Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Muž, který stál v cestě - 70 %

Začátek invaze z roku 1968 byl provázen odvlečením vrcholných představitelů naší republiky do Moskvy, kde svým podpisem legitimizovali tuto historickou tragédii. Ten jediný, který nepodepsal je protagonistou tohoto filmu. 

To uvidíme v tíživém dramatu podle skutečných událostí, o jehož režii se postaral Petr Nikolaev. Hereckým představitelem hlavní role se stal Tomáš Töpfer, kterého doplnili například Dano Heriban či Alois Švehlík.

Píše se rok 1968 v Československé republice. Postupné uvolňování otěží komunistického režimu vedlo k takové míře svobody, jakou si mnozí obyvatelé už ani nedokázali představit. Postupně padly mnohé pilíře útlaku a obyvatelstvo mohlo konečně volněji dýchat. Bohužel tyto změny vyvolávaly značné obavy u vládnoucí garnitury Sovětského svazu. Tento demokratizační proces hrozil rozšířením do okolních zemí Východního bloku a možnými budoucími revolucemi a rozpadem socialistického impéria. To samozřejmě nebylo možné dovolit a bylo to nutné utnout už v zárodku.

Teď už k samotnému příběhu a našemu hlavnímu hrdinovi. Doktor medicíny František Kriegel (Tomáš Töpfer) jakožto předseda Národní fronty je důležitou postavou Československé republiky.

Sověti znepokojeni vývojem v naší republice požadují změny a ústupky, které by tento proces omezily. Když nejsou prosté požadavky vyslyšeny, jsou zlanařeni ti nejvěrnější Sovětskému svazu, aby napsali takzvaný Zvací dopis, čímž byla zavdána potřebná záminka k invazi. Jako součást této historické tragédie jsou nejvyšší představitelé republiky nedobrovolně dopraveni do Moskvy, kde mají svými podpisy stvrdit tuto bratrskou pomoc. A tady opět přichází na scénu František Kriegel, který jako jediný nepodlehl obrovskému tlaku a odmítl jít nepříteli na ruku.

Celý snímek provází dosti tíživá atmosféra, které rozhodně není možné ani na chvilku uniknout. Hlavním původcem je přitom samotný příběh a události v něm obsažené, jejichž sledování je samo o sobě tak silným a depresivním zážitkem, že by to nedokázalo zapůsobit jen na toho největšího cynika či zapřisáhlého komunistu, který by spíše nabyl pocitu zadostiučinění.

Klasickou i když lacinější, a ne tak funkční taktikou pro vytvoření hutné atmosféry je zneužití audiovizuálního zpracování například formou silné hudby či temných záběrů. V tomto případě by to bylo spíše kontraproduktivní, takže je velmi dobře, že tento aspekt filmu zůstal v pozadí.

I když je František Kriegel protagonistou tohoto filmu, tak nebylo možné pominout i jiné důležité postavy příběhu. Ať už byla jejich role více či méně důležitá, tak je nešlo vynechat, protože bychom se připravili o znalost podstatných událostí či informací, čímž by byla narušena kontinuita a vytratila by se velká část zážitku a také přínos k historickým znalostem diváků.

Představení velké části postav bylo věnováno přesně tolik prostoru, abychom dostatečně poznali jejich osobnost a byli nám jasné kořeny jejich chování. Díky tomu je nemůžeme jednoduše rozdělit na jenom zlé či pouze dobré. Svět zkrátka nikdy není černobílý, i když by si to mnozí jistě přáli. Jejich z dnešního pohledu špatná rozhodnutí jsou výsledkem ať už přesvědčení o jejich pravdě, tak pocitu zahnání do rohu bez možného východiska či obyčejného lidského strachu. Rozhodně není možné žádného z těchto lidí soudit, jelikož jsme nikdo nebyli v jejich situaci, takže absolutně nemůžeme usuzovat, jak bychom se sami zachovali.

Celkově je František Kriegel jediným účastníkem, kterého bychom mohli označit za hrdinu s mnohými ctnostmi až to působí přehnaně pozitivně. Vedle toho Alexander Dubček jakožto jeden ze symbolů roku 1968 a odporu proti okupaci ve výsledku nevychází z tohoto filmu zdaleka jako tak kladná postava. Na opačné straně spektra jsou jako ti největší padouchové vyobrazeni představitelé Sovětského svazu v čele s Leonidem Brežněvem, což jistě málokoho překvapilo.

Největší prostor v rámci děje dostal značně neveselý vývoj událostí odehrávající se v srdci Sovětského svazu v rámci jednání s představiteli tohoto represivního režimu, přičemž budeme svědky všeho důležitého, co by nám rozhodně nemělo uniknout. Na místě se točíme v celkem úzkém kruhu lidí, z nichž každý má svoji podstatnou roli.

Chvíle předcházející a navazující na jednání jsou neméně důležitou součástí filmu. V těchto okamžicích jsou světla reflektorů zaměřena přímo na samotného Františka Kriegela, čímž se nám nabízí skvělá příležitost poznat ho jako normální lidskou bytost a nahlédnout do jeho osobnosti. Díky tomu jsou divákům mnohem lépe osvětleny důvody neochvějnosti jeho morálního kompasu.

U filmu zabývajícího se takto významným tématem je více než kdy jindy důležité přiblížení se realitě. Samozřejmě není možné očekávat, že by některé okamžiky nebyly upraveny či zjednodušeny pro účely větší dramatičnosti nebo silnějšího zapůsobení na diváky. Z tohoto pohledu se největší odklon od skutečnosti odehrál v dějové lince věnující se manželce Františka Kriegela, ale ve výsledku to neznamenalo větší problém. Spíše tato změna dále podporuje budování obrazu jejího manžela jako morální osobnosti. Celkově je z tohoto pohledu nejdůležitější, že úpravy byly dostatečně decentní, takže nic důležitého změněno nebylo.  

Povedené historické drama zaměřující se na jednu z temnějších součástí naší minulosti, které tak činí bez přehnaného patosu a útočení na city diváků. Boduje hutnou depresivní atmosférou vycházející z událostí zobrazených ve filmu bez zbytečného zneužití audiovizuálního zpracování. I když byly některé úseky děje pro potřeby filmu upraveny, tak dostatečnou informační a vzdělávací hodnotu mu rozhodně není možné upřít. Celkově se jedná o zdařilý snímek, který by neměl minout nikdo, komu není historie našeho státu lhostejná.

Automobily

František Kriegel se nechává vozit v Trabantu 601. Okupační síly používají kromě tanků, obrněných transportérů a velkých nákladních vozů také UAZ-452 alias Buchanka či GAZ 69. V roli černých limuzín se představí seřazené podle velikosti GAZ-21 Volha, Tatra 603 až po GAZ-13 Čajka. Dále tady najdeme například Wartburg 353 a sanitku Škoda 1203.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1223396-muz-ktery-stal-v-ceste/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt21835206/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_mu%25C5%25BE%252C%2520k

Autor: Daniel Trojan | pátek 15.9.2023 19:00 | karma článku: 9,04 | přečteno: 131x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,61 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,56 | Přečteno: 121x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,57
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.