Klienti vrchlabské diakonie se rok starali o plodiny v terapeutické zahradě. Teď přišel čas sklizně

15. září 2023 08:22

Sázení, setí, odplevelování a časté zalévání. Celoroční práce klientů vrchlabské diakonie na jejich terapeutické zahradě se dostala do finále. Nastal čas sklizně, o kterou se vždy dělí s dalšími lidmi. Na sobotní  odpoledne proto připravili akci nazvanou Dýňobraní. 

Čtěte také

Společně s klienty vrchlabské diakonie jsem dorazila na jejich terapeutickou zahradu. „Tady máme dýně, ukazuje mi klient Jára vyvýšený záhon s dýněmi. Urodilo se jich tady docela hodně. „Mám jich tu docela moc.“

„Járo, tyto dýně, které sklidíme, tak z nich uděláme koláč. A potom i dýňovou polévku, vysvětluje Petra Klosová. Podobných záhonů je zde spousta a my se přesouváme k dalšímu, kde je úroda také bohatá.

„Tohle je bylinkový záhon. Jsou tady nejrůznější bylinky a letos se nám opravdu hodně urodilo. Už jsme je jednou sklízeli a zase se nám nádherně rozrostly. Máme tady šalvěj, dobromysl, petrželku i koriandr, usmívá se Petra Klosová.

Klienti vrchlabské diakonie se celý rok starali o plodiny v terapeutické zahradě. Teď přišel čas sklizně

„A tady máme brambory. Ty také pak sklidíme, doplňuje Jára.

Teď nakukujeme do skleníku

Jedna část skleníku už je sklizena. „Tam byly okurky. Salátovky a nakladačky, vysvětluje Jára. Ale na druhé straně to vše ještě pěkně roste a plodí. Vidím tu krásná rajčátka.

Čtěte také

Klienti se tady po celý rok o jednotlivé záhony pečlivě starali. To znamená, že zalévali, doplňovali hlínu, pečovali o rostliny. „Přináší jim to hlavně odpovědnost. Musí se o něco starat a to sice po celý rok. Chodí sem do zahrady, jsou tu na čerstvém vzduchu a učí se spolupráci a práci s ostatními klienty. A také samostatnosti, která je pro ně nejdůležitější.

Část úrody vrchlabské diakonie se použije na pochutiny a jídlo. „Bude připravena dýňová polévka a koláč. Ale také taková zajímavost, dýňová limonáda, říká za diakonii Daniela Rejsková.

V následujících dnech čeká klienty na zahradě ještě spousta podzimních prací. A potom celou svoji terapeutickou zahradu zazimují.

Spustit audio

Související