Nenechte si ujít přednášky v Klubu cestovatelů a přijďte nasát atmosféru a vůni dálek

Nenechte si ujít přednášky v Klubu cestovatelů a přijďte nasát atmosféru a vůni dálek

Společně s časopisem TRAVEL LIFE vás Klub cestovatelů zve na sérii přednášek, které budou probíhat až do prosince téměř každodenně od 18:30. Přijďte si posedět s přáteli, nad dobrým jídlem a pitím a nechte se zlákat k vašim dalším cestám kolem světa.

19.9. – Mozaikou ÍRÁNU, Lenka Hrabalová

Írán, kolébka civilizace, dnes v médiích zabírá místo kvůli protestům, demonstracím a zapojení do konfliktů nejen na Blízkém východě. Jak vypadá cestování po dnešním Íránu, jaká je v zemi situace a jak se kdysi bohatá a mocná Persie dostala tam, kde dnes je? Povypráví iránistka Lenka Hrabalová, která zemi navštěvuje jedenáct let a strávila tam i výbušný podzim 2022.

20.9. – Po všech koutech MAROKA, Tereza Huclová

V Maroku je všechno možné. A tak se dozvíte, jak se žije v největší pěší zóně na světě, kde ochutnat tajemnou tanžíu, proč je severní Maroko stále zelené, kudy projít pohořím Atlas i o čem sní nomádské dívky na Sahaře.

Maroko, Tereza Huclová
Maroko, Tereza Huclová

25.9. – MEXIKO: divoká jízda, Honza Haruda

Vybaví se vám tequila, sobrero a tortily? Mexiko je mnohem více!
Projedeme se nejnebezpečnějším metrem světa, objevíme strašidelný ostrov panenek, zapaříme v doprovodu mariachis, z fotbalu rovnou k Zapatistům, po indiánských stezkách k ztracenému městu, pralesem za doprovodu kolibříků k studnám smrti. Mexico City, Oaxaca, Chiapas, Selva, Yucatán… pěšky, džípem, colectivy, busem, taxikem, na kole i s ploutvemi! A všude skvělé jídlo! Bienvenidos!

27.9. – Diamantová BRAZÍLIE – Chapada Diamantina, Iguazu a Rio, Michal Kroužel

Z celé obrovské země se podíváme na tři místa, která vás jistojistě ohromí. Rozsáhlý národní park Chapada Diamantina plný kaktusů a rudnoucích stolových hor, desítky metrů padající řeku Iguaçu, vytvářející nejrozsáhlejší systém vodopádů na světě a neopomeneme ani Rio de Janeiro se svými překrásnými plážemi a neuvěřitelnými přírodními scenériemi. Zbyde-li čas, odskočíme si i na rajský ostrov Ilha Grande.

Brazílie, Michal Kroužel
Brazílie, Michal Kroužel

2.10. – EGYPT: víc než pyramidy, Jiří Kalát

Pod pojmem Egypt si většina lidí vybaví slova jako Hurghada nebo pyramidy v Gíze. Tato země, toho nabízí ale mnohem více, než jen pár turistických atrakcí. Vypravme se v přednášce do pouště na západě země, stejně jako k Suezskému kanálu nebo do hor Sinajského poloostrova.

Egypt, Jiří Kalát
Egypt, Jiří Kalát

5.10. – Balkán s obytňákem, Tereza Daněk

Jak projet s rodinou obytňákem Černou Horu, Albánii & Řecko. Máma, táta, 2 děti a pes se rozhodnou nastěhovat na půl roku do auta a vyrazit na výlet. Cestopisná přednáška Terezy Daněk o rodinném kočování Evropou, tentokrát zaměřená na 3 země Balkánu: Černou Horu, Albánii a malý kousek Řecka.

12.10. – Panama a její krásy, Jiří Kafka

Porovnáme kontrasty hlavního města Panama City, jeho historickou, chudinskou i moderní část. Navštívíme panamský průplav, poplujeme na ostrov Taboga v Pacifiku i za indiány z kmene Guna Yala na souostroví San Blas v Karibiku, prozkoumáme deštný prales Soberrania a ještě mnoho dalšího.

19.10. – PERU – od Amazonie po incké stezky, Petr Štětina

Peru je svět, kam je vždy za čím se vracet a objevovat další poklady. Dědictví předinckých a inckých civilizací je i přes staletí koloniálního útlaku dodnes patrné v místních zvycích a každodenním životě, nemluvě o úžasných památkách. Obrovská naleziště zlata a stříbra udělala z této oblasti důležitý zdroj španělského bohatství, což se zde projevilo i výstavbou honosných měst koloniálního střihu.

Peru, Petr Štětina
Peru, Petr Štětina

24.10. – Majestátním PÁKISTÁNEM, Lenka Hrabalová

Země na pomezí Střední a Jižní Asie  je beze vších pochyb místem střetávání kultur, náboženství, chutí, vůní i krajiny. Zároveň však také místem konfliktů a střetů, které neutichají od jejího vzniku. O cestování ve stínu Hindúkúše, krajinou paláců a obrovských řek bude vyprávět arabistka a íránistka Lenka Hrabalová.

Pákistán, Lenka Hrabalová
Pákistán, Lenka Hrabalová

25.10. – THAJSKO: Toulky Siamem, zemí bílého slona, David Hainall

Bohatá historie plná příběhů, nádherná příroda, pestrobarevná paleta původních národů se svéráznými zvyky a obyčeji, tržiště, stánky a vynikající jídlo na ulici nebo náboženské tradice hluboce zakořeněné v běžném denním bytí a žití zdejších lidí.

9.11. – SÚDÁN, Vladimír Váchal

Súdán je opravdu země, kterou musíte zažít. Dokonalý koktejl afrického bizáru, drsné reality, písku, přátelských obyvatel a úchvatných pyramid, kterých je zde více než v sousedním Egyptě. Kulturní šok je náročným i obohacujícím prožitkem. Přijďte si poslechnout přednášku Vladimíra Váchala a zjistit jaké to je, opustit domácí stereotypy a zažít africký Súdán!

20.11. – Guatemala, Salvador, Belize, Pavla Špringerová a Martin Čepička

Pět týdnů křížem krážem zeměmi Mayů a aktivních vulkánů s batohem na zádech. Jaké to je cestovat low-cost jedněmi z nejnebezpečnějších států na světě? Jak se spí v džungli v hamace, jak koušou štěnice a jaké to je pozorovat sopečné erupce?

23.11. – JAPONSKO, Vojta Lokša

Japonsko – země nejen mnoha kontrastů, ale také mnoha stereotypů. Je Japonsko opravdu přelidněná země, kde se nedá hnout? Je opravdu nejlepší věc v Japonsku vyrazit v době kvetoucích sakur? A kam a kdy vyrazit, když mě zajímá víc než přeplněné Unesco památky? O více i méně tradičních cestách po Japonsku bude vyprávět Vojta Lokša, který do Japonska jezdí pravidelně více než 10 let.

24.11. – Jižní INDIE, Topi Pigula

Hampi je obrovský chrámový komplex o velikosti malého městečka. Navštívil jsem ho v době největšího svátku, výročí narození boha Hanumana, který měl spatřit světlo světa na nedaleké hoře. Karnataka je matkou jihoindické kuchyně, místem, kde se střídají kávové i čajovníkové plantáže. Běloch je tam atrakcí s níž se všichni chtějí fotit. Extrém je město Kudremukh opuštěné z důvodů zastavení těžby železa. Příroda si ho pomalu bere zpět.

Indie, Topi Pigula
Indie, Topi Pigula

28.11. – NEPÁL, Michal Kroužel

Kančendženga – třetí nejvyšší hora světa leží tak trochu stranou pozornosti na samém východním okraji Nepálu. Dostat se k ní není snadné, ale vynaložená námaha se promění v nezapomenutelné zážitky, které dozajista změní každého člověka. Povídání o 35 dní trvajícímu treku ve skupině s 25 sherpy a dvěma známými českými horolezci vás alespoň na jeden večer vezme do jedněch z nejkrásnějších míst na zemi.

4.12. – ČAD: za pouští i festivalem krásy a sexu, Lenka Hrabalová

Rozlehlý Čad je domovem neuvěřitelné pouštní krajiny, ve které stále žijí krokodýli, kde se velbloudi setkávají u tůní mezi vysokými skalami a kde kočovníci chovají obrovské krávy watusi. Je také domovem Wodaabe Fulbů, kteří se na konci období dešťů setkávají a muži, honosní jako pávi, se snaží krásou a tancem zaujmout ženy. O poušti, tanci a barvách bude vyprávět arabistka Lenka Hrabalová.

