Prokletý hit Elánu? Jeho vznik provázely tragédie. Patejdl se bál, že bude další na řadě

Před čtyřiadvaceti lety v éteru poprvé zazněla píseň Voda, čo ma drží nad vodou, z níž se posléze stal megahit. Hudbu k songu, který nazpíval Jožo Ráž, napsal Vašo Patejdl, o text se postaral básník Jozef Urban. Všechny tři postihl nakonec velmi krutý osud.

Píseň Voda, čo ma drží nad vodou vznikla jako titulní skladba pro třetí pokračování filmu Fontána pre Zuzanu režiséra Dušana Rapoše. Vašovi Patejdlovi se podařilo složit geniální melodii, kterou otextoval básník Jozef Urban. Pak se ovšem začaly dít věci, nad kterými zůstával rozum stát. Textař Jozef Urban se vydání písně nedožil. Během cesty ze Zvolena do Detvy se svým vozem havaroval, srazil se s protijedoucím polským kamionem, byl na místě mrtvý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vašo Patejdl po sobě zanechal patnáctiletého syna a o sedmnáct let mladší manželku

„Slyšel pouze moji demonahrávku. Nazpívanou píseň od Joža už bohužel ne. Když pak Jožo píseň nazpíval a ve studiu jsme ji míchali, po cestě domů Jožo havaroval na motorce, několik měsíců byl v kómatu a přežil jen zázrakem. V tu chvíli jsem si říkal, že to už snad nemůže být ani náhoda a přiznávám, měl jsem strach, abych nebyl třetí na řadě. Začal jsem být na sebe hodně opatrný,“ svěřil se během života Vašo Patejdl redaktorovi CNN Prima NEWS.

Ráž si kladl podmínku

Jako interpreta pro svou píseň Voda, čo ma drží nad vodou si Vašo Patejdl vybral svého parťáka ze skupiny Elán Joža Ráže. Ten měl však jednu podmínku – sdělil mu, že song musí být ještě lepší než jeho velký hit Ak nie si moja. Jakmile ji ale Ráž poprvé uslyšel, s nazpíváním okamžitě souhlasil.

Krutý osud, byť o mnoho let později, nakonec postihl i Patejdla. Onemocněl rakovinou slinivky a konec přišel bohužel velmi rychle. Ještě tři týdny před smrtí koncertoval ve vinařství Sobnerk na Pálavě a žádné zdravotní problémy na něm nebyly znát. Podal jako vždy skvělý, profesionální výkon a zahrál největší hity ze své sólové dráhy, ale i písně, které napsal pro skupinu Elán, kterou spoluzakládal. Nadšený dav lidí ho nechtěl pustit z pódia. Dne 19. srpna však ve věku 68 let nečekaně zemřel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsilnější momenty rozloučení s Patejdlem. Dojemná slova hostů i kouzelné vystoupení Šporcla

Tagy: