Doba čtení:1 m, 38 s
Eurokomisař pro klimatickou agendu Franz Timmermans už raději rezignoval. Foto: wikipedia.org

Řadu let jsme z Bruselu slyšeli spousty vzletných slov o nutnosti dekarbonizace a ochrany klimatu a zároveň úžasných příležitostech, které měla přinést zelená transformace energetiky, průmyslu i dopravy. Realita dnešního dne je ale mnohem víc černá než zelená.

Premiéři 16 německých spolkových zemí vyzvali ve společné „Bruselské deklaraci“ EU, aby umožnila dotování cen elektřiny na podporu průmyslu. Argumentují, že vysoké náklady na pokrytí energetických potřeb jsou „akutní překážkou“ hospodářského oživení.

Evropská unie současně v nejbližší době nemá v plánu zakázat dovoz ruského zkapalněného zemního plynu (LNG), přestože jeho dovoz prudce vzrostl a do Kremlu putují miliardy eur, které Vladimiru Putinovi pomáhají financovat agresivní válku na Ukrajině. „Je zde pocit nedostatku a strachu,“ řekla španělská ministryně energetiky Riberaová s odkazem na loňskou energetickou krizi v Evropě.

Pokrytci, kolaboranti a krvavé peníze

Krize prudce dopadá i na evropský automobilový průmysl. Z nedávné studie pojišťovny Allianz vyplývá, že pokud bude současný trend pokračovat, poklesnou evropským výrobcům aut do roku 2030 zisky o desítky miliard eur, přičemž nejvíce se to dotkne německých společností.

Všechny zmíněné problémy jsou z velké části způsobeny dlouhými léty chybné bruselské politiky, která nesmyslně, silou a bez ohledu na zbytek světa tlačila na dramatické snižování emisí a přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. Zároveň se přitom však propadala do závislosti na ruském plynu a ropě, a možná ještě více na čínských dodávkách všeho možného, co se týká zejména fotovoltaiky.

Nyní jsme se ocitli v situaci, kdy se tento dlouho a pečlivě skrývaný průšvih začíná projevovat v plné nahotě. Zejména Německo, které se před časem samo pasovalo do role zeleného lídra, se propadá do stále hlubší a hlubší krize. Spousty firem zvažují odchod ze země, některé už dokonce odešly. Bohužel, německý průšvih dopadne kvůli provázanosti ekonomik i na nás. Někteří politici si to však stále neuvědomují, nebo nechtějí přiznat. Kontrolky už přitom blikají červeně.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa