metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Tvorba studentů UMPRUM nekončí u designu. Navíc se svými díly září i v Paříži

  4:10
Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) byla založena před téměř sto čtyřiceti lety. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce v zemi. O tom svědčí i fakt, že ve své novodobé historii každoročně pořádá více než patnáct výstavních akcí tuzemských i zahraničních. A ty se těší velkému zájmu veřejnosti.

Další 3 fotografie v galerii
Umělkyně Never Sol během workshopu | foto: UMPRUM

Pocta francouzské haute couture a zároveň zkušené české profesorce. Tak by se dalo ve stručnosti popsat téma výstavy Vive la France – kolekce patnácti vybraných modelů studentek a studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM. Jejich díla jsou nyní k vidění v Českém centru Paříž, které se nachází v centru této francouzské metropole.

“Výstava se koná v rámci přehlídky s názvem Paris Design Week + Maison & Objet. Díla spojuje velmi důkladná příprava a provedení. Jednotlivým kolekcím předcházely podrobné rešerše. Navrhované modely byly následně tvořeny s odkazem na zpracování haute couture s důrazem na řemeslo a velký podíl ruční práce,“ říká pro deník Metro mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková. Inspiračních zdrojů bylo podle ní nepřeberné množství. Uvést lze například kolekci, jež je inspirovaná životem a dílem oblíbeného mima Jeana-Baptista Deburaua, moderním baletem a prací Maurice Béjarta či osobnostmi, jako je Sidonie-Gabrielle Colette.

„Na tématu inspirovaném Francií pracovala vedoucí Liběna Rochová se svými studenty po dva semestry. Součástí výstavy je i pocta této profesorce, která ateliér vedla až do letošního zimního semestru po dlouhých patnáct let. Nejen díky tomu se můžou představit celistvou, myšlenkově i řemeslně precizně propracovanou kolekcí,“ dodává Stehlíková s upřesněním, že fotodokumentace části kolekce se ujal i prestižní módní časopis Vogue.

Rochová své studenty vždy vedla k tomu, aby se po dokončení školy byli schopni uplatnit jak v módním průmyslu, tak ve vlastní tvorbě. Velkým přínosem pro začínající návrháře je tedy i možnost pravidelně prezentovat své práce nejen na prestižních akcích doma, ale i v zahraničí,“ uvádí do kontextu Stehlíková.

UMPRUM.wav
Za díly studentů uměleckoprůmyslové vysoké školy, jak už bylo zmíněno, nemusíte nutně jezdit jen do zahraničí. I když je pravdou, že si jejich další aktuální výstava s názvem UMPRUM.wav před časem původně odbyla premiéru v italském Miláně.

“Náš projekt se po úspěšné prezentaci na milánském design weeku představí na přehlídce Designblok 23 ve Studiu hrdinů Veletržního paláce, a to začátkem října. Multižánrový projekt nabízí cestu, jak pochopit strukturu hudby a získat na zvuk a hudební nástroje jiný pohled. Jedná se o výsledek dlouhodobé spolupráce designérů, předních českých hudebníků a teoretiků hudby,“ popisuje Stehlíková.

Instalace UMPRUM.wav vychází ze spolupráce různých ateliérů školy s řadou dalších odborníků. Hlavní impulz vzešel z Ateliéru produktového designu, který vedou Michal Froněk s Janem Němečkem. Oba mají k hudbě velmi blízko, Jan zpívá ve sboru a hraje na kytaru a Michal se sám označuje za audiofila, který propadl systémům reprodukce hudby a vintage elektronice.

„Se svými studentkami a studenty se zabývali teorií hudby, podobami zvuku a připravovali se pro řešení komplexního designového problému, jakým je vytvoření nových hudebních nástrojů a sound designu. Na konci celého tvůrčího procesu vznikly funkční akustické nástroje, které unikátním způsobem rozvíjejí základní archetypy strunných a dechových instrumentů,“ doplňuje Stehlíková.

„Například Karolína Vintrová vycházela ve svém minimalistickém nástroji z podoby didgeridoo, které se v jejím pojetí obtáčí a objímá lidské tělo. Ivo Jedlička se nechal inspirovat monochordem, na němž Pythagoras sledoval spojitosti mezi hudbou, matematikou a astronomií. „Z pěti vystavovaných nástrojů mám asi nejraději varhany Miloslava Chytila, které sestrojil z různých, do hudebních tónů vyladěných plastových odpadních trubek, které pohání běžný dílenský kompresor,“ říká Froněk.

Never Sol
Že se jedná o projekt, který má šanci nalézt uplatnění i v hudebním světě, dokazuje spolupráce s různými hudebníky. „Na UMPRUM jsem se setkala s velmi šikovnými studenty a tvůrci. Měly jsme možnost se Sárou Jedličkovou s nástroji zkoušet a následně je v Soundsquare nahrát. Mnoho z nich je zvukově krásných, třeba varhany, plech nebo všechny strunné nástroje, ale nechci nic opomenout,“ hodnotí spolupráci s Ateliérem produktového designu hudebnice a skladatelka Sára Vondrášková, která vystupuje pod uměleckým jménem Never Sol, a dodává: „A není to rozhodně jen o vzhledu, jejich zvukový charakter je sám o sobě silný a výrazně inspiruje k následné tvorbě. Samply jsem využila v rámci nahrávek pro Milán a v budoucnu je velmi ráda využiju i ve vlastní tvorbě.“

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek