Juraj Skovajsa

12. 9. 2023

Nejvyšší soud v Brně dal v pondělí 11. září za pravdu dovolání společnosti provozující potraviny, kterou poškodila protipandemická opatření vlády, a která požaduje kompenzaci přes milion korun.

Společnost Karel Vávra – potraviny, s. r. o. vyzvala v dubnu 2021 Vládu ČR k náhradě škody, která jí měla vzniknout v důsledku pandemických opatření vlády.

Konkrétně, v období od 28. 10. 2020 do 28. 2. 2021 byl v určitých specifikovaných časech omezen a posléze zcela zakázán maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb, čím společnost přišla o zisk v hodnotě zhruba 1,1 milionu Kč.

V červnu 2021 ministerstvo vnitra odmítlo žádosti vyhovět a věc šla k Obvodnímu soudu pro Prahu 7. Ten se v březnu 2022 ve svém rozhodnutí přiklonil na stranu státu. Žalující strana se odvolala na Městský soud v Praze, který téměř před rokem rozhodnutí soudu nižší instance „posvětil“.

„Od samého počátku a při každém soudním přelíčení jsme navrhovali ochotu k jednání a dohodě s protistranou, což bylo vždy odmítnuto,“ komentoval pro Epoch Times Karel Vávra a dodal: „Kontaktovali jsme ministra vnitra Rakušana a na základě jeho veřejných vystoupení a otevřeného dopisu z opoziční doby jsme ho požádali o vyjádření a přehodnocení postupu a postoje instituce, které je vrcholným představitelem – bez konkrétního vyjádření a bez výsledku.“

„Věděli jsme, že jdeme do procesů a sporů, které určitě budou na velmi dlouhou dobu, a naprosto chápu spoustu jiných malých podnikatelů a živnostníků, že to vzdali (značné množství peněz na soudní spory, časová a psychická náročnost, pocit naprosté bezmoci před státním aparátem), velcí dostali kompenzace, dotace, podpory… takže v podstatě nemají potřebu jít do sporů,“ sdělil dále Vávra.

Celá věc skončila dovoláním se u Nejvyššího soudu (NS), který v pondělí rozhodl ve prospěch žalujících, čímž zrušil rozsudek Městského soudu a vrátil mu věc k dalšímu řízení.

„Jsem velmi rád že konečně někdo po letech posoudil naší argumentaci, a dal nám za pravdu, předtím mi to připadalo jako debata ‚já o koze a on o voze‘ a některé argumenty, které zazněly, byly pro mě naprosto neuvěřitelné a nemající oporu v ničem,“ sdělil pro Epoch Times první dojmy Karel Vávra.

NS konstatoval, že krizový zákon v inkriminované době sice ukládal státu právo na nezbytně nutnou dobu omezit provozování podnikatelské činnosti, zároveň ale „je stát povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními…“

Důležitou roli ve věci hrál skutkový stav. Odpovědnost se dle NS zakládá bez zřetele na zavinění (tzv. objektivní odpovědnost) a nevyžaduje, aby škoda byla vyvolána nezákonným rozhodnutím či nesprávným úředním postupem. Tato speciální odpovědnost je založena na současném splnění předpokladů, jimiž je 1. provedení krizového opatření, 2. vznik škody a 3. příčinná souvislost mezi krizovým opatřením a vznikem škody.

„Po 2–3 letech jsme na začátku. Jsem velmi zvědav, zda na základě odůvodnění NS budou mít úřady ochotu o věci jednat a dohodnout se. Jsem nesmírně rád a je pro mě obrovské zadostiučinění rozhodnutí NS. Vždy jsme s mou právní zástupkyní věřili, že naše interpretace zákonů a následná argumentace je správná,“ sdělil dále pan Vávra.

„NS se dále vyjádřil k otázce v jeho judikatuře dosud neřešené, a to kdy dochází k provedení krizového opatření jako jedné z podmínek vzniku odpovědnosti státu za škodu. Dovodil, že povinnost státu nahradit škodu způsobenou krizovým opatřením nastupuje ve chvíli, kdy nastanou takové účinky krizového opatření, které povedou ke vzniku škody. Z uvedeného důvodu nelze omezit odpovědnost státu jen na ta krizová opatření, která stát sám provede,“ uvádí NS v tiskové zprávě.

Pan Vávra podotkl, že články v médiích obsahují určité nepřesnosti a pro Epoch Times sdělil, že na rozdíl od mnohých jiných „nikdy nedostal žádnou kompenzaci ani podporu, nikdy nedostal žádnou dotaci či zvýhodnění a vždy postupoval v souladu se zákonem a nařízeními, byť se s nimi neztotožňoval“.

Podobných případů soudy evidují určitě více.

V této souvislosti oslovil deník Epoch Times ministerstvo spravedlnosti s žádostí o statistiku. Ministerstvo odpovědělo, že takovými údaji nedisponuje.

Nicméně, JUDr. Tomáš Nielsen z advokátní kanceláře Nielsen Legal a organizace Pro Libertate, sdělil pro Epoch Times: „Týká se to i věcí, které řešíme my.“

Přečtěte si také

Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku
Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk.

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám
V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám

V Československu se slavil Den matek od roku 1923 a jeho propagátorkou byla dcera prvního prezidenta Alice Masaryková.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.