https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/termin-otevreni-ornitologicke-stanice-v-prerove-se-kvuli-komplikacim-odklada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Termín otevření Ornitologické stanice v Přerově se kvůli komplikacím odkládá

16.9.2023 00:15 | PŘEROV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Termín slavnostního otevření rozsáhlé rekonstrukce a zároveň novostavby Ornitologické stanice (ORNIS) Muzea Komenského v Přerově, jediného specializovaného muzejního pracoviště v Česku, se zatím odkládá. Původně se počítalo s tím, že bude stanice znovu otevřena po téměř tříleté pauze v září letošního roku, podle informací muzea nevyjde nyní ani posunutý říjnový termín. Dokončena dosud není nová stálá expozice s názvem Ptáci České republiky. Náklady na rekonstrukci původních prostor stanice a výstavbu nového objektu byly téměř 100 milionů korun.
 

"Termín slavnostního otevření je zatím odložen, realizace expozice se pozdržela. Momentálně běží předávací řízení mezi zhotovitelem expozice a investorem, což je Olomoucký kraj, jehož výsledkem bude seznam nedodělků s termíny jejich odstranění. Teprve po dokončení prašných činností lze instalovat exponáty, na něž máme vyčleněno 1,5 měsíce času," řekl ČTK ředitel Muzea Komenského Radim Himmler. Skutečný termín otevření si již netroufá odhadnout, předpokládá se však podle něj počátek listopadu.

Pro pracovníky stanice, kteří již třetím rokem pracují v provizoriu, jde o nepříjemnou situaci. Podle ornitologa Martina Vymazala posouvání termínu komplikuje především již připravené akce a programy pro veřejnost i pro školy. "Znamená to pro nás nejistotu - když pominu slavnostní otevření, kterou měla doprovázet zahradní slavnost, měli jsme již kromě běžného provozu pro návštěvníky v plánu například výukové programy pro školy, ale i další akce, jako jsou poradny," řekl ČTK Martin Vymazal. Podle vedoucího stanice Josefa Chytila nebyly včas dokončeny například vitríny v expozici.

Stavba se skládala ze dvou částí - z přístavby, která byla dokončena již v loňském roce, a z rekonstrukce původní budovy stanice. Právě tam se buduje ústřední expozice Ptáci Česka, která má pokrýt maximum druhů vyskytujících se na území ČR. Představí také sbírku ptačích vajec, chybět nebude ani projekční a zvukový koutek. Kromě nového pracoviště vyřešila přestavba podle ředitele muzea především i otázku zabezpečení sbírek. Stanice získá také nové prostory pro své aktivity - ať už jsou to edukační programy, různé programy pro veřejnost, dílny a workshopy nebo poradna či záchranná stanice.

Rozsáhlá rekonstrukce ORNIS začala v prosinci 2020, od té doby zaměstnanci pracují v provizorních podmínkách. Podle vedoucího stanice Josefa Chytila byly prvním impulsem k rekonstrukci objektu obrovské energetické úniky, zoufalý byl podle něj i stav depozitářů. Stanice je umístěna v rekreační oblasti města u řeky Bečvy, v blízkosti parku Michalov a Laguny. Vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v zemi zahrnující především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist