Jak Pentagon hodnotí ukrajinský pokrok


Po velké depresi  z  ukrajinského ne/postupu  během prvních  více než  dvou  měsíců tzv.  protiofenzivy  se najednou  začínají  rojit opět  články, jak to ti Ukrajinci  těm  Rusákům  přeci  jen dávají sežrat a  jak  už  už  je  hrnou. 

Ačkoliv   bych chtěl  vidět operační  plány  té ofenzivy,  které  počítaly  s  tím průlomovým tempem, které  právě  slavně  vítězící  Ukrajina  zažívá a  které se počítá od svého zahájení   na nižší jednotky  kilometrů,  ale  vyšší  desítky  tisíc  mrtvých a  ztráty  techniky  v  tisících kusech, včetně  geniálních a nepřekonatelných  wunderwaffen.

Jeden  takový, z mého pohledu  velmi zajímavý,ho okraje   se objevil v  britském The Economist. Zajímavý  zejména proto,  že redakce  Economistu  zpovídala Trenta  Maula, takto šéfanalytika  jedná  z nejtajemnější  amerických tajných  služeb  vůbec  jménem DEA.

Tohle  si Kosa nemohla  nechat  ujít. V nejbližších  4 týdnech  uvidíme.  jak  dobrý  Trent Maul ve  svém řemesle  je.  Originál textu  vyšel pod názvem

How the Pentagon assesses Ukraine’s progress

podle překladače

Jak Pentagon hodnotí pokrok Ukrajiny

Zřídkavý  rozhovor s americkou Obrannou agenturou

PO TŘECH měsících bolestně pomalého postupu ukrajinská protiofenzíva nabírá na síle . Poblíž jižního okraje vesnice Robotyne prorazily ukrajinské jednotky první ze tří ruských obranných linií. Nyní útočí na druhou. „Kdybychom tento rozhovor vedli před dvěma týdny, byl bych trochu pesimističtější,“ říká Trent Maul, ředitel analýz americké Obranné zpravodajské agentury ( DIA ). „Jejich průlom na tom druhém obranném pásu…je ve skutečnosti docela značný.“ Dokáže Ukrajina prolomit tuto linii a třetí linii za ní, než se zásoby granátů stanou nedostatečnými a zima udeří?

Maul, jehož kancelář DIA na řece Potomac se pravidelně otřásá, když Marine One prezidentská helikoptéra přelétá sem a tam ze sousedního heliportu, je pověřen zodpovězením takových otázek. Úkolem jeho agentury, která je méně známá než CIA , je navrhnout vojenská opatření vůči americkým nepřátelům. To často vyžaduje kvantitativní posouzení: třeba dosah íránské střely nebo velikost čínské flotily . Výroční zpráva DIA byla během studené války dychtivě čtena , Například „Sovětská vojenská síla“. Ale nehmotné výstupy jsou stejně důležité. Maul vyzdvihuje vůli bojovat – a upřímně uznává, že jeho agentura to odhadla špatně v Iráku v roce 2014 a v Afghánistánu v roce 2021, kde se spojenci americké armády téměř přes noc rozpadli .

„Mysleli jsme si, že Afghánci budou bojovat až do konce kalendářního roku a pokusí se o hrdinnou obranu Kábulu,“ říká Maul. Místo toho „v podstatě složili docela rychle.“ Tato zkušenost, spolu s vypařováním irácké armády tváří v tvář skupině Islámský stát, vedly DIA k „přehnané korekci“ při posuzování toho, jak by se Ukrajině dařilo, když loni Rusko napadlo. „Měli jsme podobnou myšlenku, že budou jen ohromeni, na papíře.“ Ukázalo se to jako poučný moment. Maul se ohání 40stránkovou „obchodní poznámkou“, zveřejněnou letos v lednu, která znovu zkoumá, jak agentura měří vůli země bojovat.