ČAD, Lenka Hrabalová
ČAD, Lenka Hrabalová

7.12. – Zanzibar a safari v Tanzánii, Pavel Chlum a Petr Kvarda

Cestovatelská přednáška začíná ve městě Dar Es Salaam. Prvním cílem je safari v národním parku Mikumi. Samotný park je rájem na zemi, kde žijí společně sloni, žirafy, zebry, pakoně, bůvoli a nepřeberné množství další zvěře. Ve druhé části se pak vydají na tropický ostrov Zanzibar (Unguja). V hlavním městě Stone Townu vystoupí z lodi a vydají se vstříc křivolakým uličkám, ve kterých se není žádný problém ztratit, obzvlášť když jste naháněni místními „klíšťáky“. Cestovatelé postupně navštíví většinu zajímavých míst ostrova a to vždy na korbě místní dopravy Dala Dala, kde nejlépe poznají milou tvář místních obyvatel. Ostrovem se vydají od delfíních hejn v Kizimkazi na jihu ostrova, přes nekonečné pláže v okolí Jambiany a Paje. Budou se prodírat pralesem v Jozani a na závěr navštíví hřebíčkové plantáže a samozřejmě nejnavštěvovanější sever ostrova s vesnicí a letovisku Nungwi.

8.12. – VIETNAM – země protikladů, Lucka Pštrosová

Vietnam je zemí říše draků a víl, jedinečnou zemí Jihovýchodní Asie, kterou si zamiluje každý. Společně s Lucií Pštrosovou alias Lucy in Vietnam zavítáte na ta nejzajímavější místa Vietnamu od severu k jihu. Kromě jejího příběhu o několikaletém životě v této zemi, se dozvíte základní informace před cestou, tipy na cestování po Vietnamu, co nevynechat a jak to ve Vietnamu funguje.

14.12. – Albánie, Černá hora a Kosovo – krásný, tajemný a přívětivý Balkán, David Hainall

Balkán – historická křižovatka, pestrobarevná a stále tak trochu neklidná a výbušná směsice národů, náboženství, kultur, zvyků a obyčejů a hlavně místo, kde žijí skvělí, báječní a věčně usměvaví pohostinní lidé. Čas tu běží pomaleji než u nás, ale právě proto obvykle přináší nespočet vjemů, vůní a nezapomenutelných zážitků. Výpravy na Balkán mají stále punc opravdového dobrodružství.

20.12. – JORDÁNSKO – Blízký východ pro začátečníky, Omar Jamaein

Jordánské království je jednou z cestovatelsky nejatraktivnějších zemí Blízkého východu. Kombinuje v sobě obrovské množství historických památek včetně proslulé Petry, přírodního bohatství a zároveň bezpečnost a pohodovost místních obyvatel. K tomu dobrá turistická vybavenost, infrastruktura a relativně malá rozloha dělají z Jordánska destinaci, kterou by šlo nazvat jako Blízký východ pro začátečníky. Jordánská společnost je ale poměrně složitý systém, který stojí na úplně jiných základech, než na jaký jsme zvyklí. 

Jordánsko, Omar Jamaein
Jordánsko, Omar Jamaein

21.12. – ISLAND – soulad protikladů, Hynek Adámek

Ostrov, který patří i nepatří do Evropy. Ostrov, který se postupem času změnil v bezpečnou cestovatelskou exotiku. Většina z nás ho ovšem zaregistruje až v okamžiku, kdy se tam probudí některá z místních sopek. Jak se tam ale žije zemědělcům, nebo rybářům? Opravdu jsou Islanďané uzavření do sebe? Je islandská zima drsná? Jak vzdálený je pohled turisty, který Islandem narychlo projede v létě, od každodenní reality? Jaká jsou největší islandská návštěvnická klišé? A která místa se určitě vyplatí spatřit?

… a spoustu dalších. CELÝ PROGRAM PŘEDNÁŠEK V KLUBU CESTOVATELŮ

Přednášky se konají na adrese Masarykovo nábřeží 239/22, 110 00 Praha 1 a začátek je vždy od 18:30.

VSTUPENKY doporučujeme ZAKOUPIT PŘEDEM. Kapacita salonku je pouze 40 lidí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: