metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 21 °C

Neděle 12. května 2024. Svátek má Pankrác

Při psaní poslouchám hudbu, přiznává spisovatelka Rebecca Zanetti

  9:27
„Všechny mé knihy nezávisle na žánru v sobě mají romantiku i napětí. Jednou jsem zkusila psát ryzí moderní romanci a nakonec se i tam objevil zloděj dobytka,“ vzpomíná pro deník Metro spisovatelka Rebecca Zanetti, které nyní vychází kniha Zmiz, dokud můžeš. Je jednou z nejlépe prodávaných amerických autorek současnosti.
Rebecca Zanetti má novou knihu Zmiz, dokud můžeš. | foto: Archiv R.Z.

Současně pracujete na několika knihách z několika různých sérií a hlavně několika různých žánrů – thriller, romance, nadpřirozeno. Jak je těžké přepínat mezi nimi?
Moc mě baví psát knihy různých žánrů a většinou jsem připravená přesunout se k dalšímu, když nastane čas. Mám ale hudební playlist pro každou knihu a sérii, takže když se chystám přepnout, pustím si danou hudbu a ta mi pomůže dostat se do nálady, kterou potřebuju na konkrétní knihu a žánr.

Napsala jste dohromady více než sedmdesát knih. To jistě vyžaduje obrovskou disciplínu. Máte nějaký tip na takovou produktivitu při práci?
Podepsat smlouvu s deadlinem určitě pomáhá. Jinak je pro mě klíčový časový plán. Podívám se, kdy má být kniha hotová, z toho vyvodím, kolik slov denně bych měla napsat, abych termín dodržela. Ráda píšu hodinu, poté si dám hodinu pauzu a pak zase hodinu píšu. Většinou jsem schopná napsat okolo šesti tisíc slov denně, ale když se blíží deadline, je to často spíš deset tisíc.

Vaše kariérní minulost je velmi bohatá a zajímavá. Pracovala jste jako kurátorka umění, asistentka v senátu i jako právnička. Proč psaní vyhrálo?
Zjevně se dost lehce začnu nudit a u psaní se nenudím nikdy. Každá nová kniha je nové dobrodružství a většinou se strašně moc těším, až se vrhnu do nového světa a nové knihy.

Jak náročná byla příprava na sérii knih o Laurel Snowové, geniální agentce, co se týče fungování FBI (Federální úřad pro vyšetřování v USA – pozn. redakce), procedurálních postupů a tak dále?
Vzhledem k tomu, že jsem chvíli pracovala jako právnička, právní záležitosti nebyly problém. Co se týče struktury FBI a metod, hledala jsem informace na internetu a mluvila jsem s odborníky, kteří vědí mnohem víc než já. Navíc žiju ve stejné oblasti jako Laurel Snowová, tedy na severozápadě Pacifiku, takže mi sporty jako jízda na sněžném skútru nejsou cizí, a tyto detaily se mi tak psaly snadno.

Laurel Snowová, hlavní hrdinka vaší thrillerové série, je velice specifická nejen svou barvou očí, ale také nadprůměrnou inteligencí a fotografickou pamětí. Jak vás taková postava napadla? Znáte někoho s podobnými rysy v reálném životě?
Znám jedince s fotografickou pamětí a nadprůměrnou inteligencí a potkala jsem také ženu, která má oči dvou barev, ale Laurel Snowovou jsem vytvořila z mé představivosti a neznám nikoho, jako je ona. Myslím, že je celkem jedinečná.

Výše jmenovaná série je vyváženým mixem romantiky a napětí. Který z těchto prvků vás baví psát víc?
Ráda píšu oboje. Všechny mé knihy nezávisle na žánru v sobě mají romantiku i napětí. Jednou jsem zkoušela psát ryze moderní romanci a nakonec se tam objevil zloděj dobytka, který kradl lidem krávy. Byla to velká záhada!

Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

Zkusím diváky inspirovat k domácímu chovu slepic, říká zahradník po ruce Tomáš Trejbal

vydáno 12. května 2024  16:53

Na pěstování nepotřebujete velkou zahradu, i balkon může být nejen okrasný, ale i jedlý. Stačí vyzkoušet pár fíglů a vypěstujete si suroviny bez chemie a...  celý článek

Kachny, samé kachny! Pardon, labutě, samé labutě aneb Když hospodské inspirují ptáci

vydáno 12. května 2024  11:53

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Autobusy mají od léta zastavovat jen na znamení. Vše nyní závisí na posvěcení magistrátem

vydáno 12. května 2024  8:58

Zkrácení intervalů, nižší náklady na pohonné hmoty, ale také větší komfort pro projíždějící cestující. Zastavující a rozjíždějící se autobusy nebudou...  celý článek

Ve Štěchovicích si vychutnáte pravěk české turistiky. Vyrazíte po červené?

vydáno 11. května 2024  6:10

České turistické značení je fenomenální, chodí se podle něj také v Rumunsku, Brazílii a nově i v Mongolsku. Právě před 135 lety, 11. května 1889, to...  celý článek