Hlavní obsah

Sexuálně zneužil sedm dětí, uzavřel dohodu a do vězení nepůjde

Foto: Shutterstock.com, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Policie zadokumentovala případ muže, který během dvou a půl let pohlavně zneužil sedm chlapců. Nakonec uzavřel se žalobkyní dohodu na podmínce. Soudce nyní v písemném znění rozsudku píše, proč s takovým trestem souhlasil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajský soudce Roman Kafka dokončil práci na rozsudku, v němž je popsán příběh Lukáše P. Muže, který byl za sedm různých případů pohlavního zneužití a znásilnění nezletilých chlapců odsouzen k pětileté podmínce.

Právě to znovu otevírá debatu, zda nejsou v Česku za sexuální násilí vůči dětem ukládány příliš mírné tresty.

Případ řešil brněnský krajský soud. Sexuální delikty, za které byl odsouzen, spáchal podle něho Lukáš P. mezi srpnem 2018 a začátkem roku 2021.

Podle svědectví obětí většinou využil toho, že spaly, poté je osahával na břiše, pod oblečením a na intimních místech. Přestal, až když se chlapci probudili a odstrčili ho.

„Nejméně v pěti případech, v úmyslu svého pohlavního uspokojení, při společném sledování filmu nejprve hladil po břiše poškozeného, ačkoli mu byl znám jeho věk jedenácti let, dále mu hladil holé břicho pod trikem a po stažení kalhot jej hladil po holém přirození, přičemž se jeho jednání poškozený snažil bránit chytáním a odstrkáváním ruky,“ popsal soudce jeden z případů v rozsudku, které Seznam Zprávy získaly.

Jak je dále napsáno, jednoho případu pohlavního zneužití se Lukáš P. dopustil jako vedoucí letního tábora,  dalších šest spáchal v zahrádkářské chatce v Břeclavi.

Pachatel nakonec uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, kterou poté schválil i soud. Vedle pětileté podmínky se má odsouzený navíc podrobit ambulantní léčbě.

V rozsudku soudce Kafka vysvětlil, že s dohodnutým podmíněným trestem souhlasil zejména ze dvou důvodů.

„Z provedeného dokazování neplyne, že by vytýkané jednání vůči nezletilým mělo trvale nepříznivé následky, a jak je zřejmé z popisu skutků, které jsou obviněnému kladeny za vinu, jednalo se o jednání menší fyzické intenzity,“ napsal do rozsudku Kafka.

Na doplňující otázky Seznam Zpráv, které se týkaly tohoto případu, soudce nereagoval. „Soud obecně dodatečná vysvětlení ke své rozhodovací činnosti neposkytuje,“ zdůvodnila to mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

K podmínce Lukáši P. pomohlo podle odůvodnění rozsudku i to, že nebyl dříve trestán. A že před soudem svého činu litoval. Slíbil, že už nebude s dětmi v budoucnu pracovat. Poškozeným zaplatil i odškodnění. V jaké bylo výši, není známo.

Jeho advokát Stanislav Polanský řekl, že nemůže cokoliv komentovat. „Nebyl jsem zbaven mlčenlivosti,“ zdůvodnil to.

Nejde o exces, běžný trest, říká advokátka

Podle advokátky Lucie Hrdé, která se specializuje na trestní a rodinné právo a zastupuje oběti sexuálního násilí, bohužel takto mírně soudy v Česku v případech sexuálního násilí rozhodují. A za podobné činy dávají často podmínky.

„Není to žádný exces, takto se to běžně soudí,“ konstatovala advokátka k podmíněnému verdiktu za sedm sexuálních útoků.

Rozsudek kritizuje i Michaela Studená, zakladatelka iniciativy Pod svícnem zabývající se problematikou domácího a sexuálního násilí. „Je zde vysoká pravděpodobnost, že těch dětí bylo více. Ale když dostal takový trest, motivace nahlásit takové činy je do budoucna mizivá,“ řekla.

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry je uzavírání dohod o vině a trestu mezi pachatelem a státním zástupce v podobných případech pro oběti výhodnější.

„Pokud je dohoda o vině a trestu uzavřena v přípravném řízení, oběti nemusí k soudu, nemusí být konfrontováni s jinými důkazy, čili pro ně to může být psychicky výhodnější situace,“ vysvětluje Vávra.

Jenže s tím zástupkyně inciativy Pod svícnem nesouhlasí. „Ono by to bylo strašně výhodné, kdyby padaly nějaké adekvátní přísnější tresty,“ řekla Michaela Studená.

„Ve chvíli, kdy oběť musí vypovídat na policii, projde si tou mašinerií, pak tedy nevypovídáte u soudu, ale stejně se dozvíte, že pachatel dostal podmínku, protože se přiznal a svého činu lituje. To je trošku chucpe. Pachatelé říkají, že když dostanou podmínku, soud proti nim neměl dostatek důkazů,“ doplnila.

Reklama

Doporučované