Po devítiměsíční opravě otevře jihlavské muzeum. Odhalí při tom tajemství

  10:04
Po devítiměsíční rekonstrukci se v pátek 22. září v 16 hodin opět pro veřejnost otevřou expozice Muzea Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě. První fází revitalizace muzea byla oprava fasád obou muzejních budov, která stála 7 milionů korun. S množstvím úprav projektantům pomohly i staré fotografie.

Podle doložených historických fotografií a dokumentů byly znovuvytvořeny fasády, okna a dveře. Byly vyrobeny nové výkladce – vnější stěny výkladní skříně – a okenice. „Tyto staronové prvky, které byly jihlavskou veřejností velice chváleny, umožní i odpovídající prezentaci akcí pořádaných muzeem,“ pověděl ředitel muzea Karel Malý.

Ve druhé etapě byly modernizovány stálé expozice muzea podle projektu architekta Tomáše Bílka. „V rámci projektu byly nejstarší expozice zcela reinstalovány, v novějších byly doplněny například interaktivní prvky či audiovizuální technologie,“ řekl Malý.

Kromě nových moderních expozic čekají na návštěvníky i nové výstavy. Ve velkém sále je to například výstava Srdce a zvon, která je výsledkem projektu, jež dokumentoval zvony na Vysočině a zabýval se i jejich ochranou.

V malém sále bude výstava Mykologie včera a dnes s podtitulem O houbách vážně i nevážně. Na arkádách návštěvníci uvidí Obrázky z muzejního alba, složenou z fotografií z muzejního archivu, které mají připomenout historii a proměny jihlavského muzea.

„Na muzejní půdě se lidé na výstavě Zaprášené vzpomínky aneb předměty s příběhem budou moci kochat sbírkovými i rodinnými poklady,“ dodal Malý.

„Historické expozice se nyní po 15 letech měnily kompletně, kromě expozice 20. století, kde jsou jenom drobné úpravy,“ pravila zástupkyně ředitele muzea Ludmila Moržolová.

Nový vchod se bude otevírat jen výjimečně

Novinkou jsou podle ní také dva nově upravené menší prostory. „To je tajemství až na otevření muzea,“ podotkla.

Fasáda dvou domů muzea byla obnovena do stavu dochovaného na dokumentech z přelomu 19. a 20. století. „V padesátých letech se ty domy předělávaly, byly tehdy už dost zchátralé. Tehdy jeden z domů muzea už neměl vchod, který jsme nyní obnovili. Oficiální vchod do muzea ale zůstane tam, kde byl, ten staronový budeme používat jen při mimořádných příležitostech,“ dodala Moržolová.

Obnova expozice a také muzejní budovy stála celkem 33 milionů korun, z nichž 85 procent zaplatila EU. Zbytek z většiny zaplatil Kraj Vysočina.

V programu akcí muzea se i po otevření dál bude vyskytovat Muzejní akademie a klasické přednášky z různých oborů. Znovu se rozběhnou naučné programy pro školy.

Muzeum Vysočiny má pobočky v Třešti a Telči a na hrádku Roštejn. Jihlavské muzeum loni navštívilo přes 11 tisíc lidí. Všechny pobočky včetně hradu podle výroční zprávy měly celkem 52 tisíc návštěvníků.