InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Dělostřelci slaví 20 let existence, modernizací projdou jako jedni z prvních

11.09.2023
Už od čtvrtka si jinečtí připomínají 20. výročí založení dělostřelecké brigády. Význam tohoto pozemního druhu vojska zdůraznil nejen 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč, dokládají ho i každodenní boje na Ukrajině. 13. pluk proto bude mezi prvními, které čeká významná obměna zastaralé techniky.
Foto: acr.army.cz
"V dnešní době všichni vidíme, jak je nutné investovat do armády a jak moc je dělostřelectvo důležité. Proto bude pluk mezi prvními, kteří projdou modernizací. Vozidla Titus už jste dostali, v další řadě budou nová děla a systémy," sdělil během projevu při oslavách generál Miroslav Hlaváč.

Podle velitele 13. dělostřeleckého pluku plukovníka Jana Cífky dnešní zkušenosti z ukrajinského konfliktu ukazují, že dělostřelectvo je stále jedním z nejvýznamnějších aktérů ve vedení bojové činnosti a patří k nejzásadnějším prostředkům ničení na soudobém válčišti. "Samozřejmě dochází k propojení s moderními prostředky, jako jsou drony, které lze například využít k navedení palby nebo prostředky elektronického boje k lokalizaci nepřítele. Při střetnutí technologicky vyspělých armád v konfliktu vysoké intenzity, jaký dnes vidíme na Ukrajině, je ale právě působením dělostřelectva způsobena drtivá většina ztrát," zdůrazňuje.

Během několika let se proto mohou vojáci těšit nejen na nová děla ráže 155 mm, která nahradí samohybné houfnice DANA 152 mm. Další moderní vozidla a systémy pak vystřídají morálně i technicky zastaralé platformy z minulých let. "Dojde ke kvalitativnímu navýšení schopností v oblasti palebné podpory a k propojení s dělostřeleckými štáby a jednotkami v NATO a EU," prozradil Jan Cífka.

První vlaštovkou v modernizaci jsou vozidla Titus, kterých jinečtí do konce letošního roku získají 21 a ve výzbroji nahradí vozidla PV3S. Většina bude ve verzi "místo koordinace palby" a podle plukovníka Cífky díky nim dělostřelci získají plně digitalizované prostředky 21. století.

"Dojde ke kvalitativnímu i kvantitativnímu navýšení schopností našich jednotek, a to v oblasti poskytování palebné podpory a propojitelnosti k jednotkám NATO na soudobém válčišti," říká a dodává, že do vozidel bude implementován automatizovaný systém řízení palby ADLER III, který zajistí plnou automatizaci procesů řízení a koordinace palby dělostřelectva Armády ČR.

Praktické výhody nových vozidel Titus si budou moci vojáci vyzkoušet už příští rok, kdy s nimi vyrazí na zahraniční operaci do Litvy. Doprovod Titusům zde budou dělat ještě postarší samohybné kanonové houfnice DANA, pro něž ale půjde o poslední ostré zahraniční nasazení jejich kariéry: V roce 2021 podepsalo Ministerstvo obrany smlouvu na pořízení 155 mm ShH CAESAR 8x8. Houfnice se budou po provedení vojskových zkoušek vyrábět v České republice a prvních osm kusů z celkových 48 (osm dalších dostane AZ) převezme 13. dělostřelecký pluk v únoru 2026.

Armáda si pro českou verzi vybrala podvozek 8x8 od domácího výrobce Tatra, který má podle Cífky lepší jízdní vlastnosti a průchodnost terénem. Houfnice má standardní ráži NATO a je schopna vystřelit širokou škálu munice, což je pro soudobé bojiště klíčové. Děla CAESAR už mimochodem také získávají bojové zkušenosti na Ukrajině - i když ve verzi 6x6 dánské armády.

Titusy a Caesary nejsou jedinou technikou, která zaplní jinecký vozový park. Mezi prostředky, které už byly pořízeny, patří průzkumné prostředky LOV-Pz, radiosondážní vozidlo RT-20 na podvozku Iveco. Pořizována budou také muniční vozidla, která nahradí Tatry 815, jež budou spolu s houfnicemi DANA převedeny pro mobilizační potřebu. "Dále obdržíme vozidla velitelů čet na platformě Iveco, rekognoskační vozidla pro družstva baterií, která nahradí zastaralé UAZy a samozřejmě dojde k technickému zhodnocení radiolokátorů ARTHUR, jež budou také propojeny automatizovaným systémem řízení palby, stejně jako naříklad děla Caesar," podotýká Cífka.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »