Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paní prezidentová. Marie Zápotocká zůstala svá. Manželovi říkala na veřejnosti ,,táto“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Byla první dámou Československa, ale na to, odkud přišla, nikdy nezapomněla. Byla přirozená, bezprostřední a na nic si nehrála. Manželka Antonína Zápotockého přežila koncentrák i milovaného muže.

Článek

Láska z demonstrace

Se svým budoucím mužem se poprvé potkala v sedmnácti letech na dělnické demonstraci v Kladně. O šest let starší vyučený kameník ji zaujal svým plamenným proslovem. Znovu se potkali na dělnickém plese, kde už mezi nimi definitivně přeskočila jiskra. Marie, tehdy ještě Skleničková, se narodila v roce 1890 do chudé rodiny hutníka v obci Kročehlavy nedaleko Kladna. Když jednoho dne přišla domů s tím, že je těhotná, bylo potřeba nastalou situaci co nejdříve urovnat. Nejlépe svatbou. Ta se konala v roce 1910 a Marie se provdala za milovaného muže a otce svého nenarozeného dítěte Antonína Zápotockého. Kdyby jim tehdy někdo řekl, že jsou budoucí prezidentský pár, asi by se mu vysmáli. Během první světové války zůstala Marie na své už dvě malé dcery sama. Manžel musel narukovat a byl pryč dlouhé čtyři roky. S navrátilým mužem si ani po skončení válečného konfliktu dlouho nepobyla. Známý prvorepublikový buřič Zápotocký si totiž odseděl nějaký čas v kriminále, mimo jiné za organizaci stávky. Ještě ve vězení se přihlásil do nově vzniklé KSČ a jeho žena ho následovala. Po svém propuštění se stal dokonce generálním tajemníkem strany.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Mladá Marie Skleničková se šla podívat na demonstraci a stihla se tam i zamilovat. Antonín Zápotocký ji zaujal nejen svým vzhledem, ale i projevem.

Z koncentráku na Hrad

Další a snad i ty nejtěžší časy rodinu čekaly po nástupu nacistů. V roce 1939 chtěli manželé utéct do Sovětského svazu, ale byli chyceni. Oba skončili v koncentračním táboře. Marie přežila Terezín i Ravensbrück a po osvobození se opět shledala s mužem i dcerami. A poté začal manželův strmý vzestup. Syn krejčího a sociálně demokratického funkcionáře to dotáhl až na předsedu vlády. Marie byla stejně jako on přesvědčenou komunistkou, ale už nebyla politicky činnou. Věnovala se pouze domácnosti a své rodině. Snažila se jen o jejich spokojenost. A nic se na tom nezměnilo ani po roce 1953. Tehdy se totiž stal Antonín Zápotocký teprve pátým československým prezidentem a druhým komunistickým v řadě.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Prezident Zápotocký byl také spisovatelem. Napsal mimo jiné i knížku pro děti s názvem Barunka.

Táta prezident

Předchozí první dáma oblíbená nebyla. Marta Gottwaldová pocházela z chudé rodiny stejně jako Marie, ale poroučet tedy rozhodně uměla. To nová paní prezidentová si na nic nehrála a stále zůstávala obyčejnou a prostou ženou z lidu. Její přirozenost odbourala veškeré zábrany, které by lidé v její společnosti mohli mít. Vždyť i svého muže na veřejnosti oslovovala důvěrně ,,táto“. V roce 1957 však o svého manžela náhle přišla. Zemřel na infarkt. Jako prezidentská vdova dostala svou vlastní vilu. Také jí chodila penze a mohla využít služeb osobního řidiče. Jakožto žena komunistického prezidenta a zakládající členka KSČ se občas účastnila vzpomínkových akcí ve svém kraji. V roce 1968 odsoudila sovětskou okupaci, ale díky svému postavení z toho žádné problémy neměla. První dáma Marie Zápotocká zemřela v roce 1981 ve věku 91 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz