Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zástupci romské, ukrajinské i ruské menšiny na jednom pódiu. Národnostní menšiny představily v Sokolově své pokrmy i zvyky

16. září 2023
Čtení na 1 minutu
Den národnostních menšin v Sokolově, 16. 9. 2023 (FOTO: Jan Čonka)
Den národnostních menšin v Sokolově, 16. 9. 2023 (FOTO: Jan Čonka)
S lidovou kulturou různých zemí se dnes mohli seznámit návštěvníci Starého náměstí v Sokolově, kde se konal 15. ročník Dne národnostních menšin. Akci každoročně pořádá Výbor pro národnostní menšiny Karlovarského kraje. Své pokrmy a zvyky dnes představili zástupci vietnamské, maďarské, slovenské, ukrajinské či romské menšiny. Letos poprvé vystoupila i rumunská menšina z banátských Karpat.

“Ve výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva Karlovarského kraje se snažíme bořit předsudky a bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území našeho regionu. Podporuje prezentaci, toleranci, integraci a soužití lidí s různými mentalitami a kulturami. Jednou z akcí, jež k tomu má jednoznačně přispět, je i pravidelně pořádaný Den národnostních menšin,” uvedla předsedkyně výboru a krajská zastupitelka Markéta Monsportová.

Po celý den mohli lidé na náměstí ochutnat speciality různých zahraničních kuchyní. Vietnamská komunita připravila smažené závitky a tradiční svatební koláčky, které se liší od českých. Vyrábí se ze sóji, vypadají jako želé a jsou velmi sladké, popsala jedna dívka z vietnamské skupiny. U slovenského stánku byly k ochutnání halušky s brynzou i různé druhy slivovice. Ukrajinské ženy v krojích, které předvedly také taneční vystoupení, nabízely pirožky a pelmeně.

Den národnostních menšin v Sokolově, 16. 9. 2023 (FOTO: Jan Čonka)
Den národnostních menšin v Sokolově, 16. 9. 2023 (FOTO: Jan Čonka)

Na jednom pódiu dnes vystoupili zástupci ukrajinské i ruské menšiny. Obě národnosti jsou v Karlovarském kraji hojně zastoupené. “Nás výbor je apolitický, ale samozřejmě jsme se zabývali otázkou války na Ukrajině, kdy výbor vydal jednoznačné prohlášení, že tuto agresi odsuzujeme. Ruská menšina zde žije již řadu let a myslím si, že s tou situací jsou srozuměni a také s ní nesouhlasí,” uvedla Monsportová.

Den národnostních menšin již pravidelně navazuje na městské slavnosti Dne horníků, které se konají tradičně v září. Při hornickém dni prochází zástupci hornických měst z celé České republiky centrem města ve slavnostních uniformách v doprovodu dechové hudby Barbora. Jednu z největších kulturních akcí ve městě navštíví každoročně tisíce lidí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon