Hlavní obsah

Máte na to 10 minut. Ukrajinci ukázali, jak vyhnali Rusy z Andrijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrijivka

Bojovníci z 3. samostatné útočné brigády zveřejnili video, na kterém jeden z jejich velitelů z reproduktoru vyzývá ruské vojáky, kteří se skrývali v osvobozené vesnici Andrijivka, aby se vzdali. Nabízí jim jídlo, pití a přesun do výměnného programu válečných zajatců. Na rozhodnutí jim dal 10 minut.

3. samostatná útočná brigáda ukrajinských sil vyzývá ruské vojáky skrývající se v Andrijivce, aby se vzdaliVideo: 3. samostatná útočná brigáda ukrajinských sil

 
Článek

Osvobození vesnice Andrijivka poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti oznámily ukrajinské ozbrojené síly v pátek ráno s tím, že jde o klíčový úspěch pro celou protiofenzivu.

„Dobytí a udržení Andrijivky je naší cestou k průlomu na pravém křídle Bachmutu a klíčem k úspěchu celé ofenzivy,“ napsali bojovníci na svůj telegramový účet. Uvedli, že ruská brigáda operující v obci, 72. samostatná mechanizovaná brigáda Ruské federace, byla zcela zničena.

„V důsledku bleskové operace byla ruská posádka v Andrijivce obklíčena, odříznuta od hlavních sil a zničena,“ uvedli.

Ruská posádka byla při bleskové operaci zcela zničena. Ukrajinci oznámili dobytí Andrijivky

Válka na Ukrajině

Nyní ukrajinská brigáda zveřejnila další podrobnosti k operaci. „Po zabití velitelů 72. samostatné mechanizované brigády Ruské federace se část okupantů stále skrývala v obklíčené vesnici,“ uvedli na Telegramu.

Vojáci proto vypustili na nebe dron s reproduktorem a velitel 2. útočného praporu oznámil protivníkům ultimátum: zajetí, nebo smrt. „V důsledku vojenské operace se část okupantů vzdala,“ uvedli dále.

Na videu je slyšet, jak velitel ruské vojáky informuje o tom, že jejich velitelé s volacími znaky Medvěd a Šajtan byli zabiti a s nimi i většina jejich pluku, zbytek z bojiště uprchl. Uvedl také, že vědí, ve kterých domech se zbytek vojáků skrývá.

„Navrhujeme vám, abyste se vzdali. A to z jednoduchého důvodu - potřebujeme výměnný fond. Pokud toto přání nevyslyšíte, všechny vás zničíme. Touhy, schopností i všeho ostatního k tomu máme víc než dost,“ vyzývá velitel protivníky klidným monotónním hlasem. Slovem důstojníka jim slibuje, že pokud se vzdají, zůstanou naživu, dostanou jídlo, pití a poputují do výměnného programu válečných zajatců. „Na rozmyšlení vám dáváme deset minut. Ode mě vše. Doufám, že jste rozuměli,“ ukončil hlášení velitel.

Ukrajinský spor o Andrijivku. Maljarová hlásila osvobození, vojáci jí vynadali

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám