Rajchlovci na demonstraci napadli Rusa, který kritizoval Putina. Věřili, že je Ukrajinec

Napadení ruských aktivistů na protivládní demonstraci Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí, 16. 9. 2023

Konflikt na demonstraci v Praze

Na sobotní protivládní a protiukrajinské demonstraci napadli příznivci organizátora Jindřicha Rajchla mladého Rusa Andreje, který utekl ze své země. Ten se spolu se skupinou dalších protiputinovských krajanů snažil demonstranty upozornit, že ruský prezident a strůjce invaze na Ukrajinu není jejich spojenec. Setkal se ale s mnoha verbálními útoky, někteří protestující se mu pokoušeli vytrhnout transparent, jeden ho chytil za ruce. Část přítomných se domnívala, že ruská skupina je ve skutečnosti původem z Ukrajiny a pouze se snaží provokovat. Konflikt ukončila až policie.

Mladý muž se v doprovodu několika dalších emigrantů z Ruska vydal na demonstraci ověšený ruskou vlajkou a s transparentem hlásajícím „Putin není váš spojenec“. To velmi snadno vyprovokovalo mnoho proputinovských účastníků protestu. „Ty smrade jeden, jdi do p*dele“ nebo „Co tady chce dokázat, ku*va“, pokřikovali na něj, když ho pronásledovali u historické tramvaje uprostřed Václavského náměstí a pokoušeli se mu ceduli s nápisem vytrhnout. Jeden z mužů ho zároveň opakovaně chytal za ruce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda žene lidi do ulic i diverzní akce pro Ukrajinu. Podívejte se na rozhovory z demonstrace

Další Rusové ze skupiny se pokoušeli demonstranty uklidnit. „Neboj se, my si to se svýma lidma vyřídíme,“ odsekl muž v tričku hnutí SPD jedné ze žen. Zřejmě v obavě z větší medializované potyčky se muže snažil mírnit i muž z řad rajchlovců. „V klidu, oni to natáčí, vole,“ ozývá se zpoza kameramana na záběrech.

Konflikt ukončili až policisté, kteří demonstranty od chlapce oddělili a vyzvali je, aby si ho nevšímali. Protestující jim spílali s tím, že „slouží režimu“ a „zavírají lidi za názor“. Deeskalace situace však neuklidnila seniora v tričku SPD, kterého zřejmě protiputinovské heslo rozvášnilo a který se k Andrejovi obstoupenému policisty neustále vracel s dalšími nadávkami. „To je váš k*kot, váš de*il. Jsou to sluníčka, zmagořený fakultou sociálních věd. De*ilové, vymytý mozky,“ pokračoval. „Ať jde ten ha*zl do p*dele,“ přidal se další muž.

Zavírání za názor se neděje v Česku, ale v Rusku

Andrejovým cílem prý bylo vysvětlit, že Putin není spojencem demonstrantů ani České republiky. „Víme, že na demonstraci je spousta lidí, kteří jsou proputinovští, a chceme jim to vysvětlit. Putin v Rusku vytvořil teroristický režim. Mnoho našich spoluobčanů je pronásledováno za své názory,“ upozornil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prostřednictvím tlumočnice na temnou realitu života odpůrců zločinného režimu.

Jedním z pronásledovaných je prý i on sám. „Bylo proti mně podáno trestní oznámení kvůli názorům. Hrozilo mi vězení, musel jsem emigrovat do Česka. Jakmile jsem dostal zprávu od policie, sbalil jsem si věci a odletěl do Turecka,“ vylíčil.

Mladík prý rozumí frustraci demonstrantů ze současné ekonomické situace v České republice. „Chápu, že budou spolupracovat s kýmkoliv. Chci je ale upozornit, že je to špatná cesta,“ vysvětlil Andrej.

VIDEO: Rakušan znesvětil ministerstvo, volal Rajchl na Letné. Na protest reagoval i Fiala

Tagy: