plánovaných nákladů cca 180 milionů korun dotaci ve výši zhruba 31 milionů korun,“ uvedl starosta Kadaně Jan Losenický. Výhodou podle něj bylo i to, že město mělo kompletně vše připravené.

Město nyní připravuje zadávací dokumentaci a vypíše soutěž pro dodavatele. Příští rok má začít samotná přestavba. Díky ní a nástavbě, která navýší budovu o 2 patra, vznikne na Slovanu 36 bytů, z toho dva bezbariérové. „Slovan je původní budova, která sloužila jako dům služeb, přímo uprostřed sídliště. Chceme začít co nejdříve, protože samotná dotace má určité podmínky a hotovo musí být do 20 měsíců od přidělení dotace. Rádi bychom kolaudaci provedli v průběhu roku 2025, kdy by mohli první nájemníci i nastěhovat,“ dodal Jan Losenický.

Z návrhů v architektonické soutěži vybralo město projekt architektky Márie Maninové, jejíž projekt, stejně jako ostatních účastníků soutěže, je dostupný na webu města. Z vizualizace a nákresů je zřejmé, že projekt počítá i s garážovým parkováním v objektu, stejně jako s řadou prostor pro služby. Jednotlivé byty budou mít k dispozici balkon.

 

Maninová nákres

Nákres řešení prostoru bývalého domu služeb Slovan na kadaňském sídlišti. Autor: MAAT - Ing. arch. Mária Maninová

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru