Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrad hledá advokátky na Ústavní soud. Jména doporučená komorou mu nestačí

Ústavní soud čelil po rozhodnutí o valorizaci penzí vlně kritiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ústavní soud čelil po rozhodnutí o valorizaci penzí vlně kritiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hrad se nechystá nominovat na ústavní soudkyni advokátku Moniku Novotnou, zjistil Deník N. Jde už o druhý návrh z České advokátní komory, který na Hradě narazil. Prezidentův poradní panel oslovuje jiné advokátky. Jednou z nich byla například vlivná advokátka Nataša Randlová, která nabídku odmítla.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česká advokátní komora už na jaře Hradu navrhla své kandidátky na Ústavní soud – Irenu Schejbalovou a Moniku Novotnou. Ta se dlouhodobě specializuje na daňové a správní právo, a to v pražské pobočce společnosti Rödl & Partner.

Schejbalovou Pavlovi nedoporučil jeho poradní panel vedený akademikem Janem Kyselou. Novotná od něj dostala pozitivní stanovisko a v červnu se s prezidentem setkala.

V politických kuloárech se následně začalo spekulovat, že právě Novotná bude další kandidátkou na ústavní soudkyni. To se ale dosud nestalo. Hrad během léta mlčel a Novotnou zatím Senátu nenavrhl. A to se zřejmě nezmění.

Jak totiž zjistil Deník N, Kysela a jeho lidé hledají vlastní kandidátky mezi advokátkami a nechtějí dát na návrhy advokátní komory vedené Robertem Němcem. Deníku N to potvrdilo pět zdrojů, kteří jsou obeznámeni s nominačním procesem.

„Obecně platí, že to jsou prezidentova rozhodnutí, koho jmenuje nebo nejmenuje. Dá se ale usuzovat, že když se paní doktorka Novotná s prezidentem viděla v červnu a dosud navržená nebyla, tak to cosi znamená,“ řekl Deníku N Kysela.

Novotná potvrdila, že ji nikdo z Pražského hradu ohledně nominace nekontaktoval. „Nikdo se mi zatím neozval. Nemám žádnou informaci o tom, že bych měla být nominovaná, ani nemám informaci o tom, že bych z toho seznamu vypadla,“ řekla advokátka Deníku N.

Hrad nicméně v tuto chvíli nepočítá s tím, že by kandidátka advokátní komory byla navržená. „Jde především o to, že Novotná působí ve velké advokátní kanceláři, která má velké klienty, a ti se mohou s řadou věcí obracet na Ústavní soud. Tím pádem by se mohla dostat i do střetu zájmů,“ řekl zdroj, který má o nominačním procesu přehled. Novotná do společnosti Rödl & Partner nastoupila už v roce 1993, od roku 1995 v kanceláři působí jako advokátka.

I další zdroj z Hradu potvrdil, že obavy z nominace Novotné pramení právě z potenciálního střetu zájmů. Roli ale podle něj hraje i snaha zamezit příliš velkému vlivu advokátní komory. „Aby komora na Ústavním soudu neměla skrze Novotnou tak velké slovo,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Novotná je totiž v advokátní komoře od roku 2019 místopředsedkyní. Dlouhodobě se v komoře věnuje především problematice hospodaření a legislativní činnosti v oblasti veřejného práva.

Koho má Hrad v hledáčku?

Hrad proto hledá kandidátku z řad advokátů po vlastní ose. Panel například oslovil advokátku Natašu Randlovou, partnerku kanceláře Randl Partners.

„Děkuji za dotaz a potvrzuji, že jsem tuto nabídku dostala a velmi si jí vážím jak z hlediska profesního, tak osobního,“ napsala Randlová Deníku N s tím, že nabídku z osobních důvodů odmítla. „Starám se po syna po velmi těžkém úraze a jsem i z toho důvodu velmi aktivní nejen v advokacii, ale i v neziskové pacientské organizaci, která těmto osobám pomáhá,“ dodala. Obě osobní záležitosti by podle ní nebylo možné sloučit s postem ústavní soudkyně.

Tři zdroje z Hradu blízké nominačnímu procesu pak Deníku N potvrdily, že panel zajímá také advokátka Lucie Dolanská Bányaiová, která je partnerkou kanceláře Bányaiová Vožehová.

„Byla by pro mě čest ucházet se o pozici soudkyně Ústavního soudu,“ napsala právnička bez dalších podrobností Deníku N.

Šéf prezidentova poradního panelu její jméno komentovat nechtěl. „Nebudu se k nominačnímu procesu vyjadřovat,“ řekl Kysela. Členové panelu se ale podle informací Deníku N na angažmá Dolanské Bányaiové vyptávali v justičních kruzích i v Senátu.

  • I když Česká advokátní komora (ČAK) prezidentovi navrhla hned dvě kandidátky na ústavní soudkyně, Hrad o její nominace příliš nestojí.
  • Jak nyní zjistil Deník N, prezident Petr Pavel neplánuje nominovat advokátku Moniku Novotnou, kterou komora doporučila.
  • Hradní panel tak oslovuje další advokátky mimo nominace advokátní komory. Jednou z nich byla například vlivná advokátka Nataša Randlová, která nabídku odmítla.

 


Debata Deníku N: Mýty a obavy kolem očkování dětí

Proočkovanost proti základním infekčním nemocem je v prvním roce života dětí dobrá. Dosahuje až 96 procent, záleží ale na regionech. V některých částech Česka je výrazně podprůměrná. Proč?

Zveme vás v úterý 30. dubna od 17 hodin na debatu v Knihovně Václava Havla, kde bude redaktorka Deníku N Iva Bezděková mluvit s odborníky o tom, proti jakým nemocem jsou dnes děti díky vakcínám nejlépe chráněné a u jakých onemocnění a v jakých věkových skupinách má naopak očkování v Česku mezery. V diskusi se zaměří i na to, vůči jakým vakcínám mají dnes rodiče největší nedůvěru a jak to pediatři ve svých ordinacích řeší. 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Justice

Petr Pavel

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější