Turnovský Granát pro Vojtěcha Zwardoně

Vítěz turnaje Vojtěch Zwardoň (uprostřed), po levici druhý v pořadí Jakub Půlpán a po pravici třetí Zdenek Maršálek

 

V sobotu 9. září 2023 proběhl v Kulturním domě Střelnice v Turnově již 17. ročník šachového turnaje „Turnovský Granát“. Ten uspořádal opět domácí klub ŠK ZIKUDA Turnov. Turnaj je započítáván do seriálu turnajů Grand Prix ČR v rapid šachu. Na startu se sešlo 118 hráčů. Ti přijeli z celé České republiky a někteří z Německa, ze Slovenska a Ukrajiny. Tak jako každoročně i letos byly partie z prvních devíti šachovnic přenášeny on-line a zároveň promítány v hracím sále na velké plátno. Rovněž se aktualizovaly výsledky na Chess-results.

Pohled do hracího sálu

 

Turnaj byl zahájen v půl desáté a to úvodním proslovem předsedy klubu ŠK ZIKUDA Turnov panem Františkem Zikudou. Hráčům popřáli mnoho štěstí také místostarosta města Turnov pan Jan Lochman a v roli hlavního sponzora předseda představenstva firmy Granát, družstva umělecké výroby, pan Ing. Pavel Tvrzník.

Zahájení turnaje se zhostil pan František Zikuda, místostarosta města Turnov pan Jan Lochman a v roli hlavního sponzora předseda představenstva firmy Granát, družstva umělecké výroby, pan Ing. Pavel Tvrzník.

 

První kolo turnaje zahájil hlavní rozhodčí Tomáš Ďúran . O drobná překvapení v devítikolovém turnaji nebyla ani tentokrát nouze. Za zmínku stojí například výhra Kristýny Novosadové nad prvním nasazeným hráčem Jakubem Půlpánem hned ve třetím kole. Tohoto zaváhání spolufavorita využil Vojtěch Zwardoň a vydal se za svým vítězstvím. Nezastavila ho ani neočekávaná remíza s domácím Janem Lajblem.

Pohled na přední šachovnice

 

Po 5. kole byla vyhlášena přestávka na oběd, který byl zajištěn v přízemí kulturního domu a v bistru. Se zajištěním tohoto občerstvení byli hráči velmi spokojeni a plně ho využili.

Hrací sál KC Střelnice

 

O výsledném pořadí rozhodovala až závěrečná kola. Bojovalo se do poslední minuty a vteřiny (tempo hry bylo 15 minut s bonifikací 2 vteřiny za tah). Vítězství z předchozích ročníků obhájil brněnský Vojtěch Zwardoň, který získal 7,5 bodů a předvedl vyrovnaný a spolehlivý výkon. Stejný počet bodů měl nakonec i druhý v pořadí Jakub Půlpán, jehož zaváhání ve třetím kole ho stálo lepší umístění. Nejlepší pomocné hodnocení mezi 7bodovými hráči pomohlo k bronzové medaili domácímu Zdenku Maršálkovi. Prvních deset hráčů obdrželo finanční ceny a hráči na stupních vítězů k tomu i hodnotné věcné ceny od firmy Granát Turnov. Všichni hráči s umístěním až do 40. místa dostali dárkové balení piva od Pivovaru Rohozec a další drobnosti od sponzorů firmy Granát a ZIKUDA – vodohospodářské stavby spol. s.r.o. Zkrátka nepřišli ani vítězové jednotlivých kategorií.

Pódium s věcnými cenami a online přenosem

 

Celý turnaj se obešel bez zásahu rozhodčího, který nemusel řešit žádné spory, ani jiné problémy díky ukázněným hráčům. Partie byly bojovné, ale nesly se v přátelském duchu.

První tři ceny věnované firmou Granát Turnov

 

Pořadatelé z domácího šachového klubu ŠK ZIKUDA Turnov děkují všem zúčastněným hráčům, sponzorům (jmenovitě firmě Granát Turnov a Pivovaru Rohozec) a také všem spolupracovníkům z Kulturního domu Střelnice za zajištění hracích prostor a občerstvení.

Ceny pro vítěze jednotlivých kategorií

 

Konečné pořadí po 9. kole (prvních 40 hráčů):

 

Podrobné výsledky můžete nalézt na tomto odkazu.

Online přenos z prvních devíti partií najdete zde.

 

V turnaji byly vyhodnoceny následující kategorie:

 

Ing. Zdenek Maršálek, ředitel turnaje