https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekofilm-predstavi-25-dokumentu-z-15-zemi-sveta.nejstarsi-filmovy-festival-o-zivotnim-prostredi-v-evrope-zacne-v-rijnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EKOFILM představí 25 dokumentů z 15 zemí světa. Nejstarší filmový festival o životním prostředí v Evropě začne v říjnu

15.9.2023 09:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | EKOFILM
Dramaturgický tým EKOFILMu vybral z celkem 142 přihlášených filmů soutěžní pětadvacítku. Festivalová porota ocení nejlepší snímky v sekcích Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. Soutěžní filmy mohou navíc získat i některé z dalších ocenění – Hlavní cenu ministra životního prostředí za nejlepší film a Cenu prezidenta festivalu. Festival se uskuteční od 5. do 8. října v Brně.
 
Letošní podtitul festivalu zní Není voda jako voda a některé z vybraných snímků budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky.

„Voda nezná hranic, přirozeně je překračuje a pro lidstvo představuje naprosto nenahraditelný zdroj. Proto dáváme v soutěži prostor snímkům, které vodu přibližují z různých perspektiv. A chceme téma probrat i v diskuzích, které budou součástí doprovodného programu,” říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort festival pořádá.

„I letos budou o ceny bojovat filmy o lidské zodpovědnosti a nutnosti aktivně vstoupit do hry, výběr zrcadlí rostoucí trend ve světové kinematografii věnovat se ekologickým problémům a hledat společnou cestu k udržitelnému životu na naší planetě," říká hlavní dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Ve finálové pětadvacítce se představí nejvíce filmů z Německa a České republiky, které mají v soutěži po čtyřech snímcích. Tři snímky má v soutěži produkce Francie, po dvou Brazílie a Španělsko a po jednom snímku vybrala dramaturgie z Belgie, Dánska, Finska, Irska, Kanady, Rakouska, Slovenska, Švédska, USA a Velké Británie.

„Letošní Prize money pro oceněné filmy je ve výši 2 174 USD, pro tvůrce je ale mnohem důležitější prestiž. Trofej z nejstaršího filmového festivalu o životním prostředí v Evropě má ve filmovém světě zvuk,” říká dlouholetý prezident festivalu Ladislav Miko.

V sekci Krásy přírody se představí sedm filmů. „Snímky z této kategorie přinášejí na velké plátno rozmanitost naší přírody z různých částí světa i aktuální společenská témata. Stejně tak upozorňují na fakt, že přírodě musíme věnovat pozornost, abychom její krásy předali i dalším generacím,” říká Jitka Kotrlová.

Do kategorie Vize přírody, která uvádí středometrážní filmy a samostatné díly dokumentárních sérií, i do kategorie Ve zkratce pak vybrala dramaturgie shodně devět snímků. „Právě v kratších formátech filmaři nejčastěji zpracovávají mezioborová setkání s ekologií," vysvětluje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Všechny filmy jsou opatřeny českými i anglickými titulky. Vstup na ně je zdarma a diváci si místa mohou rezervovat na webu ekofilm.cz.

„Kvůli známým problémům v kině Scala jsme řešili stejný problém jako třeba festival Serial Killer a museli hledat náhradní prostory. Nakonec jsme se rozhodli pro Kino Art a zároveň Cinema City ve Velkém Špalíčku. První jmenované je známé silnou komunitou, které jsou environmentální témata blízká, multikino zase nabídne špičkový audiovizuální zážitek,” představuje letošní festivalová místa Karel Hrivnák z pořadatelské agentury Key Promotion.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist