Policisté vypátrali svědka k případu násilné smrti ženy z Dolního Dvořiště

  • 22
Rozsáhlá policejní pátrací akce dnes pokračovala v okolí Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku, kde kriminalisté od pondělí vyšetřují násilnou smrt ženy. Hledali důležitého svědka v případu, u nějž nelze vyloučit jeho spojení se zločinem. Po poledni oznámili, že muže zajistili u Kaplice. Místní lidé na sociálních sítích píšou, že je nebezpečný.

Už v úterý prohledávaly oblast kolem místa nálezu mrtvé ženy desítky policistů včetně psovodů a vrtulníku. Zaměřili se na oblast směrem na Benešov nad Černou. Podle dostupných informací hledali zloděje a žháře, který založil požáry v Bujanově, tedy asi sedm kilometrů od Dolního Dvořiště. I tam v úterý létal vrtulník.

Zatím však není jasné, jestli mají krádež, žhářství a zabití ženy stejného pachatele, nebo jde o různé případy.

Policie proto zároveň i nadále pátrá po pachateli násilného činu. Dnes ráno oznámila, že v souvislosti s případem hledá důležitého svědka, kterého se před polednem podařilo zajistit u Kaplice.

„Policisté děkují sdělovacím prostředkům a veřejnosti za pomoc při pátrání po důležitém svědkovi v případu násilného zločinu v Dolním Dvořišti. Dnes před polednem byl vypátrán. Na případu nadále intenzivně pracujeme vyhodnocováním stop a svědectví,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Zajištěný muž má být důležitým svědkem, který by měl mít zásadní informace k případu. Vyloučeno není ani jeho spojení se smrtí ženy. Místní lidé na sociálních sítích varovali, že jde o nebezpečného muže.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Kriminalisté také čekají na výsledky pitvy zemřelé a hledají další svědky.

Obyvatele Dolního Dvořiště znervózňovalo množství policistů v okolí. Pátrači také dnes vyrazili do terénu i se psy. Na hlavním tahu z Českých Budějovic na hranice s Rakouskem policisté zvýšili dohled a namátkově kontrolovali posádky projíždějících vozidel.

Policie zvýšila dohled, kontrolovala vozidla

V Dolním Dvořišti se šíří různé verze o smrti ženy, která se podle místních živila prostitucí. „Slyšel jsem, že ji našli svázanou a s roubíkem v ústech. Možná si za to někdo zaplatil a pak se to vymklo kontrole, povídá se leccos,“ řekl v minulých dnech mladší muž deníku Právo.

Hledaného svědka v obci znali. „Občas se tu ukázal, bydlel v Kaplici na ubytovně. Byl to cizinec, nejspíš Rumun, a určitě to byl její klient. Žena byla bezproblémová,“ shodla se dvojice místních.

Jde o druhé násilné úmrtí v letošním roce v Jihočeském kraji. Od července policisté vyšetřují vraždu novorozence, jehož tělo nalezli v kontejneru na posyp u bytového domu v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku.