50 zemí světa, až milion účastníků. Po celém světě se demonstruje za klima na akcích Fridays For Future

Ve více než 50 zemích světa se v pátek lidé účastní klimatických protestů Fridays For Future. Před pěti lety s nimi začala Greta Thunbergová. Pátky trávila místo ve škole před švédským parlamentem, kde demonstrovala za ochranu klimatu. Vedla ji myšlenka, že je školákům málo platné vzdělávat se pro svou budoucnost, když se můžou za pár desetiletí ocitnout na sotva obyvatelné planetě. V pátečních protestech ji následovali lidé po celém světě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestuje se po celém světě, na všech kontinentech, a to včetně zemí zmítaných ozbrojenými konflikty, třeba v súdánském Chartúmu. Na webu Fridays For Future je registrovaných jen na pátek asi 450 akcí. Pokračovat budou také celý víkend. Měl by to být největší klimatický protest v době po pandemii covidu-19, v souhrnu se očekává více než milion účastníků.

Klimatičtí aktivisté přitvrzují. ‚Svět nezachráníme hrou podle pravidel,‘ tvrdí Greta Thunbergová

Číst článek

V roce 2019 vyšlo do ulic čtyř tisíc měst po celém světě nejméně 3,8 milionu lidí. Reálně ale bylo účastníků i více, protože Fridays For Future nemá kompletní statistiky o účasti. Klimatické hnutí je velmi decentralizované, ale celosvětový společný požadavek je jednoznačný.

Je to postupný odchod od fosilních paliv, podle vědců zdaleka nejvýznamnější příčiny změny klimatu. Konec uhlí, ropy nebo zemního plynu žádají demonstranti po politicích na celém světě. Ale existuje také samozřejmě mnoho lokálních požadavků.

Třeba v Německu žádají četné protesty kromě velkých investic do transformace na zelenou ekonomiku třeba zdražení emisních povolenek, které umožní vyplácet takzvané „klimatické peníze“ neboli příspěvky pro sociálně slabší, kteří si nemohou dovolit využít dotace na elektroauta nebo solární elektrárny. Třeba v Africe, kde se na některých místech žije bez elektřiny, lidi žádají, aby se jejich poptávka po ní uspokojovala obnovitelnými zdroji.

Studenti spí před ministerstvem průmyslu a stanovat tam budou až do čtvrtka. Stávkují za klima

Číst článek

Fridays For Future už dlouho není jen hnutím školáků a studentů, často se k nim připojují vědci. Teď podpořilo klimatické stávky a protesty i 40 členů arktické výpravy z výzkumné lodi Polarstern. Skupinovou fotku vyvěsili na sociální síti X (dříve Twitter). Jsou na ní v červených kombinézách a transparentem s nápisem „My dodáváme fakta. Je na čase jednat“. Připomněli, že jsou to právě vědci, kteří vědí, jak se klima vyvíjí a jaká opatření jsou potřebná.

Požadavek na ukončení spalování fosilních paliv už zaznívá na akcích Fidays For Future několik let. Ani na klimatických summitech OSN se ale země na ničem podobném nikdy nedomluvily. Podle agentury Reuters se právě o něco takového bude snažit Evropská unie na listopadovém summitu COP28 v Dubaji.

Dominik Tesár Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme