14 kandidátů na průlomovou sezonu (jeden z každého týmu)

15. září 2023, 10:00

Marek Hedbávný

Tipsport extraliga ve čtvrtek odstartovala, a jak to tak bývá, každý rok přinese unikátní (a mnohdy nečekané) příběhy. Kdo z hráčů by letos mohl vyletět a poutat spoustu pozornosti?

HC Oceláři Třinec – Patrik ŠVANČARA (G, 21 let)
Při zranění Ondřeje Kacetla (a prozatím rozpačitých výkonech Marka Mazance) by mohl na podzim odchytat pár utkání. Švančara totiž povedenými výkony v přípravě ujistil Oceláře, že nejvyšší soutěž zvládne odchytat. Ostatně o svém talentu přesvědčil už loni na farmě ve Frýdku-Místku: měl nejvyšší úspěšnost zákroků ze všech brankářů Chance ligy.

Mountfield HK – Alex TAMÁŠI (Ú, 25 let)
Čas na adaptaci? Nepotřebuju! jako by si řekl slovenský reprezentant. V přípravě šlo o nejproduktivnějšího hráče Mountfieldu: v devíti zápasech dal čtyři góly, u šesti asistoval. A protože na křídla dostal Aleše Jergla a Olivera Okuliara, dá se čekat, že mraky bodů bude sbírat i v ostré soutěži.

HC Dynamo Pardubice – Ondřej VÁLA (O, 25 let)
Samozřejmě, skutečnou průlomovou sezonu zažil loni, kdy to dotáhl až do reprezentace, ale... Letos může udělat další mílový krok vpřed. Odehrál výbornou přípravu, nabrané sebevědomí je znát například při rozehrávce. Postupně se vymaňuje z kolonky ryze defenzivního beka.

HC VÍTKOVICE RIDERA – Matěj PRČÍK (O, 19 let)
Když se na sociálních sítích Tipsport extraligy objevila anketa, kdo zažije průlomovou sezonu, velmi často padalo jméno Petra Fridricha. Ale pozorně sledujte i Matěje Prčíka! Věkem je stále junior, dobrými výkony v přípravě si však nahlas řekl o pozici mezi sedmi beky.

HC Sparta Praha – Petr HAUSER (Ú, 19 let)
Co Spartě chybí, to je větší sázka na mladé. Do budoucna si nemůže dovolit, aby jí hráči jako Martin Jandus utekli do zahraničí. Talent Hauserova formátu už potřebuje hrát v extralize. Podstatnou část letní přípravy strávil na křídle třetího útoku vedle finského veterána Janiho Lajunena. Útočení z druhé vlny mu vyhovuje – se secondary scoringem vydatně pomohl na stříbrném MSJ.

Bílí Tygři Liberec – Jakub DVOŘÁK (O, 18 let)
O jeho talentu nejlépe svědčí, že i když převážnou část loňského ročníku promarodil, stejně na něj Los Angeles ukázalo už ve druhém kole draftu. Na rozvoj 195 centimetrů vysokého beka bude dokonce přímo v Liberci dohlížet nový skaut Kings Petr Jelínek.

HC Kometa Brno – Lukáš KAŇÁK (O, 26 let)
Nejproduktivnějším obráncem Komety v přípravě byl právě Lukáš Kaňák, jenž v sedmi zápasech získal pět bodů. Ve své extraligové kariéře působil nenápadným dojmem a všeobecně byl nedoceněný. Změní se to teď? Tvořivému obránci hodně pomohlo loňské hostování v Třinci, kde si dokázal, že může hrát důležitou roli i v takto ambiciózním týmu.

HC Olomouc – Jakub SIROTA (O, 24 let)
Olomouc umí s hráči pracovat, dá jim prostor, který by jim ostatní týmy nedopřály, a pak díky své trpělivosti sklízí ovoce. Dalším přestupovým kaufem může být právě Jakub Sirota, jenž posledních pět sezon strávil v univerzitní NCAA a loni dokonce dělal v Mainu kapitána. Nebude překvapením, pokud si Sirota časem řekne o pozornost reprezentačního trenéra Radima Rulíka. 

HC Energie Karlovy Vary – Ondřej PROCHÁZKA (Ú, 26 let)
Trenér David Bruk ho dobře zná z Litoměřic, teď dá Procházkovi šanci o patro výš. V přípravě sbíral bod na zápas a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Pokračuje tak ve skvělých výkonech z loňského ročníku, v němž byl podle analytických dat nejužitečnějším prvoligovým útočníkem při hře 5 na 5.

BK Mladá Boleslav – Sebastian MALÁT (Ú, 21 let)
Mladá Boleslav má problém se střílením branek, zrovna Malát si však přípravě v tomto směru vedl slušně. Hodně se toho může naučit od kapitána a rovněž Plzeňáka Jana Stránského, s nímž hraje v lajně.

HC VERVA Litvínov – Matej TOMEK (G, 26 let)
V extralize doposud předváděl lehce rozpačité a poměrně nevyrovnané výkony, závěr loňského ročníku mu však vyšel skvěle a parádně se jevil i v přípravě. Verva v ní nejenže často vítězila, současně dostávala velmi málo branek.

HC Škoda Plzeň – Adam BENÁK (Ú, 16 let)
Benák je ročníku narození 2007. Ano, 2007! Nejspíš si také říkáte, jak rychle stárneme. Benák je nicméně výjimečný talent, bez přehánění generační. Deseti body v pěti zápasech zazářil na stříbrném Hlinka Gretzky Cupu, zaujal i v přípravě za Plzeň. Potřebuje zesílit, čeká ho náročná nováčkovská sezona, hokejové IQ má ale jako měl Albert Einstein to skutečné. 

Banes Motor České Budějovice – Mikuláš HOVORKA (O, 22 let)
Zvedá se každým rokem: nejprve vyletěl v prvoligové Slavii, loni obstál o patro výš a teď... Bude už jedním z týmových lídrů? Vzhledem ke zraněním Romana Vráblíka a Davida Šticha by mohl dostat na startu soutěže hodně prostoru. Perfektně navíc zvládl přípravu: byl nejlepším hráčem Motoru ve statistice +/- (+6).

Rytíři Kladno – Jiří TICHÁČEK (O, 20 let)
Právě Jiří Ticháček byl prvotní inspirací ke vzniku tohoto článku. Poté, co zazářil na stříbrném MSJ, se od něj totiž čeká raketový progres. Ve slabé kladenské obraně dostane klíčovou roli, chybět nebude ani v přesilovkách. 

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz