Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Reportáž

    Cirkusy u nového jezera… (No. 10)

    Letní cirkusové miniatury se nazývalo mozaikovité představení, v němž se představilo celkem devět novocirkusových skečů a výstupů uváděných a glosovaných moderátorem Justinem Svobodou.

    Letní Letná, 29. srpna 2023, stan č. 6. Foto František Ortmann

    Tento typ představení, ať už se jmenuje jakkoli, u mě i v minulých letech vzbudilo ambivalentní pocity. Ne, že by se tu chvílemi nezablýskly zajímavé, kvalitní výkony, ale právě ta roztříštěnost celku nazývaného „komponovaný večer“ připomíná tak trochu rozinky vydloubané z koláče. Chutnají v podstatě stejně jako v koláči, ale není to tak úplně ono.

    Druhou ukázkou z tvorby TUTOCirku byla variace na shopoholické šílenství s nákupním vozíkem z inscenace Vpřed (inspirované stejnojmennou básní Václava Havla). Foto František Ortmann

    Plzeňský TUTOCirk tvořil s několika čísly základ celého představení, protože nabídl hned tři epizody. Nejprve duo performerek na téma co se děje v koupelně (exhibice na šálách), fragment z inscenace Pusinky a nakládačky. Druhou ukázkou byla variace na shopoholické šílenství s nákupním vozíkem z inscenace Vpřed (inspirované stejnojmennou básní Václava Havla). A do třetice to byla komicky a hravě laděná exhibice na teeterboardu. Pokud název souboru neznáte, ale performeři jsou vám povědomí, je to proto, že skupina se vykrystalizovala v říjnu 2022 v rámci spolku Žongléros Ansámbl, pod jejímž jménem do té doby vystupovala (soubor byl k vidění na loňské LL v představení Camera Obscura).

    Michaela Stará a Filip Zahradnický společně zahráli variaci na téma člověk a jeho stín. Foto František Ortmann

    Dalšími účastníky večera byli Michaela StaráFilip Zahradnický. Předvedli se jak ve dvojici, tak jednotlivě. Stará v souboji s „oživlou hůlkou“, Zahradnický v žonglérském duelu se závratným množstvím kruhů. Za tuto etudu s názvem Vermilion získal v roce 2020 v Paříži Special Price Académie Fratellini a Special Price festivalové poroty Cirque de Demain. Společně pak tato dvojice zahrála variaci na téma člověk a jeho stín.

    Sólo Adély Jordákové o vztahu umělce a jeho „oživlého“ lana vzniklo během studijního programu na cirkusové škole SKH ve Stockholmu. Foto František Ortmann

    Sólo Adély Jordákové o vztahu umělce a jeho „oživlého“ lana, které vzniklo během studijního programu na cirkusové škole SKH ve Stockholmu, oproti ostatním v podstatě klipovým částem večera působilo sice řemelsně zdatně, ale délkou poněkud neúměrně.

    Akrobatický duet Martiny Illichové a Lukáše Macháčka aneb Kruh, který nikde nekončí a nikde nezačíná… Foto František Ortmann

    O to více potěšila temperamentní etuda o turbulentní lásce, neboli akrobatický duet Martiny Illichové a Lukáše Macháčka. Charakteristika, která tuto etudu provází, je přesná: Kruh, který nikde nekončí a nikde nezačíná, má moc spojit dvě disciplíny Aerial hoop a Cyrwheel v jedno.

    Daniel Kvašňovský vytváří typ existenciálního klauna. Foto František Ortmann

    Last but not the least – přijemný bonbonek na závěr, a to work-in-progress Daniela Kvašňovského. Autorská jednohubka (prý dosud jen „první veřejná prezentace nasbíraného materiálu!) ukázala potenciál tohoto performera, který ve svých produkcích vytváří typ jakéhosi existenciálního klauna. Zatím to byl prý pouhý zárodek budoucí inscenace, která dosud nemá název. V každém případě byl dobrým trailerem/lákadlem pro ty, kdo mají rádi v novém cirkuse nejen fyzické výkony a ukázky řemeslné dovednosti, ale chtějí se při představení i zasmát.

    Foto František Ortmann

    Letní cirkusové miniatury – komponovaný večer: TUTOCirk – první vystoupení / Michaela Stará – ACT / TUTOCirk – druhé vystoupení / Michaela Stará a Filip Zahradnický / Adéla Jordánová / Filip Zahradnický / TUTOCirk – třetí vystoupení / Martina Illichová a Lukáš Macháček / Daniel Kvašňovský. Letní Letná 29. srpna 2023.

    ///

    Více o letošní Letní Letné na i-DN:

    Cirque Alfonse se vrací na Letní Letnou

    Novocirkusový crème de la crème

    Letní Letná slaví dvacetiny

    Letní Letná ve čtvrtek začíná

    Cirkusy u nového jezera… (No. 1)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 2)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 3)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 4)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 5)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 6)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 7)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 8)

    Cirkusy u nového jezera… (No. 9)


    Komentáře k článku: Cirkusy u nového jezera… (No. 10)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,