Lawrence Wilson

13. 9. 2023

Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy oznámil v úterý 12. září, že navrhne sněmovně ústavní vyšetřování proti současnému prezidentovi Joeu Bidenovi kvůli jeho zapojení do obchodních praktik jeho syna Huntera Bidena.

„Republikáni ze sněmovny odhalili vážná a věrohodná obvinění ohledně chování prezidenta Bidena. Dohromady tato obvinění vykreslují obraz kultury korupce,“ uvedl šéf republikánů ve sněmovně.

„Dnes nařizuji našemu sněmovnímu výboru, aby zahájil formální impeachmentové vyšetřování prezidenta Joea Bidena,“ prohlásil McCarthy s tím, že tento krok dá výborům plnou moc shromáždit všechna fakta a odpovědi pro americkou veřejnost.

Pokud by vyšetřování potvrdilo, že se prezident dopustil trestného činu či přečinu, kongresmani jej mohou odvolat z funkce.

Mluvčí Bílého domu pro dohled a vyšetřování Ian Sims označil tento krok za „extrémní politiku v tom nejhorším smyslu slova“. „Republikáni ze sněmovny vyšetřují prezidenta devět měsíců a neobjevili žádné důkazy o provinění,“ napsal Sims včera na Twitteru.

Vyšetřování rodiny Bidenových má na starosti Sněmovní výbor pro dohled, kterému předsedá republikán James Comer. Ten 7. září uvedl, že e-maily od Národní správy archivů a záznamů (NARA) byly „poslední kapkou“, která by měla ve sněmovně vygenerovat dostatek hlasů k zahájení šetření.

Úřad v srpnu přiznal, že drží velké množství e-mailů, které údajně poslal prezident Joe Biden pod pseudonymními e-mailovými účty, když byl za Baracka Obamy ve funkci viceprezidenta Spojených států. Mluvčí NARA se tehdy odmítl na žádost The Epoch Times k problematice e-mailů vyjádřit.

McCarthy tvrdí, že prezident Biden lhal americkému lidu o tom, co ví o zahraničních obchodních aktivitách své rodiny. Podle něj svědci vypověděli, že se prezident Biden připojil k řadě telefonních hovorů a měl další interakce, které vedly k toku milionů dolarů na obchodní účty Huntera Bidena a jeho obchodních partnerů.

„Víme, že bankovní záznamy ukazují, že platby ve výši téměř 20 milionů dolarů byly směřovány členům rodiny Bidenových a spolupracovníkům prostřednictvím různých fiktivních společností. Samotné ministerstvo financí eviduje více než 150 transakcí pro rodinu Bidenových a další obchodní partnery, které byly americkými bankami označeny za podezřelou aktivitu,“ řekl předseda sněmovny a dodal, že informátor z FBI tvrdil, že rodina Bidenových dostala úplatek.

„Navzdory vážným obviněním se zdá, že rodině prezidenta Bidena nabídla vláda zvláštní zacházení, zacházení, kterého by se jim jinak nedostalo, kdyby nebyla s prezidentem v příbuzenském vztahu,“ řekl McCarthy a dodal: „Jedná se o obvinění ze zneužití moci a korupce. A vyžadují další vyšetřování Sněmovnou reprezentantů.“

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová označila McCarthyho oznámení za „politiku na steroidech“. „Je to celé o tom, že se předseda McCarthy klaní hrstce extremistů, kteří ho připraví o práci, když nebude stejně divoký a utržený jako oni.“

Americký prezident Joe Biden se chystá s první dámou Jill Bidenovou odletět z Bílého domu ve Washingtonu na Floridu, 2. září 2023. (Anna Rose Layden / Getty Images)

Republikánský senátor Chuck Grassley uvedl, že impeachment umožní republikánům získat informace, které se jemu a jeho kolegům ze Senátu nepodařilo získat. „Víte, jak velké potíže jsem měl se získáním informací, a oni dotáhli tuto věc dál než [senátor] Johnson a já, protože jsme neměli pravomoc předvolávat ke Kongresu,“ uvedl Grassley.

Republikánský kongresman Ken Buck vyjádřil opatrnost ohledně postupu směrem k impeachmentu. „Čas pro impeachment je čas, kdy existují důkazy spojující prezidenta Bidena, tedy pokud existují důkazy spojující prezidenta Bidena, s těžkým zločinem nebo přestupkem. Ty teď neexistují.“

Z čeho prezidenta Bidena viní

Vyšetřování obchodních aktivit Bidenových se soustředí na údajné zneužití jména a vlivu Joea Bidena ze strany jeho syna Huntera Bidena v době, kdy byl Biden starší ve funkci viceprezidenta. Vyšetřovatele zajímá, zda Biden svému synovi či jeho společníkům vědomě pomáhal se získáváním plateb od zahraničních podnikatelských subjektů.

Sněmovní výbor pro dohled zveřejnil 10. května řadu dokumentů, které, jak tvrdí, poukazují na schéma praní špinavých peněz zahrnující miliony dolarů od zahraničních subjektů převáděné na prezidenta Joea Bidena a kolem desítky členů jeho rodiny.

Výbor zveřejnil memoranda, která podrobně popisují, jak bylo v polovině roku 2010 převedeno rodině prezidenta Joea Bidena a jejich spolupracovníkům více než 10 milionů dolarů z čínských a jiných zdrojů.

Bývalý obchodní partner Huntera Bidena, Devon Archer, se 31. července dostavil na slyšení výboru, které proběhlo za zavřenými dveřmi, a prohlásil, že prezident Joe Biden mluvil s obchodními partnery svého syna při několika příležitostech. Archer a Hunter Biden působili v představenstvu firmy Burisma, ukrajinské energetické společnosti.

Archer řekl, že „značka“ rodiny Bidenových pomohla ochraňovat společnost Burisma tím, že lidi „zastrašila, aby se do nich nemíchali“.

Pro předsedu výboru Comera bylo svědectví důkazem, že prezident Biden v této věci nemluvil pravdu. „Dnešní svědectví Devona Archera potvrzuje, že Joe Biden lhal americkému lidu, když řekl, že nic nevěděl o obchodních jednáních svého syna a nebyl do nich zapojen.“

Výbor zveřejnil 9. srpna další memorandum týkající se příjmů údajně obdržených Hunterem Bidenem ve výši přibližně 11 milionů dolarů ze zdrojů v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu.

Tony Bobulinski, bývalý spolupracovník Huntera Bidena, potvrdil, že existovalo nepsané pravidlo „[ne]zmiňovat Joea“. Bobulinski také tvrdil, že prezident Joe Biden obdržel peníze z obchodů svého syna, přičemž odkazoval na e-mail objevený na notebooku Huntera Bidena, který poukazoval na 10procentní podíl pro „velkého chlápka“.

Z původního článku americké redakce The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti
Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti

Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 12 čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.