InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Vrcovicích poprvé pořádali slavnosti. Mohla za to výhra v tombole

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

VRCOVICE – Vůbec poprvé v historii obce dnes uspořádaly Vrcovice své vlastní slavnosti. Mohla za to výhra starostky obce Markéty Nepodalové v tombole na plese starostů. Vyhrála totiž zapůjčení pódia v hodnotě 100 tisíc korun. Zastupitelé dumali nad tím, jak s výhrou naložit. Nechtěli, aby přišla vniveč. Nakonec se rozhodli uspořádat první Vrcovické slavnosti.



Do kulturního programu Vrcovičtí zařadili vystoupení Malé muziky Nauše Pepíka, divadlo z Dobevi, kapelu Hastrmani, píseckou oblíbenou kapelu Jakofakt? a večer měl vystoupit DJ Basslicker. Ten se ale musel věnovat příjemným rodinným povinnostem. Obci se podařilo sehnat skvělou náhradou. Večer jako DJ v programu vystoupí Michal Kavalčik, kterého lidé mohou znát také jako Rudu z Ostravy.

„Byla jsem v březnu na plese starostů a v tombole pro obce jsme vyhráli druhou cenu v části Produkce na 1, to znamená to pódium v ceně 100 tisíc korun. Když jsem s tím přišla na zastupitelstvo, tak jsme se shodli v tom, že to nenecháme propadnout a uděláme si slavnosti. Je to úplná novinka," nastínila starostka obce Markéta Nepodalová. Přiznala, že při tvoření programu, do toho šla obec trochu po hlavě. Například Hastrmani jsou v obci velice oblíbení, divadlo bylo určeno zase jako zábava pro děti. Pro starší byla určena Malá muzika Naše Pepíka. Pro mladší generaci kapela Jakofakt? a vystoupení DJ. Tím měl být DJ Basslicker, ale nakonec ho nahradil Michal Kavalčik.

„Pro děti tu máme lezeckou stěnu, skákací hrad nebo bublinkovací stroj. Zapomenout nesmím ani na výtvarné dílničky či malování na obličej. Potom tu máme také výstavu našich občanů. Jsou tu velice šikovní a tvořiví občané. Chtěli jsme jejich tvorbu ukázat veřejnosti. Malíř Václav Majer tu vystavuje své obrazy, od Mirky Šímové zase je možné vidět sbírku panenek. Také jsou tu deky, které tvoříme s místními ženami. Ty jsou pak určeny pro charitu," popsala starostka Vrcovic.

„To je dlouhodobá akce. Přišla s panem farářem Cyrilem Havlem, který působil v Záhoří. On je pořád farářem. Po Záhoří byl v Putimi a nyní je v Českých Budějovicích a učí. Pořád tu ale pleteme a poté deky prodáváme a výtěžek jde na charitu. Například, když pořádali trhy v Záhoří, tak výtěžek šel na školy v Africe. Jsou to různé projekty. Zatím pletou pouze místní ženy, ale určitě tu rády přivítáme tady na obecním úřadě i chlapy," zmínila Petra Cibochová.

Na výstavě byly k vidění také díla od Jiřiny Tomešové. Ta zase tvoří náramky z korálků. Další tvůrkyní z Vrcovic je Anna Cibochová. Ta studuje umělecký obor v Ostravě a ve Vrcovicích při slavnosti ukázala trojici svých obrazů. Mohlo by jich být více, ale ostatní má na výstavě v Ostravě. „Aby toho nebylo málo, tak tu vystavuje také Eva Zborníková, která se věnuje vyšívání a patchworku. Je to šikovná žena. Vůbec celá obec je velice tvořivá," řekla Petra Cibochová.

Písecké postřehy přinesou povídání s Václavem Majerem. Čtenáři se mohou těšit také na rozhovor se sběratelkou panenek Miroslavou Šímovou. Ta prozradila, že její nejvzácnější panenky jsou staré přes sto let.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace