Hlavní obsah
Cestování

„Asijský tygr“ očima skauta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Březina, zdroj: Archiv Ondřeje Březiny

Brána jamboree

Malá země ve východní Asii nacházející se na korejském poloostrově, s bohatou, ale smutnou historií a výraznou kulturou. Proč o ní ale píši? Protože tak chci vyvrátit mýty, které se tu objevily.

Článek

Moje cesta začala zhruba před dvěma lety, když jsem s kamarády ze skauta odeslal přihlašovací formulář na jamboree. Během celého roku jsme seznamovali s tamnější kulturou a jazykem a připravovali jsme se na odlet.

29. 7. 2023 přišel náš velký den, kdy jsem se čtyřicetičlennou skupinou Čechů a Češek vyletěl z ranveje vídeňského letiště a mířil rovnou do taiwanského hlavního města — Taipei. Brzy ráno jsme přistáli a na letišti už na nás čekala průvodkyně Lucy, jež nás provázela po nejvýznamnějších památkách metropole. Výlet byl jen na půl dne, abychom nepromeškali přestup, ale stihli jsme hodně památek. Jen jsme se o nich nedozvěděli skoro nic, protože Lucy neuměla dobře anglicky.

V podvečer jsme odletěli do Soulu. Let byl o mnoho kratší než předešlý, letěli jsme „jen“ tři hodiny (pro srovnání: do Taipeie jsme letěli třináct). Na letišti nás vyzvedly autobusy a odvezly zhruba 240 kilometrů od hlavního města na jamboree site, do Saemangeumu [sémangumu]. Na site jsme dojeli asi v jednu v noci. Bohužel se nad tábořištěm několik dní před naším příjezdem přehnaly bouřky a celý ho vyplavily, a tím se ze Saemangumu stal Swampmangeum (jednoduše bažina), takže z původního plánu spát ve stanech sešlo a všechny nás nacpali do „jamboree nemocnice“, kde jsme přečkali první noc.

Druhý den jsme se museli přestěhovat na nouzové tábořiště, kde jsme čekali na zbytek našeho jamoddílu (menší správní jednotky v kontingentu), až přiletí. V tyto dny jsme neváhali ani minutu a dali se do prozkoumávání okolí, vyměňování šátků a poznávání nových skautů a skautek. Prostě a jednoduše, začali jsme si budovat svou „jamboatmosféru“.

Druhého srpna, když už jsme byli všichni, jsme se přesunuli do subcampu (site byl rozdělen na menší území-subcampy), v němž jsme měli setrvat po zbytek jamboree s celým jamooddílem. Celý přesun zabral skoro polovinu dne, ale za naši námahu jsme se mohli odměnit zahajovacím ceremoniálem, který byl večer. Bylo to plné ukázek korejské kultury (K-pop, taekwondo, tradiční tance…), proslovů a významných návštěv. Největší pocta pro nás byla návštěva jihokorejského prezidentského páru a Beara Gryllse, hlavního ambasadora světového skautingu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz