Topolánek ve staré dobré formě. Odhodil rukavice a jadrně to vysvětlil Babišovi

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Profimedia
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 14. 9. 2023

Komentář Jiřího Ovčáčka: Bývalý premiér Mirek Topolánek byl vždy pověstný svým přímočarým vyjadřováním. Pokaždé se tím dokázal postarat o pořádný rozruch. Časy v čele vlády jsou už dávno pryč, ale Topolánek zcela nesložil slovní zbraně. Podniká pomyslné výpady do českého politického prostředí, jako tomu bylo naposledy v případě lídra ANO a taktéž expremiéra Andreje Babiše. Jadrným a typicky českým špílcem odmrštil Babišovu výzvu k poslechu rozhlasového rozhovoru. Jde o slova přímočará, která si podle Topolánkova vyjádření pro ŽivotvČesku.cz nežádají další komentář.

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš už si vybudoval pověst velkého řečníka. Tedy hlavně v tom smyslu, že dokáže v Poslanecké sněmovně hovořit celé hodiny a probrat přitom v nadsázce témata sahající od vlády Petra Fialy až po pečení chleba. Babiš tím dráždí politiky pětikoalice, řadu novinářů, ale i část veřejnosti. Je přitom logické, že právě lídr opozice se snaží tepat vládu doslova od rána do večera.

Babiš kvůli svému řečnění sklízí mnohou kritiku, která ovšem také bývá mnohoslovná. Bývalý premiér Topolánek, který si získal pověst bouřliváka české politické scény, zvolil reakci věru úspornou, zato ráznou. Jak k tomu došlo? Babiš přijal pozvání do rozhlasového rozhovoru, a aby nalákal posluchačstvo, vstoupil do světa sítě X, kde nemá ovšem zrovna mnoho fanoušků, aby učinil oznámení. "V 18 hodin si nalaďte Press klub Frekvence 1, něco tam povím," inzeroval v pondělí opoziční lídr.

Topolánek dal v reakci jednoznačně najevo, že o to, co se chystá Babiš povědět, nemá věru zájem. "Vy*er si oko," lakonicky napsal na sociální síti. Někoho pohoršil, jiného potěšil. "Na Mirkovi Topolánkovi mne vždy fascinoval ten cit pro diplomatické fráze… No, a kde je diplomacie k ničemu, tam taky nasadí trefný výraz," podotkl na síti X jeden z uživatelů. Topolánkovi slova lahodila. "Ano, to jsem celý já," odvětil jistě s úsměvem.

Dobrý rozmar Topolánkovi evidentně vydržel, protože na žádost ŽivotvČesku.cz, aby rozvinul důvody, proč tak rázně na Babiše reagoval, odpověděl zprávou s mnoha smajlíky a textem: "Zásadně nekomentuji své vlastní komentáře." Je tedy zřejmé, že bývalý premiér nechává zcela volně působit ono typicky české výrazivo, se kterým se lidé běžně setkávají.

Jistě nelze považovat za správné pochvalovat si nejen v politice užívání silných výrazů, které mění jazyk v pomyslný meč. A samozřejmě by nemělo jít o běžnou normu, protože jinak by se například Poslanecká sněmovna změnila v pomyslnou kanálii. Na druhou stranu, upřímné slovo, které ovšem není míněno zle, je cennější než tisíce lživých sladkých frází.

Ostatně si připomeňme, že citlivým tématem se již zabýval spisovatel Jaroslav Hašek. "Lidé, kteří se pozastavují nad silným výrazem, jsou zbabělci, neboť skutečný život je překvapuje, a tací slabí lidé jsou právě těmi největšími poškozovači kultury i charakteru," napsal v doslovu k prvnímu dílu Dobrého vojáka Švejka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.