Korunovace se přiblížila. Filla vybojoval na Slovakia Ringu klíčová vítězství

Dva závody, dvě vítězství a náskok 34 bodů na hlavního konkurenta před závěrečným víkendem. Michal Filla mohl opouštět předposlední podnik letošního ročníku seriálu Alpe Adria na Slovakia Ringu s velkým úsměvem.

„Celkově jsem s víkendem spokojený. Bylo krásné počasí, vyhráli jsme oba závody a navýšili náskok,“ radoval se Filla, jehož vystoupení se ale přesto neobešlo bez komplikací. „Ve volném tréninku jsem upadl. Od té doby se mi hodně špatně řadilo a nepodařilo se nám tento problém vyřešit,“ dodává.

Jezdec stáje Barni Spark Ducati si chtěl v obci Orechová Potoň spravit chuť poté, co se mu příliš nevydařilo srpnové vystoupení v Grobniku. Chorvatský víkend totiž ovlivnil déšť a Filla si v náročných podmínkách připsal pouze čtvrté, respektive páté místo. O několik týdnů později při závodech srbského šampionátu na okruhu NAVAK ovšem vyhrál dva závody a ve slovenské kvalifikaci v podobném trendu pokračoval.

„Postupně se nám dařilo odstraňovat různé neduhy na motorce. Díky tomu jsem zajel skvělý čas a vyhrál kvalifikaci,“ radoval se český jezdec po boji o startovní pozice.

Start sobotního závodu, ve kterém třída Superbike sdílela trať s kategorií Superstock 1000, se ale Fillovi příliš nevydařil. V rámci superbikového hodnocení se totiž propadl za polského jezdce Olega Pawelce a nacházel se tak až na druhém místě. Brzy se ale situace začala otáčet opět ve prospěch našeho reprezentanta.

„Už během prvního kola se mi Olega podařilo předjet. V poslední zatáčce navíc upadl a dál nepokračoval,“ říká Filla k momentu, který ho nasměroval za další výhrou.

„Byl jsem schopen jet opravdu rychlé tempo a navíc jsem neudělal žádnou chybu. Nakonec jsem pokořil i své osobní rekordy a splnil si všechny cíle pro sobotu,“ měl radost.

V neděli se Fillovi podařilo přidat další triumf. Tentokrát navíc mnohem přesvědčivěji: „Z prvního místa se mi podařilo odstartovat lépe. Dá se říct, že od té doby jsem po celý závod jenom kontroloval první místo. Soupeři byli daleko,“ popisuje.

Titul na dosah

Dvě slovenská vítězství znamenají, že se Filla v kategorii Superbike výrazně přiblížil k titulu. Jelikož jeho hlavní rival Hannes Schafzahl dokončil oba závody na Slovakia Ringu jako druhý, navýšil český jezdec svůj náskok o deset bodů. Nyní tak má před Rakušanem k dobru 34 bodů.

Jelikož už do konce sezony zbývá jen jeden podnik, zůstává ve hře pouze 50 bodů. Teoreticky se tak může stát, že Filla bude při finále sezony v chorvatském Grobniku (20.-22. října) slavit už po prvním víkendovém závodě.

Foto: Alpe Adria Motorcycle Union

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.