Juraj Skovajsa

13. 9. 2023

Majitel nonstop potravin na Praze 2, pan Karel Vávra, dosáhl v pondělí na Nejvyšším soudě v Brně významného úspěchu. Dokonce díky jeho případu, jak napsala tisková mluvčí soudu: „Nejvyšší soud otevřel cestu k náhradě škody za krizová opatření v době covidu.“ Nejde ale o jedinou žalobu, kterou má podnikatel momentálně na soudech.

Shodou okolností se další žaloba – tentokrát vůči ministerstvu zdravotnictví – projednávala dnes, 13. záři 2023. Žalovaní dosáhli úspěchu i zde. Nicméně, cesta je i v tomto případě „trnitá“.

Po jednání pan Vávra i jeho právní zástupkyně JUDr. Michaela Pechová Vosátková poskytli deníku Epoch Times několik informací a postřehů z dosavadního procesu.

Případ, o kterém se jednalo dnes, má jiný základ, než ten, který skončil úspěšným dovoláním na Nejvyšším soudu. Byť i tentokrát bylo snahou podnikatele dosáhnout náhradu škody s ministerstvem mimosoudně, ministerstvo zdravotnictví (MZ) nárok kategoricky odmítlo.

Konkrétně jde v případu o to, že když skončil tzv. nouzový stav a vstoupil v platnost (v únoru 2021 schválený) pandemický zákon, byla vládou znovu vyhlášena některá opatření, která se ale už opírala o nový zákon. V rámci toho byl od 12. do 29. dubna 2021 omezen provoz maloobchodů a nonstop potraviny pana Vávry mohly být otevřeny jen od 6:00 do 22:00. Tím mu „ušel“ zisk.

Když MZ mimosoudní nabídku ke kompenzaci ušlého zisku odmítlo, Karel Vávra se rozhodl ministerstvo žalovat. Dle advokátky je tato žaloba postavená na zákonu o odpovědnosti státu za škodu (82/1998 Sb.) ve světle tří mimořádných (koronavirových) opatření, která Nejvyšší správní soud zrušil pro jejich nezákonnost.

Žalobu, vedenou pod sp. zn. 46 C 44/2022, podali žalobci 30. března 2022 u Obvodního soudu pro Prahu 2. Téměř rok trvalo, než proběhlo první jednání, na kterém se řešila pouze místní příslušnost.

Soudkyně dle advokátky místní příslušnost rozporovala s tím, že žaloba měla být vedena na základě pandemického zákona (ten by však v tomto případě vylučoval náhradu ušlého zisku). Žalovaní se tak odvolali k Městskému soudu v Praze (sp. zn. 70 CO 196 / 2023), který jim dal letos v červnu za pravdu, zvrátil rozhodnutí OS pro Prahu 2 a poslal mu případ k dalšímu projednání.

Právě to se uskutečnilo dnes dopoledne a dle žalobců dopadlo úspěšně – soud rozhodl, že MZ nepostupovalo v souladu se zákonem. Žalovaní však údajně nesouhlasí s vyčíslením škody a soud uložil podnikateli „břemeno“ prokázat výši tvrzené škody.

Pan Vávra pro Epoch Times sdělil, že i po dnešku zašlou MZ návrh ke smíru. Ohledně vyčíslení naznačil, že díky EET by pro stát nemělo být problémem zjistit si takovou informaci a srovnat s jeho návrhem. Posteskl si také, že „časové a finanční náklady na soudní pře jsou značné, což ale státu na rozdíl od nás nevadí“.

„Proč stát zatěžuje dál a dál soudní systém a nectí a nedodržuje zákony a nařízení, která sám vydává, a nerespektoval rozsudky NSS?“ pokládá si řečnickou otázku pan Vávra.

Deník Epoch Times oslovil s žádostí o komentář ministerstvo zdravotnictví, které do doby publikování této zprávy nereagovalo.

Související články

Přečtěte si také

Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku
Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk.

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám
V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám

V Československu se slavil Den matek od roku 1923 a jeho propagátorkou byla dcera prvního prezidenta Alice Masaryková.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.