Dva ministři a dva velitelé raketových sil. V Číně mizí funkcionáři jak na běžícím páse

Už dva týdny se na veřejnosti neobjevil čínský ministr obrany Li Šang-fu, podle CNN ho možná potkal stejný osud jako někdejšího ministra zahraničí Čchin Kanga, kterého Peking odvolal v červenci a také se dlouho nikde neukázal. Mezitím proběhla škatulata i na nejvyšších pozicích čínské armády.

Komunistická strana Číny pod dozorem prezidenta Si Ťin-pchinga provádí v posledních týdnech personální čistky v nejvyšších politických a vojenských patrech. Začalo to v červenci, kdy někdejšího ministra zahraničí Čchin Kanga zničehonic nahradil vrchní čínský diplomat Wang I.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Von der Leyenová varuje před levnými auty z Číny. Evropská komise si na ně chce posvítit

Kang se tehdy už dlouho na veřejnosti neukazoval. Spekulovalo se o tom, že zmizel. Oficiálně byl odvolán z ministerstva kvůli zdravotním důvodům, podle listu The New York Post se měl ale provinit tím, že se zapletl s televizní moderátorkou.

Ještě v červenci se začaly dít divné věci i v čínské armádě. Peking zničehonic vyhodil dva velitele raketových sil, elitní vojenské složky, která dohlíží na arzenál jaderných a balistických střel. Americká CNN uvedla, že minimálně jednoho z velitelů neviděl nikdo na veřejnosti dlouhé měsíce.

V září pak přišlo na řadu další podivné zmizení. Už dva týdny nikdo neviděl sloužícího ministra obrany Li Šang-fua, který se ujal úřadu v březnu letošního roku. Naposledy byl spatřen 29. srpna. Podle listu Financial Times se americká diplomacie domnívá, že Peking ministra v současnosti vyšetřuje. Proč? To nikdo neví.

Ostatní členové kabinetu mlží a otázky na Šang-fua odbývají s tím, že o ničem neví. V zahraničí si ale politických škatulat všimli.

Nedůvěra v Čínu

„Složení kabinetu prezidenta Si Ťin-pchinga nyní připomíná román Agathy Christie A pak už žádný nebyl (též překládáno jako Deset malých černoušků, pozn. redakce). Nejprve se ztratí ministr zahraničí Čchin Kchang, pak velitelé raketových sil a nyní se ministr obrany Li Šang-fu už dva týdny neobjeví na veřejnosti,“ napsal na sociální síti X americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel.

„Ministr zahraničí i ministr obrany jsou navenek partnery mezinárodního společenství. Byli potenciálně odvoláni bez jakéhokoli vysvětlení nebo ohledu na globální vnímání,“ řekl v pátek CNN Drew Thompson, vedoucí výzkumný pracovník Lee Kuan Yew School of Public Policy na Národní univerzitě v Singapuru.

„Podporuje to krizi důvěry v Čínu. Zdůrazňuje to nedostatek transparentnosti a naprostou neprůhlednost rozhodování v Číně,“ uzavřel.

Tagy: