Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Volá Berlín

SIERING: Božský hlas ruské operní pěvkyně Berlín nakonec uslyší

I tato fotografie je z Kremlu, kde jí loni uspořádali galakoncert k 50. narozeninám. foto: Profimedia

„Její hlas je fenomén.“ Jen se superlativy bývala popisována ruská sopranistka Anna Jurjewna Netrebko ještě donedávna v Německu i jinde. Dnes opět rozdmýchává emoce. Tentokráte však ne kvůli tomu jak zpívá, ale co říká, píše z Berlína naše dopisovatelka, Danuše Siering, vydavatelka N&N Czech German Bookmag.
  14:00

Netrebko bývá spojována s Putinem a jeho názory, několikrát se s ním setkala a údajně se vyslovila pro Putinovo „znovuzvolení“. Toto obvinění má dalekosáhlé důsledky. Nelehce se uzavírají smlouvy na nová vystoupení, již avizované koncerty se ruší.

Protesty předcházely i jejímu vystoupení v berlínské Staatsoper Unter den Linden, kde více než 30 000 lidí požadovalo v internetové petici zrušení čtyř zářijových berlínských koncertů ruské pěvkyně. Na základě protestů Státní opera spolupráci s jednapadesátiletou zpěvačkou pozastavila.

Opera na seznamu

Podívejme se do krátké minulosti. Nedávno pěvkyně zažalovala newyorskou Metropolitní operu o náhradu škody, která ji taktéž zrušila vystoupení. Met jí způsobila „vážné duševní utrpení a citové strádání, včetně deprese, ponížení a stresu“. V žalobě si stěžovala, že přeci není pro Putina, právě naopak. Že kvůli kritizování prezidenta přišla o angažmá v ruských divadlech a svými veřejnými prohlášeními proti ruskému vedení ohrozila svou rodinu v Rusku.

Danuše Siering

Danuše Siering žije v Berlíně a Praze. Je zakladatelkou galerie Černá labuť, projektu Go Florenc a Česko-německého Salonu. Vydává N&N Czech German Bookmag.

Danuše Siering

Nic naplat, Netrebko nesmí vystupovat ani v Praze. Plánovaný koncert 16. října byl nedávno zrušen. Management Netrebko oznámil, že se podvolil „politickému tlaku“. Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil řekl: „Je to správné rozhodnutí ve vztahu k naší partnerské zemi Ukrajině, která bojuje za svou nezávislost.“ Netrebko je na ukrajinském sankčním seznamu.

Tak jí nechte zpívat

Obrat ve vztahu k pěvkyni ovšem znamená nové prohlášení berlínské Státní opery, kde má Netrebko od 15. září čtyřikrát zpívat roli Lady Macbeth v opeře Giuseppe Verdiho. Opera názor změnila a na představeních trvá. Intendant Matthias Schulz vysvětluje, že je „důležité postupovat diferencovaně a rozlišovat mezi obdobím před vypuknutím války a po ní“. Netrebko „zaujala jasné stanovisko a distancovala se jak svým prohlášením, tak svými činy po vypuknutí války. To by mělo být uznáno.“

Již koncem března 2022 Netrebko skutečně odsoudila invazi na Ukrajinu a v prohlášení uvedla: „V myšlenkách jsem s oběťmi a jejich rodinami.“ Kvůli této kritice jí bylo okamžitě zakázáno vystupovat v Rusku. Netrebko tehdy zareagovala slovy: „Nejsem politickou osobou, a žádám pro sebe právo být nepolitická. Žiji svým uměním, kterým chci lidi spojovat.“

Nejslavnější operní pěvkyně dneška chce žít svým uměním. K tomu potřebuje i umění přežít mezi dvěma mlýnskými kameny.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!