Hlavní obsah

Nejníže položené město. Děčín nabízí zoo, krásný zámek i zahradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín, ležící na soutoku řek Labe a Ploučnice, je nejníže položeným městem v Česku. Centrum se nachází pouhých 135 metrů nad mořem. U Děčína začíná pískovcový Labský kaňon, nejmohutnější svého druhu v Evropě. Město má co nabídnout, pro děti především zoo, Růžovou zahradu nebo romantický barokní zámek.

Foto: Profimedia.cz

Kaple sv. Jiří patří k nejnavštěvovanějším památkám Děčína.

Článek

Přemyslovci na Zámecké pískovcové skále nechali vybudovat hradiště už v desátém století. Přemysl Otakar II. pak o tři století později vystavěl na stejném místě kamenný hrad a pod ním založil královské město Děčín. To se na frekventované obchodní labské cestě rozrůstalo po obou březích řeky a prosperovalo.

Trpělo však za třicetileté války, tehdy byl renesanční zámek několikrát zpustošen. Maxmilián z Thunu pak nechal zámek přestavět na barokní. Město znovu vzkvétalo, a v roce 1949 dokonce otevřelo zoo, což v té době nebylo obvyklé.

Vzácní urzon a jaguarundi

Plány na založení zoo vznikly ještě před druhou světovou válkou. Tehdy stávalo v lesoparku u známé Pastýřské stěny lesní divadlo. Samotná zoo byla otevřena v roce 1949. Postupně se rozrůstala a v současnosti tu najdeme na 450 zvířat a ptáků více než 150 druhů. Umístění v lesoparku je navíc příjemnou procházkou, stromy nabízejí zvířatům i návštěvníkům stín. Neuvidíte tady slony, žirafy nebo lvy, největší šelmou je medvěd kamčatský, ale je tu spousta zvířecích druhů, které jinde nespatříte.

Zámek Stránov: Zchátralou památku vrátila rodina Šimonkových do života

Cestování

Určitě k nim patří urzon kanadský, hlodavec, který poněkud připomíná dikobraza, výběh s ním sdílejí velice zvědaví psouni prérioví, pocházející rovněž ze severoamerického kontinentu, ti připomínají naše sysly. V děčínské zoo se daří mláďatům, od roku 1962 tu vychovali jako první v Česku mláďata třiadvaceti druhů zvířat. Momentálně k nejsledovanějším patří malý bílý klokan nebo kapybara, o opičích mláďatech ani nemluvě.

Foto: Karel Felt, Právo

Celkový pohled na Růžovou zahradu

Děti si rády prohlížejí také rysa, barevné papoušky a u nás málo vídanou zrzavou kočku jaguarundi. Je výrazně větší než kočka domácí, ale mnohem menší než její příbuzný jaguár či jiné kočkovité šelmy. Z jiné kategorie jsou tapír nebo mravenečník a největší hlodavci planety kapybary. Zvířata se nehladí, výjimkou jsou přítulní oslíci.

Atrakcí uprchlí makakové

Celá republika sledovala s napětím i veselím červnový úprk makaků chocholatých, u nás vzácných opic. Uniknout jim pomohl muž, který poškodil elektrický ohradník. Devítičlenná tlupa těchto opic je největší v Česku. Šest jich v čele s jejím vůdcem prchlo, ale všechny se podařilo odchytit a vrátit do výběhu, který chrání drátěný plot. Opice se postaraly o velkou publicitu děčínské zoo i svoji, sledují a fotí je desítky návštěvníků a mláďata jim ráda pózují.

Kousek od makaků je příjemné bistro. Tam se chytil na meloun poslední uprchlík. Nepochybně oceníte i dost velké parkoviště u vchodu do zoo.

Foto: Profimedia.cz

Jako v každé zoo i tady patří k největším atrakcím medvědi.

Stovky kvetoucích růží

V centru města lze zaparkovat doslova pár kroků od zámku. Na zámek můžete jít třeba ulicí Dlouhá jízda. Na nádvoří se prochází skupinka pávů, vůbec nejsou plaší. Při troše štěstí a milostné náladě samců roztáhnou svůj ocas plný ok a ještě zapózují, aby snímek byl co nejlepší. Jen selfie z bezprostřední blízkosti odmítají. Zatím…

Rozhledny i benzinová pumpa. Nadšenec přináší tipy na zajímavou českou architekturu

Tipy na výlety

Růžová zahrada, nebo též Lóžová, patří k nejnavštěvovanějším místům Děčína. V sedmnáctém století ji založil Maxmilián Thun, a dokonce tu prý rostlo a kvetlo na dva tisíce růží. Dnes jich je několik set. Přivonět lze, trhat ne. Strážci zahrady jsou bedliví a tyhle růže by se mohly pořádně prodražit.

