Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerova švagrová: Krásná Gretl si vzala nacistického playboye. Vůdce ho popravil, když čekali dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Když jejího manžela zatýkali, chystal se zrovna utéct spolu s milenkou a šperky, které ukradl její starší sestře. Už před svatbou s fešným důstojníkem Gretl věděla, že na něj ženy letí. A on zas věděl, že být švagrem Hitlerovy milenky může být terno.

Článek

Sestra Evy Braunové

Gretl se vlastně jmenovala Margarete Braunová, ale nikdo jí tak neříkal. Narodila se v roce 1915 v Mnichově jako nejmladší ze tří sester do rodiny učitele. Její starší sestra Eva pracovala ve fotoateliéru Heinricha Hoffmanna, který byl dvorním fotografem nacistické strany a u kterého se seznámila se svým milencem a budoucím německým vůdcem Adolfem Hitlerem. Gretl se k Evě hned po škole přidala a nastoupila do stejného zaměstnání. Sestry si byly velice blízké a později Gretl Evu často doprovázela do Hitlerova sídla Berghof. Díky sestřině známosti se dostala do nejužšího kruhu blízkých německého vůdce. Hitler ji vídal často a celou dobu, co ji znal, se snažil odnaučit ji kouření, které nesnášel. Veselou a pohlednou dívku si oblíbil a dokonce se snažil najít jí vhodného manžela.

Začala si s playboyem

První Hitlerova volba padla na syna jeho osobního fotografa a Gretlina zaměstnavatele Hoffmanna, ale ten se jí vůbec nelíbil. Začala si románek se zahraničním diplomatem a potom se zamilovala do jednoho z vůdcových pobočníků. Užívala si zájem mužů, flirtovala s nimi a bavila se. Dokud nepotkala okouzlujícího a šarmantního důstojníka SS Hermanna Fegeleina, který byl členem Hitlerova doprovodu a předcházela ho pověst playboye a lamače ženských srdcí. Gretl byla krásná, takže ambiciózního nacistu určitě zaujala, ale kariérista Fegelein si také dokázal spočítat, jaké výhody by mohl mít sňatek se sestrou Hitlerovy přítelkyně. Vždyť by jednou mohl být možná i vůdcovým švagrem!

Himmlerův oblíbenec

Slovo dalo slovo a v červnu 1944 se konala honosná svatba na rakouském zámku Mirabell. Palác se zahradami, který je zapsán na seznamu UNESCO, je oblíbeným svatebním místem dodnes. Za svědka šel páru Heinrich Himmler, ženichův ,,šéf“, který měl svého mladého důstojníka ve velké oblibě. Choval se k němu přímo otcovsky. Hermann Fegelein udělal rychlou kariéru v nacistické straně, ke které mu jistě dopomohl i jeho šarm. Začal v jezdecké škole svého otce, který byl poručíkem a poté pracoval pro jednoho z prvních členů NSDAP. Přidal se k nim a brzy se dostal i k Heinrichu Himmlerovi, který Fegeleina udělal ředitelem nové jezdecké školy v Mnichově.

Zradil Hitlera

Gretlin novomanžel byl oblíbený společník a protože byl vtipný a měl chlepecky hezkou tvář, ženy se o něj přímo praly. A on se nebránil. Ani svatba na tom nic nezměnila. Aféry kvůli jeho četným nevěrám byly téměř na denním pořádku. Gretl hledala útěchu ve společnosti sestry Evy, která žila převážně na Hitlerově sídle v Berchtesgadenu. I před svatbou zde byla Gretl jako doma. Účastnila se zde večírků s přáteli, jezdilo se na výlety a o zábavu zde nebyla nouze. Gretl s manželem otěhotněla, ale když se blížil čas porodu, věci se daly rychle do pohybu. Válka se chýlila ke konci a sovětská vojska překročila hranice Německa. Himmler zkoušel vyjednávat kapitulaci, ale když se to Hitler dozvěděl, nařídil jeho zatčení. Ze spiknutí obvinil i jeho spojence. Mezi nimi byl i švagr jeho milenky a budoucí manželky Evy Braunové.

Dceru pojmenovala po mrtvé sestře

Hermanna Fegeleina našli v jeho berlínském bytě. Už neměl ani uniformu a pravděpodobně chtěl utéct ze země. Doprovázela ho i jeho maďarská milenka. Připravené měl i peníze a šperky, které předtím ukradl své švagrové. Odvedli ho do Hitlerova bunkru a byl odsouzen k trestu smrti za velezradu. Nic na tom nezměnilo ani Gretlino těhotenství. 5. května 1945 porodila dceru, kterou pojmenovala po své zemřelé sestře Evě, která před několika dny spáchala spolu s Hitlerem sebevraždu. A nebyla to jediná sebevražda, co její rodinu měla potkat. V padesátých letech se Gretl podruhé vdala, ale manželství zůstalo bezdětné. Její jediná dcera Eva se v roce 1971 ve svých 26 letech zabila. Smrt vlastní rukou si zvolila kvůli tomu, že její snoubenec krátce předtím smrtelně havaroval s jejím sportovním autem. Gretl svou dceru přežila o 16 let, zemřela v říjnu 1987 v Bavorsku v 72 letech a před smrtí trpěla Alzheimerovou chorobou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz