NS odmítl dovolání tří lidí potrestaných podmínkami za propagaci neonacismu

foto Ilustrační foto - Filip Vávra hovoří s novináři na setkání, které se kvůli obvinění deseti lidí z pořádání neonacistických koncertů konalo 15. června před Úřadem vlády v Praze. Vpravo je sestra obviněného Lukáše Roda.

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání tří lidí podmínečně potrestaných v kauze propagace neonacismu, kterou česká justice projednávala od roku 2010. Odsouzených bylo osm, dovolání ale podali jen někteří. Podle informací ČTK to byli Michaela Dupová, Filip Vávra a Richard Lang. O výsledku řízení ČTK informovala Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který se případem zabýval jako první instance. Plné odůvodnění zatím není veřejně dostupné.

Podle Švíglerové NS na podaná dovolání pohlížel jako na zjevně neopodstatněná. Zároveň nezjistil žádné jiné porušení práv obviněných, kvůli kterému by musel zasahovat. Trojice má ještě možnost podat ústavní stížnost, nejde však o běžný opravný prostředek.

Skupina lidí čelila obžalobě například kvůli vylepování propagačních materiálů neonacistického Národního odporu (NO), organizování shromáždění v Jihlavě a provozování webu Resistance Women Unity (RWU). Všichni od počátku vinu odmítali.

Soudy začaly kauzu řešit před 13 lety. Nejprve skončila zproštěním, obvodní soud tehdy značně kritizoval práci policie, která vedla přípravné řízení a údajně nezajistila dostatečné důkazy. Proto prý soudu nezbyla jiná možnost než obžalované osvobodit. Rozsudek o rok později zrušil nadřízený soud.

V roce 2016 začal obnovený proces, který soud v roce 2018 v neveřejném jednání zastavil kvůli jeho přílišné délce. Usnesení potvrdil odvolací soud. NS ale poté rozhodl, že trestní řízení musí pokračovat. Nakonec padly podmíněné tresty, potvrzené i odvolacím soudem.

Mezi obžalované patřili třeba bývalý předseda pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany (DS) Patrik Vondrák, expředseda krajské organizace DS na Vysočině Milan Hroch, členka strany Dupová nebo dlouholetý aktivista ultrapravicové scény Vávra.

Skupině původně hrozily až osmileté tresty vězení, soudy ale zohlednily při ukládání trestů neúměrnou délku řízení a uložily jen podmíněné tresty. Podle loňského vyjádření předsedkyně odvolacího senátu Krajského soudu v Praze Lucie Černé nelze skutky obžalovaných bagatelizovat, šlo o závažnou trestnou činnost. Délku řízení však označila za nehoráznou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď