InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Letošní EKOFILM představí v Brně 25 dokumentů z 15 zemí světa. Nejvíce snímků je z Česka a Německa

15.09.2023
Dramaturgický tým EKOFILMu vybral z celkem 142 přihlášených filmů soutěžní pětadvacítku. Festivalová porota ocení nejlepší snímky v sekcích Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. Soutěžní filmy mohou navíc získat i některé z dalších ocenění - Hlavní cenu ministra životního prostředí za nejlepší film a Cenu prezidenta festivalu. Festival se uskuteční od 5. do 8. října v Brně.
Foto: ekofilm.cz
Na webu www.ekofilm.cz organizátoři zveřejnili letošní program a diváci tak už mají možnost zarezervovat si i místa na jednotlivé projekce, které jsou zdarma.

Letošní podtitul festivalu zní Není voda jako voda a některé z vybraných snímků tak budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky. "Voda nezná hranic, přirozeně je překračuje a pro lidstvo představuje naprosto nenahraditelný zdroj. Proto dáváme v soutěži prostor snímkům, které vodu přibližují z různých perspektiv. A chceme téma probrat i v diskuzích, které budou součástí doprovodného programu," říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort festival pořádá.

Hlavní dramaturgyně týmu Jitka Kotrlová blíže nastínila: "I letos budou o ceny bojovat filmy o lidské zodpovědnosti a nutnosti aktivně vstoupit do hry, výběr zrcadlí rostoucí trend ve světové kinematografii věnovat se ekologickým problémům a hledat společnou cestu k udržitelnému životu na naší planetě."

Ve finálové pětadvacítce se představí nejvíce filmů z Německa a České republiky, které mají v soutěži po čtyřech snímcích. Tři snímky má v soutěži produkce Francie, po dvou Brazílie a Španělsko a po jednom snímku vybrala dramaturgie z Belgie, Dánska, Finska, Irska, Kanady, Rakouska, Slovenska, Švédska, USA a Velké Británie. "Letošní Prize money pro oceněné filmy je ve výši 2 174 USD, pro tvůrce je ale mnohem důležitější prestiž. Trofej z nejstaršího filmového festivalu o životním prostředí v Evropě má ve filmovém světě zvuk," říká dlouholetý prezident festivalu Ladislav Miko.

V sekci Krásy přírody se představí sedm filmů. "Snímky z této kategorie přinášejí na velké plátno rozmanitost naší přírody z různých částí světa i aktuální společenská témata. Stejně tak upozorňují na fakt, že přírodě musíme věnovat pozornost, abychom její krásy předali i dalším generacím," říká Jitka Kotrlová.

Do kategorie Vize přírody, která uvádí středometrážní filmy a samostatné díly dokumentárních sérií, i do kategorie Ve zkratce pak vybrala dramaturgie shodně devět snímků. "Právě v kratších formátech filmaři nejčastěji zpracovávají mezioborová setkání s ekologií," vysvětluje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Všechny filmy jsou opatřeny českými i anglickými titulky. Vstup na ně je zdarma a diváci si místa mohou rezervovat na webu ekofilm.cz. "Kvůli známým problémům v kině Scala jsme řešili stejný problém jako třeba festival Serial Killer a museli hledat náhradní prostory. Nakonec jsme se rozhodli pro Kino Art a zároveň Cinema City ve Velkém Špalíčku. První jmenované je známé silnou komunitou, které jsou environmentální témata blízká, multikino zase nabídne špičkový audiovizuální zážitek," představuje letošní festivalová místa Karel Hrivnák z pořadatelské agentury Key Promotion.

Přehled soutěžních filmů festivalu EKOFILM pro rok 2023

Zdroj: MŽP ČR

Další články z rubriky Kultura

Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě. Radiožurnál a Radiožurnál Sport pokryjí všechny zápasy českého týmu i další důležitá utkání v přímém přenosu. Stanice ...

Červencové koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem

PRAHA - Unikátní zážitek slibují dvě letošní shows britské mega hvězdy Eda Sheerana 27. a 28. července v hradeckém multifunkčním Parku 360. První ze d ...

S radostí a s hradem do nové sezóny

ZLÍN - To je podtitul akce (H)RADOVÁNKY, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně už tradičně zahajuje na hradě Malenovice další návštěvní sezónu. P ...

Devět měst v Královéhradeckém kraji nabídne dny plné zábavy a poučení napříč generacemi

Královéhradecký kraj finančně podporuje a koordinuje Dny pro rodinu, které během května a června nabídnou v devíti městech regionu bohatý kulturní a z ...

Výstava kosatců IRIS proběhne o dva týdny dříve

BRNO - Návštěvníci Botanické zahrady a arboreta MENDELU mohou letos rozkvetlé kosatce obdivovat už od pátku 10. května. Tradiční výstava IRIS proběhne ...

Doporučujeme



Neděle 12.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »