Jindřich Štolfa se Zdeňkem Hawlem před Pačejovem stále ve hře

Štolfa s Hawlem stále ve hře o mistrovský titul

„Konečně si všechno sedlo. Poprvé v sezóně, ale stálo to za to,“ zahajuje naše povídání po úspěšně dokončené Barumce Zdeněk Hawel. Se třemi poháry ze Star Rallye Zlín se vrátili Jindřich Štolfa se Zdeňkem Hawlem, když je tentokrát potřebné štěstíčko, jako přidaná hodnota po skvělém výkonu, neopustilo.

„Jindra na autě zase hodně zapracoval, byla znát jeho pečlivá příprava. A atmosféra na Barumce jako vždy neopakovatelná.“

Vedle vítězství ve třídě a ve skupině získali i cenu za druhé místo v absolutním pořadí v Mistrovství České republiky historických automobilů. Tratě rychlostních zkoušek 15. ročníku Star rally měřily celkem 156 kilometrů a závodilo se na jedenácti úsecích. Jeden byl nakonec „díky“ havárii jednoho ze soudobých vozů zrušen. Do soutěže odstartovalo dvaatřicet posádek, ale pouhých třináct soutěž dokončilo.

 

„Sedět vedle Jindry, který už má forda pevně v rukou, to je neuvěřitelný zážitek. Přál bych takové svezení opravdovým fanouškům rally. Letos už jsme měli na dosah absolutní vítězství v Hustopečích, dlouho se nám vedlo dobře i v Krumlově, ale stříbrné příčky ze Zlína si ceníme hodně,“ užívá si pocit radosti z dobře zajeté soutěže Zdeněk Hawel.

„Auto dostalo pořádně zabrat, ale jeho kvalitu jsme zase posunuli. Soutěž byla nádherná, nesmírně náročná s krásnou atmosférou. Bylo více tepleji, než bychom si přáli. Takže jsme museli auto trochu šetřit,“ mluví o zlínské rally pouze v pozitivech Jindřich Štolfa.

I když jsi startoval na Barumce mnohokrát, opět jsi se pochvalně vyjadřoval o erzetách.

„Moc pěkně jsme se svezli na Kateřinicích, Trojáku, Pindule. Úsek Hošťálková – Semetín jako vždy náročný, ale úžasný. Jsou to erzety, kde nerozhoduje jenom síla motoru, ale také jezdecké umění. Klobouk dolů před tím, co naše auto vydrželo.“

 

Před Vámi je letošní poslední soutěž seriálu Mistrovství České republiky historických automobilů Invelt Rally Pačejov, která startuje v sobotu 16. září. Stále máte šanci na celkové vítězství ve skupině.

„No ta šance je spíš teoretická, ale budeme bojovat. Na soutěž se těším, konkurence je zde velká a početná. Rally Pačejov patří mezi naše oblíbené soutěže. Chtěli bychom se pohybovat na špici skupiny C, v celkovém pořadí budeme rádi za umístění v první šestce. Zase má být poměrně teplé počasí, takže to bude opět zkouška odolnosti techniky i nás posádek.“

Invelt Rally Pačejov měří celkem 533 kilometrů a rozhodovat se bude především na dvanácti rychlostních zkouškách. V Mistrovství ČR historických automobilů je přihlášeno 43 dvojic, nechybí nikdo z absolutní špičky – vedle Štolfy odstartují Neumann, Štajf, Janota, Kotrmon, Kašpar, nebo Frei. Jejich souboje o vteřinky budou určitě stát za to.

 

 

Pavel Vydra