Policie chce v Ústeckém kraji vyzkoušet POL POINTY – dálkově ovládané služebny

12. září 2023 15:00

V Ústeckém kraji vzniknou nová kontaktní místa policie. Tak zvané POL POINTY mají podle vedení kraje zmírnit nedostatek policistů v regionu. Hejtmanství dá na vybudování prvních dvou dálkových služeben policistů jeden milion korun. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

„V současné době na kraji chybí 535 policistů. V podstatě na jakékoli oznámení musí pak policisté zpět na obvodní oddělení nebo na svůj útvar, kde ho pak sepisují hodinu, dvě nebo i tři. A ti pak chybí ve výkonu,“ popsal potřebnost dálkově ovládaných služeben krajský ředitel policie Jaromír Kníže.

V buňkách o rozměrech dvakrát dva metry by mohli lidé podávat svoje oznámení.

„POL POINT je o tom, že tam občan přijde, je mu otevřeno a od počátku je monitorován. Ten výslech, který je s ním proveden, je plnohodnotný – stejně jako ten, který se dělá v papírové podobě. Můžeme tak mít policisty i nadále ve výkonu,“ přibližuje ředitel Jaromír Kníže.

První POL POINTY půjdou na Chomutovsko a Šluknovsko

Jednotlivé POL POINTY se dají převážet – je tedy možné je použít v místech, kde bude v dané době nejméně policistů. První místa pro testování jsou ale podle něj jasná.

„Tak samozřejmě bychom je chtěli vyzkoušet v chomutovském okrese a na Šluknovsku, kde je nejnižší počet policistů. Tím ušetříme tamním policistům prostor pro výkon služby v terénu a samozřejmě dodáme občanům ten servis, že když přijdou, tak nečekají,“ doplňuje Kníže.

Původně měl krajský příspěvek postačit na nákup čtyř POL POINTŮ, kvůli zdražování ale mohou policisté z peněz od kraje koupit pouze dvě vybavené buňky.

Teprve po vyzkoušení chce hejtman Jan Schiller z hnutí ANO diskutovat o poskytnutí dalších peněz.

„Sice máme nějaké informace od kolegů a kolegyň z jiných krajů, ale chceme si to osahat. Takže počkáme, jaké ohlasy a dopady budou mít ty dva, a pokud to bude kladně vnímáno občany, tak bychom samozřejmě uvažovali nad tím, že bychom to rozšířili i do dalších oblastí,“ dodal Jan Schiller.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související