GHMP Art Book Fair se zaměří na udržitelnost

Art Fair Book / Foto Lukáš Hlavín
Art Fair Book / Foto Lukáš Hlavín

Víte, kolik stromů je třeba pokácet pro výrobu jedné knížky? A je digitální kniha ekologičtější než tištěná kopie? Třetí ročník veletrhu uměleckých knih GHMP Art Book Fair, který bude probíhat na Zámku Troja 16. a 17. září, přináší téma ekologie a udržitelnosti v knižním průmyslu. K dramaturgii doprovodného programu GHMP přizvala majitelku nakladatelství wo-men, Barboru Baronovou, která se tématem dlouhodobě zabývá.

V rámci doprovodného programu GHMP Art Book Fair se představí široké spektrum hostek a hostů, kteří se věnují nejenom praktickým ekologickým aspektům vydávání knih, ale také udržitelnosti nakladatelské praxe, kulturní politice, knihovnám nebo životnosti knih. Společně s Barborou Baronovou jsme pozvali místní i zahraniční odborníky, kteří téma rozšíří o globální perspektivu.

Hlavními zahraničními vystupujícími budou knižní teoretička Laia Figueras Tortras ze španělského institutu ekologického vydávání knih (Institut de l’Ecoedició) a francouzská nakladatelka, knižní aktivistka a specialistka na ekologické vydávání knih Corinne Fleury původem z ostrova Mauricius. Laia Figueras Tortras ve své přednášce představí model ekologické kalkulačky a zasadí jej do kontextu současného světa i České republiky. Corinne Fleury se bude zabývat srovnáním ekologického vydávání knih na globálním jihu a severu, kolaborativními projekty nezávislých nakladatelství i futuristickými eko-tendencemi v knižní branži.

Téma ekologického vydávání knih pojmou ze dvou různých úhlů pohledu také dvě české nakladatelky a knižní teoretičky – Radka Hájková z Walden Pressu popíše vysoce ekologickou praxi svého nakladatelství a Barbora Baronová představí různé teoretické principy, inspirace i praxe, které využívá ve svém nakladatelství.

Na programu GHMP Art Book Fair jsou také dvě diskuse. První z nich se zaměří na možnosti maximálně ekologického vydávání knih v Česku. Vedle španělské knižní teoretičky Laie Figueras Tortras a české nakladatelky Radky Hájkové z Walden Pressu se jí zúčastní také Jana Rakúsová reprezentující švédské ekologické papíry Munken a Robert Helbich z tiskárny Helbich. Diskuse moderovaná kulturní publicistkou Klárou Fleyberkovou zmapuje, jak dalece jsme v Česku technologicky, strategicky, ekologicky a mentálně připraveni produkovat knihy s minimální ekologickou stopou.

Galerie hlavního města Prahy je jednou z nejvýznamnějších galerií v České republice, která se ve své výstavní činnosti zaměřuje zejména na moderní a současné umění. Shromažďuje, ochraňuje a odborně zpracovává umělecké sbírky hlavního města Prahy. V současné době GHMP vystavuje v sedmi objektech: v Domě U Kamenného zvonu, v Městské knihovně – 2. patro, v Colloredo-Mansfeldském paláci, v Domě fotografie, v Bílkově vile, v Zámku Troja a v Domě Františka Bílka v Chýnově. Druhá diskuse bude rozvíjet odpověď na otázku, jak zohlednit téma ekologie v grantové politice v rámci vydávání knih ve prospěch všech článků knižního ekosystému. Hostkami moderátora Jakuba Pavlovského budou spolu s Corinne Fleury česká nakladatelka a knižní eko-aktivistka Karolína Voňková z nakladatelství Lipnik a spolku Knihex, Monika Horáková, zástupkyně vedoucí Knihovny Pedagogické fakulty UK, a zástupce Ministerstva kultury.

Doprovodný program GHMP Art Book Fair již tradičně doplní workshopy pro děti i dospělé, představení nejnovějších publikací, hudební produkce a komentované prohlídky Zámku Troja.

Více informací pro Art Book Fair najdete na  https://www.ghmp.cz/doprovodne-programy/ghmp-art-book-fair-2023/
 
Harmonogram doprovodných programů:

 

GHMP Art Book Fair 2023

Zámek Troja

Vstup zdarma

 

Comments

comments

Vyhledat