Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Stolní tenistky porazily Slovenky a úspěšně vstoupily do ME družstev, muži podlehli Švédsku

První utkání, první vítězství. České stolní tenistky zdolaly ve svém zahajovacím duelu na mistrovství Evropy družstev v Malmö 3:1 Slovenky a udělaly důležitý krok k postupu do osmifinále z prvního místa tříčlenné skupiny. V úterý se výběr trenérky Renáty Štrbíkové střetne s papírově nejslabším týmem ve skupině E Nizozemskem, který v neděli podlehl 1:3 Slovensku. Muži na úvod podlehli 1:3 favorizovanému domácímu Švédsku.

Je nám líto, video expirovalo.
České stolní tenistky porazily na úvod ME družstev Slovensko

Češky ztratily ve federálním derby bod jen v úvodní dvouhře, v níž Kateřina Tomanovská padla z mečbolu 2:3 s Tatianou Kukuľkovou. Následně česká jednička Hana Matelová zdolala 3:1 svou dlouholetou deblovou parťačku Barboru Balážovou, Zdenka Blašková porazila 3:1 Emu Labošovou a rozhodující třetí bod přidala Matelová po vítězství 3:2 nad Kukuľkovou.

"Za stavu 0:1 jsem věděla, že musím vyhrát, protože jinak by naše naděje hodně klesly. Nebyl to proti Bašce jednoduchý zápas, ale hlavou a takticky jsem byla lepší," uvedla Matelová. "Ve druhém utkání už byla pod tlakem soupeřka, protože jsme vedly 2:1. Já jsem s ní nikdy nehrála a ani spolu moc netrénujeme. Má specifickou a dost, řekla bych až nechutnou hru. Jsem ráda, že jsem zvládla pátý set. Vedení 2:1 a 7:2, to kdybych ztratila, moc by mě to mrzelo," dodala.

Srdnatý vzdor nestačil

Mužský tým kouče Josefa Plachého vstoupil do utkání s obhájci bronzových medailí nadějně, neboť Lubomír Jančařík v pětisetové bitvě zdolal držitele kompletní sady medailí z MS Mattiase Falcka. "Hrál jsem dobře, myslím, že jsem ani neměl ztratit ty dva sety. Vlastně jsem pořád vedl. Byl to první zápas na turnaji, první zápas v utkání, takže pro rozjezd tohle bylo ideální," řekl Jančařík.

Za Švédsko srovnal vítězstvím 3:1 nad Pavlem Širučkem jiný medailista z MS Möregaardh, jenž navíc ve čtvrté dvouhře utkání rozhodl výhrou 3:1 nad Jančaříkem. Druhý bod domácích předtím získal Kristian Karlsson, s nímž sehrál Tomáš Polanský vyrovnaný souboj, ale navzdory vedení 2:1 mistrovi světa a Evropy ve čtyřhře podlehl.

"Prohráli jsme s velmi silným soupeřem, ale podali jsme jako mančaft velmi dobrý výkon. Luboš porazil Falcka, který rozhodně nebyl nijak nervózní, prostě ho náš hráč skvělou taktikou a dobrou hrou přehrál. Pavel i Tomáš podali také kvalitní výkony, takhle bych chtěl družstvo vidět bojovat i zítra, kdy nám půjde proti Italům o postup," řekl trenér Plachý.

Mistrovství Evropy družstev ve stolním tenisu v Malmö:

Ženy – skupina E:
Česko – Slovensko 3:1

Tomanovská – Kukuľková 2:3 (-10, -8, 14, 11, -11), Matelová – Balážová 3:1 (5, -8, 7, 6), Blašková – Lobošová 3:1 (-9, 11, 6, 5), Matelová – Kukuľková 3:2 (-5, 3, 13, -9, 8).

Muži - skupina B:
Švédsko - Česko 3:1
Falck - Jančařík 2:3 (-9, 10, -8, 10, -5), Moregaard - Širuček 3:1 (3, -4, 2, 10), Karlsson - Polanský 3:2 (8, -8, -6, 8, 3), Moregaard - Jančařík 3:1 (-8, 7, 4, 5).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články