Drsný i dojemný: Příběh Clary Bow, divoké herečky, která ustála vyhazov z Hollywoodu, vzala si rančera a porodila mu dvě děti

Drsný i dojemný: Příběh Clary Bow, divoké herečky, která ustála vyhazov z Hollywoodu, vzala si rančera a porodila mu dvě děti
Zdroj: Wikimedia Commons, Nickolas Muray, Public domain

Herečka Clara Bow natočila během necelého desetiletí až 57 filmů. Přesto musela Hollywood opustit v pouhých osmadvaceti letech. Její profesní život totiž nebylo možné sladit s následky z tragické minulosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2023 11:00

“Směji se a tančím,” řekla kdysi Bow. “Uvnitř jsem ale smutná a pociťuji deziluzi. Snažím se diváka ošálit, ale nejde to. Vycítí, jaká doopravdy jsem.” Existovaly totiž dvě Clary. Obyčejná a ta, která by se ráda koupala v záři reflektorů, jenže jí to kvůli té první vůbec nešlo.

Clara Bow: Narozená v bídě

Kdyby nebyl Hollywood, možná by Clara skončila na ulici. Narodila se v roce 1905 v činžovním domě v Brooklynu. Tato etapa je mnohými historiky popisována jako období extrémní chudoby. Otec byl alkoholik, matka zase schizofrenička. Kromě finančních problémů se tak vyskytlo i týrání, kterému musela Bow již v tak mladém věku čelit.

“Prostě jsme jen přežívali. Neměli jsme na jídlo ani na oblečení,” zavzpomínala. V roce 1921 se jí však naskytla možnost svou situaci změnit. Zúčastnila se fotografické soutěže a vyhrála. Bylo to ale trošku paradoxní. Téma bylo sláva a bohatství. Clara si ale dokázala sehnat odpovídající oblečení a zvěčnila se jako prosperují mladá dáma. Vítězství ji také přimělo k tomu, aby opustila školu a začala se věnovat herectví. Při její smůle ji však čekala ještě dlouhá cesta.

Neměla na růžích ustláno

Bow se zúčastnila mnoha konkurzů a talentových soutěží, přesto se jí nepodařilo získat smlouvu. “Vždy jim něco vadilo. Jednou jsem byla příliš mladá, pak zase malá, anebo tlustá. To třetí převládalo,” prozradila. Dřina se ale nakonec vyplatila. Po několika letech podepsala smlouvu s Paramount Pictures.

Na plátně působila herečka sebevědomě. Krátký moderní účes a smyslná ústa z ní dělaly nezávislou ženu. V roce 1927 se objevila ve filmu “It (To)”, jenž definoval celou její další kariéru. Publikum si ji doslova zamilovalo, neboť se v ní snoubilo právě ono “To”, čili sex-appeal a neodolatelné kouzlo. I když hrála bezstarostnou dívku, dokázala jí Bow, kvůli své tragické minulosti, vtisknout určitou hloubku. Ale i tak toužila po tom, aby si střihla i vážnou roli.

Z vyvrhele společnosti matkou a spokojenou rančerkou

Hollywood zajistil Claře Bow sice obživu, cítila se v něm však jako vyvrhel. Pro rádoby okouzlující pseudoaristokratické filmové hvězdy byla jen ubožákem z chudinské čtvrti. Odlišovala se i svou mluvou. Nesnažila se do ní zbytečně přidávat britský přízvuk, aby působila vznešeněji. A když se jí někdo zeptal na soukromí, neměla problém na něj vysypat, že jí nevyšly zásnuby a že je závislá na hazardu.

Mezi její milence patřili Gary Cooper, Gilbert Roland, a dokonce i Bela Lugosi. Pětkrát mělo dojít na svatbu, ze všeho ale sešlo. Byla totiž velmi nespoutaná. Na jednom večírku kupříkladu políbila známého soudce, a to rovnou před jeho ženou. Pak odkráčela na taneční parket, kde si rozepnula kalhoty. “Podporuje předmanželský sex, ale u polibku ucukl,” dodala se smíchem.

Ve 28 letech padla pro Claru poslední klapka. Svou daň si vybraly i duševní problémy. Aby ráno vstala z postele, musela spolykat několik prášků. Štěstí se na ni usmálo alespoň v lásce. Konečně se vdala. S manželem Rexem Bellem se odebrala na dobytčí ranč, kde zůstala po zbytek svého života. Hollywoodu se vyhýbala. Byla to pro ni uzavřená kapitola. A proč taky ne. Vždyť až na ranči nalezla klid v duši. Navíc se jí narodili dva synové. Dožila se šedesáti let.

Zdroj informací:
Wikipedia.org: Clara Bow
Allthatsinteresting.com: The tragic tale of Clara Bow, the original flapper girlwho took Hollywood by storm

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články