O. J. Simpsona obhajoval táta Kardashianek: Soud, který změnil Ameriku

O. J. Simpson zůstává jednou z nejkontroverznějších postav v americké historii
  |   zajímavost

Slavný O. J. Simpson od soudu sice odešel jako „nevinný“, část veřejnosti ale dodnes nevěří, že tomu tak bylo i doopravdy. Navíc ho časem stejně trestná činnost stála svobodu. A přitom za ním stál sám Robert Kardashian, otec známého miliardářského klanu Kardashianek, kde se to hemží krásou a podnikatelskými nápady.

Orenthal James Simpson, známý spíše jako O. J. Simpson, je jednou z nejkontroverznějších osobností v moderní americké historii. Byl nejen slavným americkým fotbalistou, ale také hercem a televizním moderátorem. Jeho život byl ale nejvíce poznamenán soudním procesem, který otřásl celou Amerikou.

Raný život a kariéra

Narodil se 9. července 1947 v San Franciscu v Kalifornii. Vyrůstal v chudé čtvrti Potrero Hill a musel čelit mnoha výzvám. I tak si vytvořil úspěšnou kariéru ve světě amerického fotbalu. Hrál za tým University of Southern California (USC) a později za tým Buffalo Bills v NFL. Byl jedním z nejúspěšnějších běžců v historii amerického fotbalu a získal několik ocenění, včetně prestižní Heismanovy trofeje.

Herecká kariéra a charitativní činnost

Po ukončení kariéry ve fotbale se Simpson začal věnovat herecké kariéře a objevil se v několika filmech a televizních pořadech. Mezi jeho známé role patří například film Bláznivá střela, C.I.A. Krycí jméno: Alexa nebo V ohrožení. Byl také populárním komentátorem a televizním moderátorem.

Fotbalista O. J. Simpson byl známý svým veřejným angažmá a charitativní činností. Stal se ikonou afroamerické společnosti a byl uznáván za své dobročinné aktivity a snahu o pomoc dětem a mládeži.

Soudní případ a obžaloba z vraždy

V roce 1994 byl O. J. Simpson obviněn z vraždy své bývalé manželky Nicole Brown Simpson a jejího přítele Rona Goldmana. Proces se stal jedním z nejsledovanějších soudních případů v historii.

Simpsonova obhajoba, ve které figuroval i Robert Kardashian, otec Kim, Rob, Khloé a Kourtney Kardashianových, argumentovala tím, že byl nevinný a je oběť spiknutí. Při procesu bylo však předloženo nespočet důkazů, včetně DNA stopy a rukavice nalezené na místě činu. Nakonec byl v roce 1995 porotou shledán nevinným. Rozsudek byl zcela v souladu s americkým právem, ale zůstal jedním z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších soudních verdiktů.

Kontroverze a pozdější život

I přesto, že byl zproštěn obžaloby, mnoho lidí dodnes věří, že byl skutečným pachatelem zločinu a byl ochráněn svým vlivem a penězi. Simpsonův případ také zavdal veřejným diskuzím o rasové a třídní nespravedlnosti v americkém právním systému.

V roce 2007 byl Simpson znovu zatčen a odsouzen za loupež a únos při pokusu získat zpět osobní věci, o nichž tvrdil, že byly jeho. Tento případ vedl k jeho odsouzení na 33 let. Na podmínku byl propuštěn už v říjnu v roce 2017.

Případ O. J. Simpsona otřásl důvěrou v soudní systém a zavdal také otázkám, na kolik je při obvinění důležitý sociální statut a známé kontakty.

Zdroj: irozhlas.cz, lidovky.cz, dennik.sk

KAM DÁL: Trest smrti: Levnější spravedlnost? Ani náhodou. V Česku se zrušil až v roce 1990.