Článek zdůrazňuje, jak národní faktory – například naléhání Volodymyra Zelenského na setrvání v Kyjevě ve srovnání s rozhodnutím Ašrafa Ghaního uprchnout z Kábulu – mohou ovlivnit bojiště. Poukazuje na důležitost vedení v první linii, esprit de corps armády, sílu jejího velení a řízení a na to, zda má trvalou logistickou a lékařskou podporu. Takové věci byly opomíjeny kvůli předpokladu, že ukrajinské vedení bude rychle překonáno a poraženo. . Analytici DIA nyní vyplňují podrobný pracovní list, který jim pomůže promyslet si tyto faktory a jak mohou neočekávaným způsobem interagovat, aby se ochránili před tímto druhem chyb

Tato metodika je klíčová, pokud jde o hodnocení nadcházejících týdnů na Ukrajině. Maul říká, že DIA bude sledovat známky toho, zda Rusko může udržet tok dělostřelecké munice do předních linií a udržet si iniciativu na místní úrovni. Připouští, že američtí a ukrajinští představitelé nedokázali ocenit hloubku ruské obrany a to, jak těžké by pro Ukrajinu bylo „prorazit“ je úderem obrněné pěsti. Ukrajinští generálové řekli listu Guardian , že 80 % ruského úsilí šlo do budování jeho první a druhé linie. Ale Maul varuje, že většina ruských posil zůstává až ve třetí linii.

V posledních týdnech američtí představitelé soukromě bombardovali ukrajinské velitele kvůli jejich vojenské strategii – zejména rozhodnutí rozmístit zkušené jednotky na východě kolem Bachmutu spíše než na klíčové ose na jihu. Maul je taktní. „Je otevřená debata, zda Ukrajinci nasadili takovou taktiku, o kterou byste věřili, že by dosáhla agresivnějších zisků v kratším čase,“ nabízí. Důležitější jsou dvě kritické proměnné- ukrajinské zásoby munice, životně důležité pro udržení dělostřeleckých přehrad, které umožňují pokrok, a počasí, které se na podzim stává plným srážek.

Jeden úředník Bidenovy administrativy říká, že Ukrajině zbývá asi šest až sedm týdnů bojů, než její ofenziva vyvrcholí. Existují soukromé neshody ohledně toho, jak velký pokrok lze za tu dobu udělat. Někteří se domnívají, že ukrajinská armáda, která před prolomením druhé linie vhodila většinu svých záloh a při pokusu o její prolomení utrpěla těžké ztráty, se pravděpodobně daleko nedostane. „Když se podíváte na bojiště za pět let, mohlo by to vypadat v podstatě podobně,“ říká vysoký americký zpravodajský důstojník a zdůrazňuje, že kvalita ruských i ukrajinských sil v průběhu času klesá.

Maul je poněkud méně pesimistický. Poznamenává, že Sergej Surovikin, ruský generál, který vybudoval obranné linie, a Jevgenij Prigožin, jehož žoldáci z Wagnerovy skupiny dosáhli nejhmatatelnějších zisků Ruska v minulém roce, jsou oba mimo bojiště – první vyhozen a druhý mrtvý při letecké havárii. . Maul pečlivě volí svá slova a říká, že nedávné úspěchy Ukrajiny jsou „významné“ a dávají jejím silám „realistickou možnost“ – mluvíme-li s pravděpodobností 40–50 % – prolomit zbývající ruské linie do konce roku. . Ale varuje, že omezená munice a zhoršující se počasí to „velmi ztíží“.

Pozornost se již obrací k další bojové sezóně. I bez průlomu v tomto roce je DEA mírně přesvědčena, že pokud Ukrajina dokáže rozšířit výběžek kolem Robotyne, udržet své pozice a udržet příliv munice, bude mít dobré předpoklady pro nový tlak v roce 2024. ■

 

 

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

NA internetu jsou dostupné  úniky  z operačních plánů  ukrajinského generálního štábu. Který  si to maloval  takhle:

 Realita, kterou zná  i americká  DEA  vypadá nějak takhle:

Aspoň k datu, kdy  zpracovávám tento článek Economistu….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.