Zaujme i bohatá sochařská výzdoba zahrady, a když vyjdete až na gloriet, naskytne se vám krásný výhled na město i okolí. Posadit se na lavičku a pozorovat různobarevné růže je zážitek. Zvláštní kouzlo má Růžová zahrada při nočním osvětlení. Prohlídky začínají ve 20 hodin, jsou po půl hodině a končí ve 21.30 h. Vstup je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Z Růžové zahrady je krásný výhled na Děčín.

Velmi zajímavá je i Jižní zahrada a bývalá sýpka. A když se vám některá z růží opravdu líbí, můžete ji adoptovat a přispět na její pěstování. Zámek, zahrady a výhled z jejich ochozů inspiroval skladatele Frederika Chopina ke složení známého Děčínského valčíku.

Vstupné do zahrad je 140 Kč na jeden okruh, senioři a studenti to mají za stovku, děti od 6 do 15 let a invalidé zaplatí 70 korun.

Zámek vzkvétal za Thunů

Děčínský zámek prošel za tisíc let mnohými změnami. Byl dřevěným hradištěm, kamenným hradem, pevností, renesančním a nakonec barokním zámkem, honosným sídlem rodu Thun-Hohenstein. Právě tento rod se postaral o největší rozkvět zámku, který je hojně navštěvovaný. Na výběr je několik prohlídkových tras.

Třeboň nejsou jen rybníky. Má také kouzelné historické centrum, zámek i Bertiny lázně

Tipy na výlety

Zlatá léta děčínského zámku vás zavedou do doby, kdy na něm pobýval hudební skladatel Chopin nebo císař František Josef I. Projdete si ložnici a pracovnu majitele zámku, zimní jídelnu a další salony rodinných příslušníků nebo obrazárnu a kapli sv. Jiří.

Foto: Profimedia.cz

Z vyhlídky lze pozorovat třeba divoká prasata.

Druhý okruh návštěvníkům přiblíží jednoho z nejslavnějších Thunů, knížete Františka, který byl místodržícím Českého království i premiérem rakouské vlády za panování Habsburků. Nahlédnete do jeho soukromých komnat, dětských pokojů, Rohového sálu, letní jídelny s freskami a Věžového kabinetu, který nabízí úžasný výhled na město a řeku Labe.

Barokní perly zámku představí cenné prostory, které nechal vybudovat Maxmilián Thun. Součástí prohlídky je návštěva monumentální konírny, kaple sv. Kříže s mnoha barokními památkami i prohlídka Růžové zahrady. Právě za Thunů zažil zámek největší rozkvět.

Na zámku je k vidění také komůrka spoluzakladatele Sokola Miroslava Tyrše, podkrovní Hodinárium, kde jsou především věžní hodiny od časů gotiky do devatenáctého století. Navštívit lze i zámecké sklepení. Na zámku jsou připraveny i programy pro děti. Příjemné posezení je v zámecké restauraci. Na druhém břehu Labe stojí za návštěvu Thunovská kaple sv. Jana Nepomuckého v Chrástu.

Foto: Profimedia.cz

Makakové chocholatí v červnu utekli z děčínské zoo. Devítičlennou tlupu se ale podařilo odchytit a vrátit do výběhu.

Kam z Děčína dál? Možností je bezpočet. Z Děčína vedou cesty do Českého středohoří, Labských pískovců, Českého Švýcarska s Pravčickou bránou nebo Děčínských stěn. Nedaleko je Ústí nad Labem a hrad Střekov, ale i spousta dalších zřícenin.

Zoo Děčín
Otvírací doba: květen až srpen 8–19 hodin
Vstupné: plné 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné vstupné (2+2) 450 Kč
Více na: zoodecin.cz
Zámek
Otvírací doba: denně 9–17 hodin
Vstupné na zámek – plné 140 Kč, snížené 70 Kč, rodinné (2+2) 360 Kč
Více na: zamekdecin.cz

Zámek Kratochvíle sálá renesancí na každém kroku

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zoo Děčín, Zoo Děčín - Rajské ostrovy, Zámek Děčín

Reklama

Výběr článků

Načítám