Čermáka hledají už i v zahraničí. Policie totiž našla plán cesty do Ruska

Tomáš Čermák je hledanou osobou už od 29. srpna.

Autor: Jan Hrabě

14. září 2023 10:51

Krajský soud v Plzni vydal mezinárodní zatykač na dezinformátora Tomáše Čermáka, který byl na pět a půl roku odsouzen za propagaci terorismu. Policie po něm zatím pátrala na českém území, šestatřicetiletý muž by se však mohl nacházet v zahraničí. 

Informoval o tom server novinky.cz, podle jehož informací policie při domovní prohlídce u Čermáka objevila itinerář cesty do Ruska. Soudce Tomáš Bouček potvrdil, že existují indicie o možném pobytu hledaného muže v zahraničí. Vydány podle něj byly dva zatykače - jeden pro území EU a jeden mimo něj. 

Dezinformátor měl nastoupit do vězení už 23. srpna. Tři dny poté se na sociálních sítích objevilo video natočené jeho kamarádem Pavlem Zítkem, na němž Čermák bez dalšího vysvětlení prohlašuje, že se chystá na speciální operaci, což je termín, kterým jinak Moskva označuje svou invazi na sousední Ukrajinu. 

Obhájci hledaného Norbertu Naxerovi se nedaří s Čermákem spojit. Právník konstatoval, že případně může radit jen v právních věcech. "Jak ho znám, myslím, že tím dává najevo, že neuznává rozsudek ani Českou republiku jako legitimní stát," řekl Naxera zmíněnému webu. 

Čermák svým skrýváním se před nástupem do vězení riskuje zpřísnění trestu. Je totiž podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, takže mu hrozí další dva roky navíc. 

Témata: Tomáš Čermák soudy Policie ČR