U služebního psa na plemeni nezáleží, důležitá je povaha

7. září 2023

64f5fc164fd2f342dd5eaf1b_DSC02208

Celní správa ČR

Umějí hledat drogy nebo bankovky. Když je vyčenichají, nezačnou štěkat, ale přestanou se hýbat, „zamrznou“. Psi celní správy se cvičí ve špičkovém středisku v Heřmanicích nedaleko polských hranic, s celníky pak pracují u nás i ve světě. Jak takový výcvik vypadá, jaká potom psa čeká „kariéra“ nebo jak se utváří vztah mezi psem a jeho psovodem, vysvětluje šéf výcvikového zařízení Martin Kobrč.

Máte vy sám doma psa?

Mám přiděleného služebního psa, pětiletého belgického ovčáka, jmenuje se Gismo. Specializuje se na vyhledávání omamných a psychotropních látek a střelných zbraní.

Jaké vlastnosti musí pes mít, aby mohl sloužit u celní správy, policie nebo armády?

V první řadě musí být zdravý. Psy vykupujeme až kolem jednoho roku věku, kdy už mají vyvinutou kostru i vnitřní orgány, veterinář všechno zkontroluje rentgenem i sonem, udělá biochemické rozbory krve, moči, trusu. Pokud je pes v pořádku, zjišťujeme, jestli má potřebné povahové vlastnosti.

Jaké to jsou?

Třeba že mu nedělá problém pohybovat se na rušném letišti, nádraží nebo silnici. Nesmí se bát jízdy autem nebo střelby. Musí být schopen chodit po různých površích od lina a koberců přes dlažby až třeba po roštové schody. S tím vším se v praxi může setkat a je nutné, aby byl schopen jít s psovodem kamkoli. Také musí mít chuť do práce a být motivovatelný.

Co psy k práci motivuje?

Většinou je to nějaká hračka, ale může to být i potrava.

MAXIMÁLNĚ ŠEDESÁT TISÍC

Odkud vlastně psy vykupujete a kolik takový budoucí služební pes stojí?

Maximální cena, kterou může celní správa za psa zaplatit, je šedesát tisíc. Sháníme je různě, může to být pes od lidí, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje, třeba ho nezvládají nebo nesplnil jejich ambice ve sportovní kynologii. Anebo na to přímo mají živnost.

Jsou nějaká plemena, která mají na práci u bezpečnostních složek genetické předpoklady?

Podpořte Reportér sdílením článku