https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-chysta-dokumentarni-cyklus-o-roli-zoo-pri-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava chystá dokumentární cyklus o roli zoo při ochraně přírody

16.9.2023 01:04 | OSTRAVA (ČTK)
Cyklus přiblíží například záchranu mořských želv i Indonésii, korálovou školku na Filipínách nebo pomoc zoo při ochraně vzácného langura indočínského (na obrázku) ve Vietnamu.
Cyklus přiblíží například záchranu mořských želv i Indonésii, korálovou školku na Filipínách nebo pomoc zoo při ochraně vzácného langura indočínského (na obrázku) ve Vietnamu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada připravuje šestidílný dokumentární cyklus Na chvíli na Zemi. Jeho cílem je ukázat význam a úlohu zoo při ochraně přírody. Dokončení cyklu je v plánu do konce letošního roku. Nyní se jedná o možné distribuci.
 

"V průběhu času se setkáváme s velmi obtížnými a komplikovanými tématy, která je složité komunikovat s veřejností. Hledali jsme platformu, jak komplexně vysvětlit roli ochrany přírody a roli zoologické zahrady. Film se ukázal jako naprosto skvělá cesta," řekl ředitel zahrady Jiří Novák.

Jednotlivé díly budou trvat necelou půlhodinu a umožní divákovi nahlédnout nejen do zákulisí chovu ohrožených zvířat, ale zavedou ho také na místa vzdálená tisíce kilometrů od Ostravy. Cyklus přiblíží například záchranu mořských želv i Indonésii, korálovou školku na Filipínách nebo pomoc zoo při ochraně vzácného langura indočínského ve Vietnamu.

Dokumentárním cyklem provází František Příbrský, který je koordinátorem mezinárodních ochranářských projektů Zoo Ostrava a také autorem námětu vznikajícího dokumentárního cyklu. Ochránce zvířat se podílel například na zatčení několika pašeráků v Indonésii a na Filipínách. Je zakladatelem záchranného programu The Kukang Rescue Program, který je zaměřený na potírání nelegálního obchodu se zvířaty a ochranu outloňů na Sumatře.

"Cílem seriálu je ukázat veřejnosti, jak se zoologické zahrady za poslední roky změnily a jaká je jejich role v ochraně přírody, ať už ve svém areálu nebo v zahraničí. To považujeme za klíčové, protože pořád vnímáme, že veřejnost to nechápe. Pořád vidí zoo hlavně jako místo, kam se mohou jít podívat na zvířata a tam to končí. Jsem přesvědčen, že seriál je výjimečný, protože do dnešní doby vznikaly seriály, které se buď zabývaly zoologickou zahradou, nebo naopak popisovaly přírodu a projekt ochrany přírody v terénu," řekl Příbrský. Podle něj seriál obojí propojí, částečně se tak odehrává v zahradě a částečně přímo v místech ochranářských projektů.

Autoři se nyní snaží vyjednat promítání seriálu v některé z televizí, v budoucnu by se mohl objevit i na nějaké on-line platformě. Jedná se také o možném promítání pro školy. "Snažili jsme se vybrat projekty tak, abychom pokryli portfolio aktivit. Určitě máme našlápnuto i na další díly, už nyní máme materiály na případné pokračování. Pokud seriál bude mít úspěch, tak se určitě nabízí, že by mohlo vzniknout i pokračování," doplnil Příbrský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist