Bukáček v močůvce i labuťata se zapíchanými rybářskými háčky. Léto v Zeleném Vendolí bylo náročné

15. září 2023

V Záchranné stanici volně žijících zvířat Zelené Vendolí měli o prázdninách rušno. Některé případy vyřešili velmi rychle a úspěšně. Jiné zvířecí příběhy nepatří mezi ty s dobrým koncem.

„V Opatově vběhl bukáček malý do kravína a vymáchal se v močůvce. Osvícení lidé ho tam odchytli, nechali ošetřit u veterináře a pak převezli k nám. U nás se ještě dočistil, najedl se červíků a mohli jsme ho vypustit. To je ta nejlepší varianta, jak to může dopadnout,“ říká vedoucí Zeleného Vendolí Josef Zelený.

Horší je to u ptáků, kteří jsou poranění od elektrického vedení. Tam podle Josefa Zeleného většinou není šance na přežití. „Nejlepší je poslat nám fotku poraněného zvířete, v tomto případě to bývá nejčastěji dravec nebo čáp, a na základě toho se domluvíme, jestli je šance na záchranu, nebo ne,“ podotýká Zelený.

Umírající labuťata na Křetínce

Křetínka je vodní nádrž u Letovic. Už druhým rokem tam podle Jany Bendové někdo cíleně zraňuje mladé labutě.

„Labutě dorostou do poměrně velké velikosti a s příchodem srpna mají všechny kromě rodičů zapíchané háčky na těle. Někteří rybáři tam prý viděli, že tam někdo nahazoval kusy rohlíků na velkých háčcích mezi labutě. Když ho lidé okřikli, utekl. Mládě se v tomto případě podařilo odchytit a háček mu odstranit. Pokud se to ale nestane, zvíře s tím delší dobu žije, pak dochází k sepsi, zvíře nemůže dostatečně polykat potravu a umírá,“ popisuje situaci Jana Bendová ze záchytné stanice Svitávka, která patří k Zelenému Vendolí.

Ani o labutě nemají v Zelené Vendolí nouzi

„Taková práce je pro nás moc těžká. Labutí mládě vyléčíme, odvezeme zpátky na Křetínku a vidím tam další dvě s podobným poraněním. Proto moc prosíme veřejnost o pomoc. Pokud tam chodíte na procházky nebo na ryby, buďte obezřetní, všímejte si, jestli jsou labutě v pořádku. Určitě se nejedná se o náhodu, Zelené Vendolí má ve své péči hodně vodních ploch a nikde jinde se to neděje,“ prosí o pomoc Jana Bendová.

Sezóna veverčat končí, ježčí začíná. Nenoste každého ježka do záchranné stanice. Jak se zachovat při nálezu ježčího mláděte? Poslechněte si v záznamu pořadu.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.